Mjere zbog uvođenja eura

Vlasnici sefova u bankama morat će i takvu imovinu prijaviti u posebni registar

Takve zakonske promjene Vlada donosi 'radi približavanja krajnjem cilju, uvođenju eura u RH i ulaska u bankovnu uniju'
Ilustracija
 Alexander Kataytsev / Alamy / Profimedia

Vlada je u utorak u javno savjetovanje uputila konture izmjena Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima kojim se u postojeći jedinstveni registar računa, uz podatke o vlasnicima računa i brojevima računa, moraju dostavljati i podaci o sefovima fizičkih i pravnih osoba.

Uz to, morat će se dostaviti i podaci o stvarnim vlasnicima pravnih osoba imatelja računa, kao i podaci o fizičkim osobama ovlaštenim za raspolaganje sa sredstvima po računima. To ne znači da će se, na osnovi tog zakona, nad sefovima građana u bankama ili drugim institucijama moći provoditi ovrha, već se te izmjene rade kako bi Ured za sprečavanje pranja novca mogao dobiti pravovremene podatke i o toj imovini građana i tvrtki. Vlada je posebnu uredbu s takvim promjenama donijela 7. siječnja, kako bi se premostilo vrijeme do donošenja zakona, za koji je krajnji rok donošenja lipanj ove godine.

Takve zakonske promjene Vlada donosi “radi približavanja krajnjem cilju, uvođenju eura u RH i ulaska u bankovnu uniju”, zbog čega je “potrebno provesti aktivnosti propisane Akcijskim planom RH za pridruživanje Europskom tečajnom mehanizmu II (ERM II) i bankovnoj uniji, s ciljem jačanje okvira za sprečavanje pranja novca putem ranijeg donošenja zakonodavstva kojim se prenosi i u potpunosti implementira Direktiva Europskoga parlamenta i Vijeća o sprječavanju korištenja financijskog sustava u svrhu pranja novca ili financiranja terorizma”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:11