Problemi u SAD-u

Vlasnik TDR-a očekuje sporiji rast prihoda u poslovanju s e-cigaretama

Američki su regulatori postrožili provjere a pojedine su savezne države zabranile nove duhanske proizvode
Ilustracija: E-cigarete
 Profimedia, AFP

British American Tobacco (BAT), vlasnik Tvornice duhana Rovinj, objavio je u srijedu da zbog usporavanja američkog tržišta očekuje slabiji rast prihoda u kategoriji 'novih proizvoda', poput elektroničkih cigareta.

Sigurnost e-cigareta dovedena je u pitanje nakon što su američki zdravstveni službenici izvijestili o više od 2.000 slučajeva bolesti pluća povezanih s e-cigaretama i 47 smrtnih slučajeva povezanih s njihovom upotrebom.

Američki su regulatori postrožili provjere a pojedine su savezne države zabranile nove duhanske proizvode.

Zbog toga je potražnja za njima oslabila a u BAT-u sada očekuju da će njihovi prihodi u tom segmentu poslovanja, koji uključuje prodaju e-cigareta, proizvoda za grijanje duhana i oralnih proizvoda, rasti po stopi bližoj donjem dijelu zacrtanog raspona od 30 do 50 posto.

Dosada su očekivali rast u sredini tog raspona.

Ako se izuzme SAD, u BAT-u procjenjuju da će u toj kategoriji proizvoda uspjeti povećati prihode po stopi negdje u sredini navedenog raspona.

Američki proizvodi bazirani na grijanju duhana čine 17 posto tog dijela BAT-ova poslovanja i generiraju 0,8 posto ukupnih prihoda grupe, procjenjuju analitičari Jefferiesa.

Ukupni bi pak prihodi BAT-a trebali rasti po stopi u gornjoj polovini zacrtanog raspona od tri do pet posto, uz potporu viših cijena i većeg tržišnog udjela u poslovanju s tradicionalnim cigaretama.

Uprava je potvrdila i prognozu o rastu prilagođene dobiti po dionici sedam do devet posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:27