širenje

Vlasnik Tele2 u Hrvatskoj kupio grčki Forthnet

United grupa, koja je vlasnik Tele2 Hrvatska, sada Telemacha, te vlasnik televizija i portala Sport Klub i N1, Nove TV, Dome TV i portala dnevnik.hr proširila se u Grčku
 Ranko Suvar/Cropix

Ulazak United Grupe na grčko tržište nastavak je njihovog vala širenja po jugoistočnoj Europi. Nakon što je kupila Tele2 Hrvatska, medijsko-telekomunikacijska grupa sa sjedištem u Nizozemskoj, a koja je nastala 2000. godine spajanjem tri telekoma u Srbiji, Sloveniji i BiH, dodatno je učvrstila svoju konkurentsku poziciju Deutsche telekomu i Telekomu Austrija u regiji.

Victoriya Boklag, izvršna direktorica United Grope, kaže da je grčki telekomunikacijski operator i pružatelj naplatnih TV usluga Forthnet službeno postao dio United Grupe.

"Našim kolegama iz Forthneta želim dobrodošlicu u obitelj United Grupe. Imamo ambiciozne planove za kompaniju i implementirat će ih novi menadžerski tim. Forthnetov brend Nova dobro je pozicioniran u Grčkoj i vidimo puno potencijala za razvoj poslovanja", kaže Boklag.

Forthnet je pružatelj usluga kućne zabave i komunikacija u Grčkoj s oko 1.000 zaposlenika i gotovo 1,4 milijuna korisnika. Svojim korisnicima putem brenda Nova nudi više od 60 kanala izravno do kuće. Preuzimanje Forthneta treća je velika transakcija United Grupe u manje od godinu dana, nakon akvizicije hrvatskog Tele2 i bugarskog Vivacoma. Zajedno su akvizicije povećale veličinu kompanije na 1,7 milijardi eura prihoda.

Boklag dodaje da sad United, koji ima više od 10 milijuna korisnika i 11 tisuća zaposlenih na svim svojim tržištima, ima priliku na grčkom tržištu predstaviti još više sadržaja i mogućnosti u segmentima zabave i sporta kako bi potaknuli rast naplatnih TV usluga.

"Uvjereni smo da primjenom naše stručnosti u područjima kao što su sadržaj i tehnologija, u kombinaciji s telekomunikacijskom ponudom, možemo pružiti vrhunsko korisničko iskustvo i ostvariti poslovne ciljeve", pojašnjava Boklag.

Obvezna ponuda

United Grupa, koja je u većinskom vlasništvu BC Partnersa, u lipnju je priopćila da je pristala preuzeti početni udio od približno 36 posto u Forthnetu. Od tada je United Grupa povećala svoj udio na oko 80 posto. Do kraja godine, nakon što kompanija dovrši konverziju Forthnetovog konvertibilnog zajma, njezin će udio porasti na približno 85 posto.

Vlasnik Tele2 u Hrvatskoj sada mora u Grčkoj aktivirati minimalne obvezne zahtjeve za nadmetanje, što je United grupa i učinila te se očekuje da će objaviti obvezujuću ponudu za nadmetanje i u prvom tromjesečju 2021. godine zaključiti kupovinu. Kroz obvezujuću ponudu United se nada skupiti 80 posto redovnih dionica Forthneta čime bi mogao, kombinacijom akvizicija u obvezujućoj ponudi za nadmetanje i/ili pravom istiskivanja preostalih dioničara u skladu s važećim zakonima i propisima, doći do 100 posto vlasništva nad Forthnetom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:16