Očekivali su više

Vlasnik Zare, Bershke i Stadivariusa za skroman rast krivi promjene valutnih tečajeva

Dobit španjolskog lanca trgovina odjećom Inditex prije kamata i poreza (EBIT) narasla je za 3%
Ilustracija: Zara u Švicarskoj
 Arnd Wiegmann / REUTERS

Španjolski lanac trgovina odjećom Inditex, vlasnik Zare, izvijestio je u srijedu o skromnom rastu dobiti u prvih devet mjeseci fiskalne godine zbog nepovoljnih valutnih tečajeva.

U razdoblju od veljače do listopada Inditexova je dobit prije kamata i poreza (EBIT) iznosila 3,07 milijardi eura i veća je za tri posto u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Iskazana u lokalnim valutama, porasla je 14 posto, navodi se u poslovnom izvješću španjolske kompanije.

Neto prihodi uvećani su također tri posto, na 18,4 milijarde eura. Iskazani u lokalnim valutama, porasli su sedam posto.

U kompaniji navode da je negativan utjecaj valutnih tečajeva na neto prihode iznosio 4,3 posto.

Inditex ima trgovine širom svijeta i osjetljiv je na promjene valutnih tečajeva. Grupa generira više od pola prihoda u inozemnoj valuti, a u poslovnim izvješćima knjiži ih u eurima, tumači Reuters. Njegovi su pak troškovi zbog centraliziranog modela dodjele poslova podizvođačima i distribucije velikim dijelom iskazani u eurima. Također, smatraju kako je rast usporio zbog neuobičajno tople jeseni, ponajviše rujna, što je uzrokovalo slabiju potražnju za jesensko-zimskom kolekcijom.

Bruto profitna marža iznosila je 58 posto i veća je za 0,6 postotnih bodova nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

"Uspijevamo zadržati marže unatoč značajnom negativnom utjecaju valutnih tečajeva", naglasio je predsjednik uprave i izvršni direktor Inditexa Pablo Isla.

"Smatramo da je (to) dobar pokazatelj zdrave izvedbe našeg poslovnog modela”, dodao je.

Najavio je podatke za internetsku prodaju u godišnjem poslovnom izvješću koje će biti objavljeno u ožujku.

Inditex je u studenom pokrenuo Zarine internetske trgovine na 106 novih tržišta.

Grupa je potvrdila da u drugoj polovini poslovne godine, koja traje od kolovoza do siječnja, očekuje rast prodaje u trgovinama otvorenim dulje od godinu dana za četiri do šest posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:21