bilateralni susret

Vrijednost komercijalne razmjene Hrvatske i Rumunjske se udvostručila u posljednje četiri godine

Veleposlanik Rumunjske u RH Constantin - Mihail Grigorie istaknuo je kako rumunjsko – hrvatska suradnja bilježi rast, čemu su doprinijeli prethodni uzajamni posjeti predsjednika i premijera dviju država
r 1

S ciljem dodatnog jačanja gospodarske suradnje i kulturne razmjene između Hrvatske i Rumunjske u Splitu je danas održan bilateralni susret. Tom prigodom je rumunjska delegacija na čelu s veleposlanikom Rumunjske u RH Constantin - Mihail Grigorieom proslavila i Međunarodni dan rumunjske bluze, koji na današnji dan slave Rumunji diljem svijeta.

Veleposlanik Rumunjske u RH Constantin - Mihail Grigorie istaknuo je kako rumunjsko – hrvatska suradnja bilježi rast, čemu su doprinijeli prethodni uzajamni posjeti predsjednika i premijera dviju država.

„Epidemiološka ograničenja nametnuta pandemijom Covid 19 na kratko su prekinula ovu suradnju, no kako se epidemiološka situacija popravlja, bilateralne razmjene bit će ponovno pokrenute“, istaknuo je rumunjski veleposlanik.

Veleposlanik Constantin - Mihail Grigorie naglasio je i kako je na snažnije povezivanje i povećanje trgovinske razmjene između dviju zemalja utjecala i suradnja Rumunjske trgovinske i industrijske komore i Hrvatske gospodarske komore na nacionalnoj i regionalnim razinama, što je uslijedilo po potpisivanju memoranduma o suradnji predsjednika dviju institucija 2017. godine. „Vrijednost komercijalne razmjene između Rumunjske i Hrvatske povećala se i u posljednje četiri godine udvostručila te je u 2020. godini postigla ukupnu vrijednost od 504 milijuna eura. Unatoč globalnoj pandemiji, ukupna bilateralna trgovina blago raste u odnosu na prethodnu godinu. To je dokaz postojećeg interesa za zajedničku suradnju i investicije, što potvrđuje i današnje sudjelovanje poduzetnika na ovom događaju“, istaknuo je Constantin - Mihail Grigorie

Pozitivne rezultate proizašle iz suradnje gospodarskih komora istaknuo je i Joze Tomaš, predsjednik HGK Županijske komore Split.

„Hrvatsko – rumunjski odnosi su dobri, posebice u našoj županiji jer je naša županija u bilateralnim odnosima značajno u plusu. U protekloj godini smo imali gotovo 133 milijuna kuna izvoza, a 34 milijuna kuna vrijednosti dobara smo uvezli iz Rumunjske. Na tome moramo zahvaliti našoj tvrtki AD Plastik koja već 20 godina posluje u Rumunjskoj. Što se turizma tiče imali smo u prošloj godini oko 76.000 noćenja rumunjskih turista što je bilo oko 16.000 dolazaka i tu još imamo prostora za poboljšanje. Vjerujemo da će s vremenom brojke biti bolje i nadamo se uspostavljanju avionske linije kojom bi se Split povezao s Bukureštom“, istaknuo je Joze Tomaš.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:54