Opuštene financije

Vrijeme je za financije od kuće

KAKO UPRAVLJATI FINANCIJAMA IZ UDOBNOSTI VLASTITOG DOMA Sada imamo tu slobodu upravljamo svojim vremenom kako želimo
Ilustracija
 PhotoAlto via AFP

Što čini jednu banku? Jesu li to čvrsti čelični sefovi, pedantno naslagani snopovi novčanica ili gusto ispisani ugovori? Rijetki to znaju, ali simbolički i povijesni temelj bankarstva kao usluge je šalter. Stol, klupica, štand. Na talijanskom banca, na francuskom banque, na njemačkom bank, u Dalmaciji banak. Upravo na zelenom čojom obloženim štandovima firentinskih trgovaca stvorena je financijska industrija. Kasnije su oko tih štandova zidane zidovi, zgrade pa i cijele gradske četvrti, no u temelju bankarstva ostao je šalter kao mjesto socijalnog kontakta bankara i njegovog klijenta. Može li, stoga, banka funkcionirati bez šaltera?

OPUŠTENE FINANCIJE

Epidemija koronavirusa ponovno je otvorila ovo pitanje, kao uostalom i mnoga druga pitanja. Pa ako možemo kupovati bez odlaska u dućan, raditi bez odlaska u ured i uživati u nastupu omiljenog benda bez odlaska na koncert, zašto ne bismo mogli i upravljati svojim financijama iz udobnosti i sigurnosti svog doma? Digitalne bankarske usluge i aplikacije postoje već neko vrijeme. Nisu novost. Novost je povećano povjerenje korisnika u takve usluge, interes za njih i svijest kako su sve nekadašnje dileme o sigurnosti, dostupnosti i pouzdanosti bez osnova. A novost su i nove, napredne korisničke opcije koje nudi aplikacija RBA mobilnog bankarstva.

UDOBNOST DOMA

Kada sjedite kod kuće i želite provjeriti stanje svojih računa, možete to učiniti trenutačno - otiskom prsta, skeniranjem lica ili unosom pina. Kad želite platiti nakupljene režije, umjesto čekanja u redu pred šalterom, učinit ćete to sjedeći na omiljenoj klupici u parku, skenirajući račun kamerom. Uz potpunu sigurnost da će račun doista i biti plaćen.

A članu obitelji, prijatelju ili poznaniku novac ćete prebaciti bez zamornog ispunjavanja uplatnica, čak i ako ne znate koji im je broj računa. Dovoljno je da imate njegov telefonski broj u imeniku.

Je li, onda, to banka bez šaltera? Ili je zapravo bankovni šalter uvijek s vama, kad god vam zatreba i gdje god se nalazili?

Daleko smo napredovali: od renesansnih bankarskih klupica do modernih bankarskih aplikacija. Netko bi mogao pomisliti kako smo pritom polako gubili onaj osnovni socijalni kontakt. Bilo bi to pogrešno. Jer, nismo izgubili, nego dobili. Dobili smo slobodu da svojim financijama i svojim vremenom upravljamo točno onako kako želimo te da opušteno preselimo svoje financije u vlastiti dom s mojaRBA.

Sadržaj nastao u suradnji s

Moja RBA
RBA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:25