STRAH OD RECESIJE

Wall Street je pao šesti dan zaredom, zaronio je na najnižu razinu u gotovo dvije godine

Pad S&P 500 indeksa posljedica je strahovanja ulagača da će Fedovo agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti gospodarstvo u recesiju

Wall Street, arhivska fotografija

 Angela Weiss/Afp

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks pao šesti dan zaredom, zaronivši na najnižu razinu u gotovo dvije godine, jer se ulagači plaše da će agresivno povećanje kamatnih stopa američke središnje banke izazvati recesiju.

Dow Jones skliznuo je 0,43 posto, na 29.134 boda, a S&P 500 0,21 posto, na 3.647 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,25 posto, na 10.829 bodova.

Pad S&P 500 indeksa šesti dan zaredom, što je njegov najduži negativni niz od veljače 2020. godine, posljedica je strahovanja ulagača da će Fedovo agresivno zaoštravanje monetarne politike gurnuti gospodarstvo u recesiju.

Prošloga je tjedna Fed već treći put u nizu povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, u raspon od 3 do 3,25 posto, što je njihova najviša razina od 2008. godine.

A čelnici Feda poručili su i da će dalje povećavati cijenu novca kako bi spustili inflaciju s najviših razina u više od 40 godina.

Stoga se na tržištu ovih dana najviše nagađa koliko bi Fed još mogao podići kamate.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, založio se jučer za daljnje povećanje kamata, dok je Charles Evans, predsjednik Feda u Chicagu, kazao da bi središnja banka trebala u ovoj godini povećati kamate za najmanje još jedan postotni bod.

„To je razočaravajuće, ali nije iznenađenje. Ulagači su zabrinuti u vezi kamatnih stopa i situacije u gospodarstvu”, kaže Robert Pavlik, portfelj menadžer u tvrtki Dakota Wealth.

Analitičari Wells Fargo banke objavili su jučer procjenu da bi kamate na Fedove fondove u prvom tromjesečju iduće godine mogle biti u rasponu od 4,75 do 5,00 posto.

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na ciljanih 2 posto potrajat će godinama, usporiti rast gospodarstva i povećati nezaposlenost.

Stoga se ulagači plaše da će dosad najagresivnije povećanje kamata Feda u povijesti gurnuti gospodarstvo u dublju recesiju.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka.

Nakon oštrog pada posljednjih tjedana, S&P 500 indeks u minusu je u odnosu na početak godine oko 24 posto, pa je zaronio na najnižu razinu od studenoga 2020. godine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,52 posto, na 6.984 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,72 posto, na 12.139 bodova, a pariški CAC 0,27 posto, na 5.753 boda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:19