Svjetska tržišta

Wall Street oštro pao, splasnule nade u brzi oporavak američkog gospodarstva

Ilustracija
 Scott Heins/Getty Images / AFP

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi potonuli više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u posljednja dva tjedna, jer su zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u SAD-u splasnule nade u brzi oporavak američkog gospodarstva.

Dow Jones potonuo je 710 bodova ili 2,72 posto, na 25.445 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,59 posto, na 3.050 bodova, a Nasdaq indeks 2,19 posto, na 9.909 bodova.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer oštro pale, a najviše u energetskom, u prosjeku 5,5 posto, jer su zbog rasta zaliha nafte u SAD-u i zabrinutosti za potražnju cijene nafte oštro pale.

Ulagači su danima ignorirali podatke o rastu broja novozaraženih u SAD-u, no jučer ih je zabrinula vijest o gotovo 36.000 novih slučajeva, što je drugi drugi najveći dnevni porast broja zaraženih od početka pandemije, pri čemu je u desetak država zabilježen velik porast.

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u svibnju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

„Danas su tržišta konačno došla do zaključka da rast broja slučajeva koronavirusa može značiti sporiji oporavak gospodarstva”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Posljednjih mjeseci cijene su dionica snažno rasle jer su ulagači očekivali brzi oporavak gospodarstva od koronakrize. No, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Međunarodni monetarni fond (MMF) jučer je povećao procjene pada svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3 na 4,9 posto.

Poručio je da će razvijena gospodarstva biti posebno jako pogođena, pa je tako procjenu pada američkog gospodarstva u ovoj godini povećao za više od 2 postotna boda, na 8 posto.

„Tržište je izgledalo vrlo uvjereno da će gospodarstvo biti u puno boljoj formi za 4 do 6 mjeseci. No, s rastom broja zaraženih, ulagači više nisu sigurni u to”, kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 14, a S&P 500 oko 10 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,11 posto, na 6.123 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,43 posto, na 12.093 boda, a pariški CAC 2,92 posto, na 4.871 bod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:24