Svjetska tržišta

Wall Street porastao nakon tri dana pada, telekomunikacijski sektor najveći dobitnik

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle,
Skulptura bika na Wall Streetu
 Profimedia, Alamy

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli, prvi put nakon tri dana pada, što se zahvaljuje znatnom rastu cijena dionica u komunikacijskom sektoru i uvjerenju američke središnje banke da će gospodarstvo nastaviti snažno rasti.

Dow Jones ojačao je 0,21 posto, na 26.439 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 2.914 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 8.041 bod.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer porasle, pri čemu je jedan od najvećih dobitnika, s prosječnim rastom od 0,8 posto, bio telekomunikacijski sektor, koji se od ponedjeljka naziva komunikacijskim.

Taj je sektor do početka ovoga tjedna sadržavao dionice telekom kompanija, kao što je AT&T, no u restrukturiranju S&P indeksa u taj su sektor uvrštene i dionice najvećih internetskih i medijskih kompanija, kao što su Facebook, Alphabet, krovna kompanija Googlea, itd.

Komunikacijski sektor porastao je od početka tjedna 1,5 posto, najviše od svih sektora.

Tako se tržište oporavilo od pada u srijedu, kada je ulagače uznemirio Fed, koji je po treći put ove godine povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2 do 2,25 posto i signalizirao da kani nastaviti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Ulagači su se nadali i da će Fed signalizirati da bi do kraja godine mogao još jednom povećati kamate, a potom na neko vrijeme završiti ciklus zaoštravanja monetarne politike.

Međutim, Fed je signalizirao da bi, osim u prosincu, kamate mogao povećati još u tri navrata u 2019., a potom još jednom u 2020. godini.

Ipak, tržište se smirilo jer ti signali o daljnjem povećanju kamata pokazuju da je središnja banka uvjerena da će američko gospodarstvo nastaviti snažno rasti i idućih godina.

„Fedovo priopćenje je u osnovi zeleno svjetlo za gospodarstvo. To je potvrda da je američko gospodarstvo najbolji izbor za globalne investitore”, kaže Jeffrey Kravetz, direktor u tvrtki Private Clinet Reserve.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,45 posto, na 7.545 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,40 posto, na 12.435 bodova, a pariški CAC 0,50 posto, na 5.540 bodova.

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je dolar ojačao nakon što je predsjednik Feda Jerome Powell kazao da očekuje daljnji rast američkog gospodarstva i da nema veće opasnosti od recesije u iduće dvije godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:44