Štedljivi "Prorok iz Omahe"

Warren Buffet unatoč bogatstvu njeguje štedljive navike, koristi starije aute i mobitel

Nosi ista odijela, stari mobitel, na doručak potroši 20 kuna, a većinu dana provede čitajući, uz to, njegovo bogatstvo je 88 milijardi dolara
Warren Buffet
 REUTERS

Ukupna imovina investitora Warrena Buffeta, izvršnog direktora, predsjednika upravnog odbora Berkshire Hathawaya, procjenjuje se na 88 milijardi dolara. Njegova štedljivost je već postala legendarna, a kao takav je predstavljen i u seriji „The Office“, no jednako tako je poznato i da je od 2000. godine do danas donirao 46 milijardi dolara u različite dobrotvorne svrhe.

Buffet je prvu dionicu na tržištu kupio sa svega 11 godina, a do 16. godine je kao dostavljač novina, te radeći na još nekoliko manjih poslova, uštedio 53 tisuće dolara. Najveći dio imovine je stekao do svog 50-tog rođendana, a 99 posto bogatstva je vezano za Berkshire Hathaway, koji posjeduje dionice Coca-Cole, Duracella i Bank of America. Dosadašnji podaci su pokazali da je 100 dolara uloženog 1965. u Berkshire Hathaway do 2017. „naraslo“ do 2,4 milijuna dolara (dok bi investicija iste svote u indeks S&P 500 vrijedila 15.600 dolara), a zbog takve uspješne investicijske strategije Buffet ima nadimak „Prorok iz Omaha“.

I dalje živi u kući koju je kupio 50-tih godina prošlog stoljeća za 31,5 tisuća dolara i koja trenutno vrijedi oko 650 tisuća dolara, a kupnju te kuće često navodi kao svoju treću najbolju investiciju. U Kaliforniji u Laguna Beachu je kupio kuću za odmor 1971. za 150 tisuća dolara, da bi je 47 godina kasnije prodao za 7,5 milijuna dolara. Cadillac DTS koji je kupio 2006. za 42 tisuće dolara i vozio ga je do 2014. i tada ga je zamijenio drugim Cadillacom XTS vrijednim 44.600 dolara. Iako je njegova kompanija suvlasnik Apple-a, i dalje koristi mobitele stare desetak godina. „Tipični dan za ovog milijardera počinje tako da obuče jedno od 20 odijela koje je njegova prijateljica (Madam Li) besplatno skrojila baš za njega, a za doručak svrati u McDonald i potroši 3,17 dolara. 80 posto dana provede čitajući, uz pet Coca-Cola“, ističe novinar Business Insidera.

U svojoj oporuci namjerava svakom djetetu ostaviti po dvije milijarde dolara imovine, a ostatak će biti raspoređen u humanitarne svrhe. „Novac nije mjera uspjeha, mjerim uspjeh tako da vidim koliko me ljudi voli“, kazao je jednom prilikom Buffet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:54