stigao odgovor

Xiaomi o ‘crnoj listi‘ u SAD: Poduzet ćemo odgovarajuće radnje da se zaštitimo

Trump je proteklih mjeseci pojačao pritisak na mnoštvo kompanija za koje vjeruje da predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Meta su mu bile posebno tehnološke tvrtke, za koje vjeruje da dijele osobne podatke s vladom u Pekingu, poput TikToka, Huaweija i WeChata
 Greg Baker/AFP

Tvrtka Xiaomi poštuje zakone i posluje u skladu s regulativama na svim tržištima, te će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitila svoje i interese dioničara, službeni je odgovor je iz Xiaomija na objavu američkog Ministarstva obrane (DOD) i stavljanja Xiaomija na "crnu listu" kineskih kompanija.

U službenom odgovoru Xiaomija na vijesti iz SAD-a poslanom Hini u petak iz novog ureda Xiaomi Internationala za Hrvatsku i Sloveniju, iz te kineske kompanije koja proizvodi mobilne telefone i prateće proizvode ističu da su njeni proizvodi i usluge namijenjeni za građansku i komercijalnu upotrebu.

"Tvrtka nije u vlasništvu, nije pod kontrolom i nije povezana s kineskom vojskom te nije "komunistička kineska vojna kompanija", kako je Zakon o odobrenju nacionalne obrane (National Defense Authorization Act – NDAA) naziva", kaže se u odgovoru iz Xiaomija.

Poručuju i da će poduzeti odgovarajuće radnje kako bi zaštitili svoj i interes dioničara, i da "u ovom trenutku tvrtka razmatra potencijalne posljedice ovog događaja kako bi osigurala potpuno razumijevanje njegovog utjecaja na grupu, a daljnje objave osigurat će sukladno potrebama".

Britanski BBC objavio je u petak da je američki predsjednik Donald Trump odlučio iskoristiti posljednje dane mandata za proširenje 'crne liste' kineskih kompanija koje optužuje za povezanost s vladom u Pekingu.

Ta je lista Pentagona proširena za ukupno devet kineskih tvrtki, uključujući i proizvođača mobitela Xiaomi te naftnog diva CNOOC, zbog navodne povezanosti s kineskom vojskom, a BBC u toj objavi napominje i da je Xiaomi nedavno pretekao Apple i postao treći proizvođač pametnih telefona u svijetu.

Trump je proteklih mjeseci pojačao pritisak na mnoštvo kompanija za koje vjeruje da predstavljaju sigurnosnu prijetnju. Meta su mu bile posebno tehnološke tvrtke, za koje vjeruje da dijele osobne podatke s vladom u Pekingu, poput TikToka, Huaweija i WeChata.

SAD i Kina vode trgovinski rat od 2018. godine, koji je najveće najveće svjetsko gospodarstvo stajao više od 245.000 radnih mjesta, prema istraživanju Oxford Economicsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:32