Prisilni odmor

Za lockdowna radnici su potrošili 8 dana starog i 13 dana novog godišnjeg

Regres ove godine očekuje, ili ga je već dobilo, četvrtina naših ispitanika, odnosno 24 posto, što je znatno manje u odnosu na prošlu godinu
Ilustracija
 Boris Kovacev / CROPIX

Tijekom ožujka i travnja ove godine 48 posto radnika u Hrvatskoj koristilo je godišnji odmor zbog zabrane ili ograničavanja rada u gospodarstvu u cilju zaštite od širenja koronavirusa, utvrdilo je istraživanje portala MojPosao.hr.

- Dok je 42 posto radnika tijekom 'lockdowna' zbog koronavirusa moralo koristiti svoje godišnje odmore odlukom poslodavca, samo šest posto anketiranih svojevoljno se odlučilo na uzimanje godišnjeg upravo u tom razdoblju - navodi MojPosao.hr na temelju istraživanja provedenog među 3200 ispitanika.

Radnici kojima je nametnut "predah od posla", napominje portal, time su izgubili 21 dan godišnjeg odmora, a u prosjeku potrošili su osam dana starog i 13 dana novog godišnjeg odmora. Prema istome izvoru, zaposleni u našoj zemlji imaju pravo na 22 dana godišnjeg odmora, što je dan manje nego u 2019..

- Polovica anketiranih je tim brojem zadovoljna, a druga polovica ipak želi produljiti trajanje godišnjih odmora, i to za desetak dana. Sasvim očekivano, što je broj dana predviđenih za odmor manji, to je nezadovoljstvo radnika trajanjem godišnjih odmora veće - komentira portal.

U istome istraživanju 27 posto anketiranih radnika koji imaju pravo na 18 ili manje dana godišnjeg odmora, izrazilo je zadovoljstvo njegovim trajanjem, a na isti način očitovalo se o trajanju odmora 35 posto ispitanika koji imaju pravo na najmanje 19 i najviše 24 dana godišnjeg odmora te 72 posto ispitanika koji su ostvarili pravo na najmanje 25 dana godišnjeg odmora.

Portal je ovom prilikom istražio i očekivanja anketiranih radnika u pogledu regresa i odlaska na ljetovanje.

- Regres ove godine očekuje, ili ga je već dobilo, četvrtina naših ispitanika, odnosno 24 posto, što je značajno manje u odnosu na prošlu godinu kada se regresu nadala trećina zaposlenih u Hrvatskoj - navodi MojPosao.hr, dodajući da je i prosječni očekivani iznos regresa ove godine, u iznosu od 1788 kuna, manji nego lani, i to za 17 kuna.

Kad je u pitanju odlazak anketiranih radnika na ljetovanje, portal je utvrdio da njih 56 posto neće provesti odmor na moru ili nekoj drugoj destinaciji za odmor. Od onih koji će si priuštiti ljetovanje, prema istome izvoru, njih samo pet posto planira otići izvan Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:17