novi paket

Za nove covid-kredite tražit će se manje opsežna dokumentacija

Radi se na izmjeni programa kako bi što veći broj poduzetnika dobio priliku ostvariti zajam, te na duljem moratoriju do 1. srpnja iduće godine
 Luka Gerlanc/Cropix

Među novim mjerama pomoći gospodarstvu koje je ovih dana predstavila Vlada je i novi paket covid-kredita u iznosu od 1,3 milijarde kuna, pripremljen u suradnji s agencijom Hamag-Bicro. Na pitanje odakle će se namaknuti sredstva, ministar financija Zdravko Marić ovih je dana rekao da su ona za covid-kredite osigurana na način da će se dio sredstava iz fondova EU prenamijeniti prema Hamag-Bicrou.

Kriteriji i uvjeti

Agencija će nastaviti provedbu izmijenjenog programa "COVID-19 zajmovi za obrtna sredstva" na način da će se usmjeriti na mikro, mala i srednja poduzeća koja ostvaruju pad prihoda u odnosu na prošlu godinu, a koja su zatvorena odlukom Stožera civilne zaštite, ili koja u 2020. ostvaruju pad prihoda od 60 posto i više u odnosu na 2019. Po svemu sudeći, dobivanje covid-kredita bit će lakše i brže nego što je to bio slučaj dosad, s obzirom na to da su se poduzetnici mahom žalili na kompliciranost procedure i sporost u odobravanju kredita.

- S ciljem brže obrade zahtjeva, Hamag-Bicro intenzivno radi na tome da se opseg potrebne dokumentacije dodatno smanji. Isto tako, radimo na izmjeni programa kako bi što veći broj poduzetnika dobio priliku ostvariti zajam - kažu u Agenciji, ističući da će tijekom narednih dana obavijestiti poduzetnike i javnost o svim kriterijima i uvjetima. Hamag-Bicro je bio prva institucija koja je u izvanrednim okolnostima proljetos ponudila prigodnu kreditnu liniju covid-19, a potrebna dokumentacija za dobivanje zajma uključivala je godišnji izvještaj za protekle dvije poslovne godine, bruto bilancu za razdoblje od zadnjeg dostupnog financijskog izvještaja do zadnjeg dana u mjesecu prije predaje zahtjeva za zajam, zatim potvrdu o solventnosti ne stariju od 30 dana, potvrdu porezne uprave o stanju duga prema državi te kreditno izvješće HROK-a, ne starije od 60 dana. Ipak, kako je riječ o vrlo povoljnim zajmovima (do 100.000 eura na rok od pet godina, uključujući poček od 12 mjeseci, te uz kamatu od samo 0,25 posto), procedura nije obeshrabrila poduzetnike. Agenciju za zatrpali zahtjevima, pa su već nakon mjesec dana potrošena raspoloživa sredstva.

No, u agenciji ističu da značajan broj poduzetnika prilikom predaje zahtjeva nije predao kompletnu dokumentaciju, "na što smo reagirali unutarnjom reorganizacijom rada kako bi svi poduzetnici dobili priliku upotpuniti i na taj način kompletirati dokumentaciju". Daljnja brzina obrade takvih zahtjeva, kažu, ovisila je i o brzini dostave tražene dokumentacije. Time se mogućnost diskvalifikacije zbog nepotpune dokumentacije svela na minimum.

Zaprimljeni zahtjevi

S obzirom na velik broj zaprimljenih zahtjeva, u agenciji navode da su uložili dodatne napore da se inicijalna alokacija od 1,14 milijardi kuna poveća na tri milijarde kuna, kako bi osigurali sredstva za sve one koji budu pozitivno ocijenjeni. Također, u cilju što bržeg rješavanja zaprimljenih zahtjeva, a shvaćajući potrebe poduzetnika, dodaju u Hamag-Bicrou, angažirali su sve dostupne kapacitete, poštujući definirane pravilnike i procedure. Na kraju, od početka krize u ožujku na nacionalnoj razini su plasirali više sredstava na tržište "nego sve poslovne banke zajedno". Zbog velikog interesa poduzetnika za njihove kredite poručuju im kako ulažu daljnje napore kako bi otvorili nove natječaje za obrtna sredstava, ali i produljili moratorije.

- Radimo na tome da svim Hamag-Bicro korisnicima zajmova pružimo mogućnost moratorija do 1. srpnja 2021. - ističu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:31