Međunarodna suradnja

Za pomoć se obratili AKD-u: 'Hrvatska spašava nizozemsku kamionsku industriju'

Procjenjuje se da je oko tri tisuće vozila u zastoju, jer su izašli iz tvornice s ugrađenim pametnim tahografima, ali bez odgovarajućih kartica radionica

Hrvatska spašava nizozemsku kamionsku industriju, tim su natpisima nizozemski mediji popratili domaću tvrtku Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) koja je Nizozemskoj isporučila nove kartice za pametne tahografe.

Kako prenosi nizozemski Financial Times, nekoliko tisuća nizozemskih kamiona i autobusa primorano je ostati u svojim garažama i nemaju pristup cesti jer Nizozemska nije na vrijeme obavila certifikaciju. Prema odluci Europske unije svi kamioni u EU od 15. lipnja moraju imati pametni tahograf koji je potrebno kalibrirati prije stavljanja vozila u promet.

Nakon neuspjele suradnje nizozemske agencije Kiwa i francuskog proizvođača Idemia, nizozemski se transportni sektor digao na noge i uputio prosvjedno pismu nizozemskim vlastima zbog velike gospodarske štete koju trpe. Procjenjuje se da je oko tri tisuće vozila u zastoju, jer su izašli iz tvornice s ugrađenim pametnim tahografima, ali bez odgovarajućih kartica radionica. Nizozemske vlasti su promptno reagirale, odustale od francuske tvrtke i za pomoć se okrenule hrvatskom AKD-u, koji je na vrijeme napravio potrebne certifikacije TAHO GEN2 sustava i uspješno je realizirao ovu međunarodnu suradnju.

AKD
Digitalne kartice vozača za drugu generaciju pametnih tahografa

Inače, Hrvatska je među prve četiri zemlje koje su na vrijeme izvršile prijelaz na novi sustav. Sustav pametnog tahografa, pored unaprijeđene razine zaštite, donosi olakšavanje nadzora nad provedbom EU Regulativa i nacionalnog Zakona korištenjem globalnog satelitskog navigacijskog sustava i vanjskog uređaja za rano otkrivanje na daljinu. Na ovaj način bit će omogućeno pozicioniranje i praćenje vozila GPS sustavom. Nadzornicima će biti omogućeno bežično skeniranje podataka iz jedince ugrađene u vozilo, kao i kontrola težine vozila, odnosno nadzor na daljinu bez potrebe za zaustavljanjem vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 10:31