Čekaju oporavak poslovanja

'Zadovoljni smo i pozdravljamo najnoviju odluku, ali je ona mogla biti donesena i prije'

Posao i dalje slabo ide, velika inozemna poduzeća tek su počela s radom, tvrdi Krančec, koji ne može procijeniti kada bi se posao odnosno prijevoz mogao vratiti na razine prije krize
Ilustracija
 dpa Picture-Alliance/AFP

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika pozdravila je u petak odluku po kojoj će se mjere zaštite za vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu izjednačiti s mjerama koje imaju vozači u tuzemnom prometu.

Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec kaže da su prijevoznici zadovoljni donesenom odlukom, no smatraju kako je ona mogla biti donesena i ranije budući da je među vozačima bilo najmanje zaraženih koronavirusom.

"Zadovoljni smo i pozdravljamo najnoviju odluku, ali je ona mogla biti donesena i prije, jer su svi podaci odavno govorili da među vozačima kamiona ima najmanje zaraženih", rekao je Kranjčec.

Prijevoznici, međutim, sada očekuju normaliziranje prometa i poslovanja. Posao i dalje slabo ide, velika inozemna poduzeća tek su počela s radom, tvrdi Krančec, koji ne može procijeniti kada bi se posao odnosno prijevoz mogao vratiti na razine prije krize.

Naime, posljednja su dva mjeseca stanke prijevoznicima prouzročila velike gubitke. "Moja tvrtka, recimo, posljednja dva mjeseca nije radila ništa. Gubici se gomilaju. I da se istog trena vratimo na staro, na razinu poslovanja od prije krize, teško da bi do kraja godine nadoknadili gubitke", rekao je Kranjčec.mVoditelj Stožera civilne zaštite, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović jučer je izjavio kako se izvan snage stavlja odluka o karanteni i kućnoj izolaciji za vozače međunarodnog transporta.

I iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) su jučer izvijestili o popuštanju mjera za vozače u međunarodnom cestovnom teretnom prometu, odnosno da će se mjere i za njih od sada provoditi po istim uvjetima koje imaju i vozači u tuzemnom transportu, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Po prijašnjim propisima vozači nisu smjeli napuštati kuću, odnosno smještaj u kojem provode samoizolaciju, osim u slučaju poziva poslodavca za obavljanje prijevoza. Povratkom iz strane zemlje počeo bi im teći novi ciklus samoizolacije, a izmjenjivanje ciklusa vožnje i boravka u kućnoj izolaciji u tom režimu tako je moglo potrajati i do mjesec dana. Nakon najnovije odluke vozačima je omogućen odlazak u trgovinu ili ljekarnu, te ograničeni boravak izvan kuće kao i ostalim građanima, istaknuli su iz HGK.

"Odluka je bila više nego nužna. Radi se o ljudima koji su tijekom cijele ove krize podnijeli veliki teret, od čekanja u kolonama do odvojenosti od vlastitog doma i obitelji", izjavila je u priopćenju potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Najnovija odluka odnosi se na hrvatske državljane i strane državljane s odobrenim boravkom u Hrvatskoj, koji voze teretna vozila za hrvatskog poslodavca u međunarodnom transportu.

Preporuke HZJZ-a za djelatnosti u međunarodnom cestovnom teretnom prometu

HZJZ je jučer objavio preporuke za djelatnosti u međunarodnom cestovnom teretnom prometu, kojima se, osim opće zaštitnih mjera, propisuju i specifične mjere zaštite, koje se odnose na higijenu vozačkog mjesta, beskontaktnu kupnju, opskrbu te postupanje prilikom utovara i istovara te tijekom boravka izvan Hrvatske.

Tako se općim mjerama zaštite vozačima uz ostalo preporučuje da izbjegavaju dodirivanja lica, usta, nosa i očiju, da održavaju fizički razmak od 1,5 metara među osobama, a preporučuje im se i redovita higijena ruku, uz obvezno pranje prije ulaska i nakon izlaska iz vozila, nakon čišćenja vozila i sl., korištenje dezinficijensa. Također se prijevoznicima preporučuje i dnevno mjerenje tjelesne temperature prije odlaska na put. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 stupnja Celzijevih u jutarnjim satima, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenome i ne odlaziti na put dok se telefonski ne javi nadležnom obiteljskom liječniku, preporučuje HZJZ.

Specifičnim mjerama zaštite preporučuje se održavanje higijene kabine vozačkog mjesta i radne okoline pa se tako preporučuje da se svakodnevno, po mogućnosti nekoliko puta dnevno prebrišu površine kabine sredstvom za dezinfekciju površina. Posebno prebrišite površine koje se često dodiruju rukama, kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča, preporučuju iz HZJZ-a.

Prijevoznike pozivaju i da što manje borave izvan vozačke kabine, kao i da prilikom obavljanja nužnih radnji (korištenje sanitarnih čvorova, noćenje izvan vozačke kabine, nabavka hrane i sl.) izbjegavaju bliski kontakt s drugim osobama, rukovanje i bliski razgovor, odnosno da održavaju fizički razmak od drugih osoba od 1,5 metra te u zatvorenim prostorima koriste medicinske ili maske za lice.

HZJZ prijevoznicima u međunarodnom prometu preporučuju i da kod kupnje goriva, hrane i ostalih potrepština kada je god moguće plaćaju bankovnim beskontaktnim karticama, a ako koriste klasično kartično plaćanje ili gotovinu nakon toga dezinficiraju ruke.

Prema preporukama, prijevoznici bi prilikom utovara, istovara ili čekanja na utovar i istovar obavezno trebali ostati unutar vozačke kabine. U slučaju neizbježne potrebe za izlaskom preporučuje se održavanje fizičkog razmaka, korištenje maski za lice ili medicinskih maski te higijene ruku odmah po povratku u vozačku kabinu. Nakon utovara i istovara robe vozači mogu za spavanje iznimno koristiti vanjski smještaj, ponašajući se pri tome kao da su im propisane mjere samoizolacije za vrijeme dok borave zbog posla izvan Hrvatske, navodi se u preporukama HZJZ-a, koji prijevoznicima preporučuje i da se opskrbe dostatnim količinama jednokratnih papirnatih ručnika te materijala za čišćenje, dezinficijensa, rukavica i maski za lice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:15