EKONOMSKI POTENCIJALI

Zagreb domaćin dvaju važnih gospodarskih foruma: ‘Mogućnosti za suradnju s Kazahstanom i Uzbekistanom su ogromne‘

‘Veće gospodarske aktivnosti hrvatskih tvrtki nema u Uzbekistanu, ali su mogućnosti ogromne‘, rekao je Ivica Pirić, predstavnik Kazahinvesta

Hrvatski veleposlanik Refik Šabanović, predsjednik Nogometnog saveza Kazahstana Adlet Barmakul i Ivica Pirić

 Privatni Album/

Ivica Pirić, predstavnik Kazahinvesta, boravio je proteklog tjedna u Kazahstanu i Uzbekistanu, u društvu Refika Šabanovića, hrvatskog veleposlanika u Kazahstanu zaduženog za još nekoliko zemalja.

Pirić je ovom prilikom otkrio kako će se u listopadu u Zagrebu jedan za drugim održati Hrvatsko-kazahstanski i Hrvatsko-uzbekistanski gospodarski forum. Iako se susreo s visokim dužnosnicima vlada ovih država i predsjednicima uprava najvećih kompanija, Pirić je obavio razgovore i s predsjednicima nogometnih saveza u ove dvije države u svrhu suradnje na sportskom planu. Dodaje da je svemu prethodila odlična priprema s državnim tajnicima ministarstva turizma i poljoprivrede Tončijem Glavinom i Tugomirom Majdakom. Naglašava i veliki angažman veleposlanika Šabanovića. Susret se dogodio i zahvaljujući novom veleposlaniku Kazahstana u Hrvatskoj gospodinu Altay Abibullayevu.

Što se tiče Kazahstana, Pirić je održao sastanke sa Yeralyjem Tugzhanovim, potpredsjednikom kazahstanske vlade oko organizacije gospodarskog foruma. „Razgovarali smo i o turističkoj suradnji i otvaranju direktnih aviolinija. Kazahstan će oko 25 posto svojeg teritorija kultivirati za potrebe poljoprivrede i tu je otvorena mogućnost suradnje s hrvatskim poljoprivrednim sektorom. Radi se o sedmoj državi po veličini teritorija u svijetu. Razgovarali smo o mogućnosti investicija u Hrvatsku, ali i naših poduzetnika u Kazahstan. Između ostalog, Kazahstan ima namjeru izgraditi flotu novih brodova što je velika prigoda za hrvatska brodogradilišta“, ističe Pirić, koji ističe podršku Vlade RH i Ministarstva vanjskih poslova.

image

Ivica Pirić i potpredsjednik kazahstanske Vlade Yeraly Tugzhanov

Privatni Album/

Drugi dan boravka u Kazahstanu, Pirić je održao sastanak s Adletom Barmakulovom, predsjednikom Nogometnog saveza Kazahstana.

“Već duži period smo aktivni i imamo suradnju sa sportskim klubovima u Kazahstanu. Tamo vodimo tri njihova nogometna kluba, a postoji potreba za angažmanom još hrvatskih trenera u toj zemlji. Naravno, i za transfere hrvatskih nogometaša u kazahstanske klubove“, napominje Pirić koji ističe veliku pomoć i podršku hrvatskim građanima i poduzetnicima veleposlanika Šabanovića.

image

Hrvatski veleposlanik Refik Šabanović, predsjednik Nogometnog saveza Kazahstana Adlet Barmakul i Ivica Pirić

Privatni Album/

Pirića i Šabanovića primio je Mehriddin Abdullayev predsjednik uprave Uzbekneftegaza, najveće energetske kompanije u Uzbekistanu.

“Veće gospodarske aktivnosti hrvatskih tvrtki nema u Uzbekistanu, ali su mogućnosti ogromne. Abdulajev nam je iskazao spremnost na suradnju s hrvatskim energetskim kompanijama, a pogotovo kompanijama oko opreme za naftna i plinska postrojenja. Pored toga postoji veliki prostor za suradnju u prehrambenom sektoru, IT sektoru, građevinskom sektoru te u poljoprivredi. Svakako iznimno velik je potencijal suradnje u turizmu. Državni tajnik Glavina iskazao je spremnost Ministarstva turizma u smislu podrške uspostave direktnih aviolinija između većih kazahstanskih i uzbekistanskih gradova i hrvatskih zračnih luka. Za početak iz glavnog grada Taškenta. Izgledan je i posjet ovoj zemlji državnih tajnika Glavine i Majdaka čak i prije održavanja gospodarskih foruma. Prepoznali su veliku perspektivu unapređenja suradnje u segmentu turizma i poljoprivrede“, istaknuo je Ivica Pirić.

image

Ivica Pirić i Mehriddin Abdullayev, predsjednik uprave Uzbekneftegaza

Privatni Album/

Što se tiče sporta, Pirić kaže da je već nekoliko godina uspostavljena sportska suradnja u Uzbekistanu.

“Pomažemo tamošnjim klubovima u mlađim kategorijama. Djeca iz Uzbekistana i Kazahstana već dolaze na nogometne turnire u Hrvatsku. Imali smo sastanak s njihovim ministrom sporta i kulture. Obećali smo osigurati sedam hrvatskih trenera i voditelja akademije za uzbekistanski nogometni klub Bunyodkor. Hrvatski nogomet je posebna priča. U planu je i otvaranje počasnog konzulata Uzbekistana u Hrvatskoj. Tražimo pogodnu osobu za tu funkciju. Uzbekistan je zemlja koja ima 35 milijuna stanovnika a radi se o državi koja ima najveći rast BDP-a od svih država nastalih raspadom SSSR-a“, ističe Pirić.

image

Šef nogometnog saveza uručuje Piriću priznanje za pomoć u razvoju kazahstanskog nogometa

image

Šef nogometnog saveza uručuje Piriću priznanje za pomoć u razvoju kazahstanskog nogometa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 03:28