Robotaksiji

Zagreb otvara natječaj: Za pravo gradnje centra za robotaksije 4,5 mil.kn tijekom 50 godina

Natječaj posvađao koalicijske partnere u Zagrebu pa je SDP u gradu raskinuo s političkom platformom Možemo

Mate Rimac

 Marko Todorov/Cropix/Cropix

Mate Rimca dijeli još je samo jedan korak do početka izgradnje Centra mobilnosti, odnosno remize za svoje robotaksije, i to, kako je planirao, tik do Jarunskog mosta u Zagrebu. Riječ je o javnom natječaju preko kojeg bi dobio pravo da krene u realizaciju tog projekta. Baš taj korak je započeo.

Skupština Grada Zagreba u utorak je prihvatila prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića o raspisivanju javnog natječaja za gradnju nove infrastrukturne prometne građevine na Trešnjevci.

image

Robotaksi ilustracija, jer pravi izgled Rimčevih robotaksija još nije poznat

/Apollo

- Gradonačelnik predlaže Gradskoj skupštini Grada Zagreba da razmotri Prijedlog i donese Zaključak o raspisivanju javnog natječaja za osnivanje i prijenos prava građenja - na građevinskom zemljištu označenom kao z.k.č.br. 6673 Jarunska ulica, uređeno zemljište površine 8988 m2, upisana u z.k.ul. 9733 k.o. Trešnjevka - predložio je Tomašević, a što su zastupnici Gradske skupštine usvojili.

Natječaj potaknuo P3

U obrazloženju dodaje da je Rimčeva druga tvrtka - Project 3 Mobility d.o.o. (P3) sa sjedištem u Ilici 31 u Zagrebu - iskazala interes za rješavanje imovinsko pravnih odnosa s Gradom Zagrebom na spomenutom zemljištu. Tamo P3 želi graditi remizu za robotaksije, park i trg.

U obrazloženju gradonačelnika dodaje se da je uvidom u izvod iz katastra infrastrukture utvrđeno da se toj čestici nalaze vodovod, kanalizacija, telefonska kanalizacija i strujni podzemni vod pa će P3, ako osvoji natječaj, snositi trošak izmještanja postojeće komunalne infrastrukture i vodova.

Nadalje, Gradski ured za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje izdao je mišljenje po kojem pobjednik natječaja može na toj čestici realizirati projekt izgradnje kakav je predvidio P3.

Već se, naime, zna i kako bi novi centar trebao izgledati.

image

Idejno rješenje za Centar koji želi izgraditi tvrtka P3

3lhd/

P3 je u srpnju prošle godine raspisao natječaj za izradu idejnog rješenja na kojem je pobijedio studio 3LHD, koji je ujedno napravio idejno rješenje novog Rimčevog kampusa u Svetoj Nedelji, kao i Infobipovog kampusa u Zagrebu i budućeg kampusa u Sarajevu.

Rješenje 3LHD-a predviđa izgradnju zgrade u središtu čestice i prilaznu cestu, a veći dio čestice zapravo bi ostala zelena površina s drvećem, u što je uklopljen i trg i park.

Sto tisuća godišnje

Poznato je već sada i koja će biti najmanja cijena koju P3 treba ponuditi da bi osvojio ovaj natječaj. Mjesečno se idućih 50 godina mora obvezati da će gradu uplaćivati rate od 9.107,74 eura ili oko 110 tisuća eura godišnje.

U obrazloženju Gradskoj skupštini navodi se da je stalna sudska vještakinja za graditeljstvo i procjenu nekretnina Marina Brlić izradila Procjembeni elaborat (TD: 42-PGZ-PG-2022.) po kojem je ukupan iznos za pravo građenja na idućih 50 godina na toj čestici 4.532.576,68 kuna ili 603.329,00 eura.

Rimac je najavio da bi se robotaksiji na ulicama Zagreba mogli pojaviti već 2024. godine. Natječaj koji će grad raspisati nešto je blaži po pitanju rokova.

image

Robotaksiji se razvijaju u ovoj zgradi. No, unutrašnjost nije dozvoljeno snimati

Darko Tomas/Cropix

- Građevine za koje se osniva pravo građenja temeljem ovog natječaja razvrstane su u 2.b skupinu slijedom čega zgrada mora u pogledu vanjskog izgleda i uređenja građevne čestice biti dovršena u roku od sedam godina od dana prijave početka građenja - stoji u obrazloženju.

Gradonačelnik je u rješenju pojasnio i zašto se sve ovo traži od P3, odnosno onih koji se jave na natječaj.

Ciljaju i UK i Njemačku

- Sukladno odredbi članka 391. stavka 1. Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima (Narodne novine 91/96, 68/98, 137/99, 22/00, 73/00, 114/01, 79/06, 141/06, 146/08, 38/09, 153/09, 143/12, 152/14 i 81/15-pročišćeni tekst) koja propisuje da nekretninu u vlasništvu jedinica lokalne samouprave i jedinica područne (regionalne) samouprave tijela nadležna za njihovo raspolaganje mogu otuđiti ili na bilo koji drugi način njome raspolagati samo na osnovu javnog natječaja i uz naknadu utvrđenu po tržnoj cijeni - stoji u obrazloženju.

Iako tvrtka P3 do sada nije objavila izgled svog robotaksija dosta informacija o takvim vozilima već je dostupno javnosti. U Kini i SAD-u različiti oblici robotaksija već su dobili dozvolu za komercijalnu upotrebu.

Tvrtka P3 na svojim je web stranicama objavila da u Zagrebu planira ponuditi svoje usluge u četvrtom tromjesečju 2024. godine, odnosno za dvije godine.

image

Tim koji radi na razvoju robotakcija, redom Marko Pejković, Luka Šonjić, Paul Thomas, Danilo Bunčić, Giovanni Duc, Margareta Vidis i Franka Anić.

Darko Tomas/Cropix

P3 navodi da u trećem kvartalu 2025. planira ući na tržište Ujedinjenog Kraljevstva, a kvartal kasnije, odnosno za točno tri godine na njemačko tržište.

Sada tvrtka P3, iako se u javnosti o njoj manje govori, već sad broji 180 zaposlenih i to iz 17 država. Tvrtka ima urede u Hrvatskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Investitori su joj tvrtke Rimac Automobili, Kia, zagrebački Infinum, zatim saudijska tvrtka Abdul Latif Jameel, a tu su i među ostalima, direktor P3-a Marko Pejković, dizajner Concepta One a sada i P3-a, Adriano Mudri, te osobno Mate Rimac.

Gorljiva opozicija

Kao i kod Elona Muska, koji ima i gorljive obožavatelje i podjednako gorljive kritičare, u sličnoj je situaciji i Mate Rimac. Samim time u istoj je situaciji i P3 te najavljeni Centar mobilnosti.

U to se umiješala i politika, koja posebno prati projekt, otkako je objavljeno da je tvrtka P3 dobila 1,5 milijardi kuna iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021-2026., koji se financira iz europskog COVID fonda, koji je EU napravila kako bi potaknula razvoj članica EU-a.

Tako za raspisivanje ovog javnog natječaja nije bio SDP, koji je zbog tog poteza u Zagrebu raskinuo koalicijski sporazum s političkom platformom Možemo. No, natječaj je prošao.

Ako P3 pobjedi na natječaju i izgradi najavljeni centar do četvrtog kvartala 2024. za očekivati je, prema najavama iz te tvrtke, da bi tada u funkciji moglo biti prvih 60-ak prototipova robotaksije.

Puna flota robotaksija u Zagrebu očekuje se da će narasti na 700 vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 03:45