Novi projekt ruši cijene

Zajedničkom nabavom do jeftinije solarne elektrane

Procjenjuje se da bi prosječnom tročlanom kućanstvu za opskrbu 75 posto godišnjih potreba bila dostatna elektrana snage između 4 i 6 kv
Melani Furlan

Zelena energetska zadruga (ZEZ) sa sjedištem u Zagrebu pozvala je građane koji žele ugraditi male solarne elektrane u svoje domove da joj se jave kako bi im kroz zajedničku nabavu osigurala najpovoljnije uvjete ugradnje elektrana. Riječ je o projektu "Na sunčanoj strani" s istoimenom internetskom stranicom na kojoj se građani mogu prijaviti za suradnju sa ZEZ-om i ostaviti sve potrebne podatke.

Kako doznajemo od Melani Furlan iz Zelene energetske zadruge, zajednička nabava izrade projektnih rješenja, opreme i usluga instalatera, koju bi organizirala zadruga, može svakome od naručitelja osigurati najpovoljnije uvjete ugradnje elektrana.

Ulaganje od 50.000 kn

- Troškovi postavljanja sunčanih elektrana ovise o više faktora kao što su veličina elektrane, stanje krova i eventualni radovi s troškovima ugradnje razvodnog ormara. Za kategoriju kućanstva snage elektrane su najčešće u rasponu od dva do deset kilovata, a trošak elektrane po kilovatsatu iznosi do deset tisuća kuna, što uključuje projektiranje, opremu, transport, puštanje u pogon i ispitivanje - kaže naša sugovornica.

Tom troškovniku treba, napominje Melani Furlan, dodati cijenu zamjene brojila od strane HEP ODS-a, koja se kreće između dvije i tri tisuće kuna, te godišnji trošak održavanja i osiguranja. Procjenjuje se da bi prosječnom tročlanom kućanstvu u Hrvatskoj za opskrbu 75 posto njihovih godišnjih potreba za električnom energijom bila dostatna sunčana elektrana snage između četiri i šest kilovata. To znači da bi se njihovo ulaganje u kućnu elektranu kretalo između 50 i 75 tisuća kuna. Najveća je prednost solarnih elektrana što se paneli mogu instalirati na gotovo svaki krov.

- Uštede koje u budžetu kućanstva ostvarujete ugradnjom solarne elektrane odmah su vidljive na računima za električnu energiju. Uz to, povećavate neovisnost u odnosu na kretanja cijene električne energije u budućnosti - ističu u ZEZ-u, iznoseći procjenu kako građani trenutačno plaćaju jednu od najnižih cijena električne energije u budućnosti, ali, navode, to neće biti slučaj u bliskoj budućnosti.

U zadruzi tvrde da su hrvatski građani u prošloj godini plaćali 40 posto nižu cijenu od prosječne cijene električne energije u EU, ali se ta razlika stalno smanjuje zbog rasta cijena struje u nas za dva posto godišnje.

Oprema i podrška

Zadruga, prema riječima Melani Furlan, jamči građanima koji se odazovu pozivu pomoć u ugradnji solarnih elektrana, pristup povoljnim uvjetima gradnje i kvalitetnoj opremi te stalnu podršku u svim fazama ugradnje, odnosno tijekom prikupljanja potrebne dokumentacije, izrade projektnog rješenja, ishođenja dozvola i nabave opreme s instalacijom. Građane bi ugradnji solarnih elektrana mogla privući i mogućnost prodaje viškova električne energije iz njihova pogona HEP-u, odnosno opskrbljivačima električnom energijom. Prema riječima Melani Furlan, opskrbljivač je dužan otkupiti višak električne energije u kućnim solarnim elektranama po cijeni od najmanje 80 posto ugovorene, a za taj iznos vlasniku solarne elektrane umanjuje se računa za struju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:07