SVJETSKA TRŽIŠTA

Zatvaranje ima svoju cijenu: Europske burze oštro pale zbog situacije u Britaniji

U nedjelju je nekoliko europskih zemalja, među kojima i Francuska te Njemačka, prekinulo zračni promet s Britanijom
 1apix/Alamy/Alamy/Profimedia

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica oštro pale jer je ulagače uznemirilo 'zatvaranje' dijela Britanije zbog širenja novog soja koronavirusa, što je navelo niz europskih zemalja na prekidanje zračnog prometa s tom zemljom.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu oko 2 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks skliznuo 1,20 posto, na 6.450 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,90 posto, na 13.370 bodova, a pariški CAC 2,10 posto, na 5.411 bodova.

Zbog pojave novog soja virusa, koji se širi brže od dosadašnjeg, britanska je vlada u subotu navečer proglasila karantenu za London te jugoistok Engleske, nagnavši više od 16 milijuna stanovnika da ostanu kod kuće i odustanu od druženja za Božić.

U nedjelju je, pak, nekoliko europskih zemalja, među kojima i Francuska te Njemačka, prekinulo zračni promet s Britanijom.

To je uznemirilo ulagače. Tim više što nema napretka u pregovorima između EU-a i Britanije o trgovinskim odnosima nakon brexita.

Jutros su najviše pale cijene dionica u turističkom sektoru, u prosjeku više od 5 posto, a pod pritiskom je i energetski sektor zbog oštrog pada cijena nafte.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u minusu 0,2 posto.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, na 26.714 bodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:14