Izračun Hut-a

Zbog nedostatka radnika turističke tvrtke propustile uprihoditi 100 milijuna eura

Procjene su da na tržištu trenutno nedostaje između 30 i 35 tisuće turističkih djelatnika

Plaža Banj ispred hotela Amfora

 Vojko Basic/Cropix

Turistički sektor mjesecima upozorava kako je nedostatak radne snage trenutno najveća prepreka za organizaciju kvalitetne turističke godine 2022., a posljedice toga djelatnost smještaja osjetila je već ovu sezonu.

Prema izračunu Hrvatske udruge turizma koja je tijekom druge polovice listopada anketirala veći dio svojeg članstva, domaće kompanije procijenile su da su ove sezone, samo zbog činjenice da nisu uspjele pronaći dovoljno radnika, propustile uprihoditi 100 milijuna eura, a taj bi iznos, ne riješi li se ovaj gorući problem, u narednim sezonama mogao rasti.

HUT je anketu proveo u ukupno 25 kompanija članica registriranih u segmentu djelatnosti smještaja koje su, prema podacima FINA-e, u 2019. godini zapošljavale 16 tisuća radnika, a pitanja su se uglavnom vrtila oko problema radne snage.

Konkretno, kompanije su trebale procijeniti iznos propuštenog prihoda nastalog kao posljedica činjenice da su neki njihovi smještajni kapaciteti zbog nedostatka radnika ove godine radili ograničeno ili pak uopće nisu otvorili, a pitalo ih se i kakva su njihova očekivanja po pitanju radne snage za 2022. godinu, kao i kako su zadovoljni novoupostavljenim sustavom odobravanja dozvola za strane radnike, a koji je navodno trebao ubrzati i pojednostaviti taj proces.

Pored procijenjenog propuštenog prihoda u iznosu od 100 milijuna eura, 68 posto sudionika ankete kazalo je kako očekuje da će raspoloživost radne snage u 2022. godini biti lošija nego ove sezone, a čak 75 posto njih izjasnilo se da je novi sustav odobravanja dozvola za rad stranaca sporiji u odnosu na stari proces.

Iz HUT-a poručuju da je anketa reprezentativna jer kompanije koje su u nju bile uključene zapošljavaju 42 posto djelatnika sektora, ali i indikativna jer ukazuje da je nedostatak radne snage prepreka koju je potrebno što prije rješiti, želimo li u 2022. ući spremni.

" To nije malen novac, ovo je upozorenje koliko je osiguravanje radne snage na vrijeme važno za djelatnost turizma. Naravno, ove je godine bilo i dosta objektivnih okolnosti zbog kojih smo osjetili ovaj nedostatak, poput neizvjesnosti u planiranju sezone, no činjenica je da moramo što prije osigurati radnike za sljedeću godinu, i to primarno s domaćeg tržišta koje nam je najvažnije", kazao je za Jutarnji Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

Ta je udruga, zajedno s Hrvatskom udrugom poslodavaca, već prije mjesec dana pripremila paket mjera u kojima su predložili cijeli niz zakonskih izmjena kako bi se olakšala potražnja za radnom snagom te zapošljavanje u turizmu, a procjene su da na tržištu trenutno nedostaje između 30 i 35 tisuće turističkih djelatnika.

Između ostaloga, predlaže se uvođenje edukacije radne snage na račun poslodavca, ali uz subvenciju države, potom mogućnost dodjele statusa stalnog sezonca za radnike koji rade kraće od šest mjesci, digitalizacia radnih dozvola za strance te uvrštenje ugostiteljskih zanimanja na listu deficitarnih zanimanja, ali i podizanje neoporezivog iznosa za nagrade radnicima s pet na 14 tisuća kuna godišnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:20