BERKSHIRE HATHAWAY

Zbog pada vrijednosti investicijskog porfelja, Buffetov div iz Omahe u minusu 44 milijarde dolara

div iz Omahe osjeća pritisak inflacije, ali veliki broj kompanija iz njegova sastava je uspio rast cijena prebaciti na klijente

Warren Buffett

 Johannes Eisele/Afp

Golemi multinacionalni konglomerat Berkshire Hathaway, kojeg vodi poznati američki biznismen i investitor Warren Buffet (91), značajno je smanjio investiranje u nove dionice na globalnom tržištu kapitala zadnjih mjeseci nakon što je u prvoj polovici godine zabilježio gubitak u poslovanju od 43,8 milijardi dolara. Na početku godine je pak imao 5,5 milijardi dolara neto dobiti.

Radi se o holdingu sa sjedištem u gradu Omaha u američkoj saveznoj državi Nebraska koji u vlasništvu drži veliki broj kompanija u različitim sektorima, što znači da se proteže od osiguranja do željeznice, pa njegove poslovne rezultate analitičari i investitori pomno prate i smatraju ih jednim od pokazatelja stanja američkog gospodarstva.

Kako je Buffetova kompanija, koja je uvrštena na newyoršku burzu, objavila u subotu, pad na globalnim financijskim tržištima snažno se odrazio na njihov dionički portfelj čija je vrijednost pala na 328 milijardi dolara, dok je na kraju ožujka bila 391 milijardu dolara, piše Financial Times. Taj pad vrijednosti investicijskog portfelja je i kriv za iskazani visoki neto gubitak kompanije, a iz uprave poručuju da takva računovodstvena pravila zapravo šalju krivu poruku o stvarnim rezultatima poslovanja.

Naime, operativna dobit, iz koje su isključeni skokovi i padovi dioničkih pozicija Berkshire Hathawaya, rasla je zavidnih 39 posto na 9,3 milijarde dolara, što znači da su biznisi unutar konglomerata poslovali dobro, a oko milijardu dolara se odnosi na zaradu na tečaju vezanom uz kompanijske obveznice koje su denominirane u funti, euru i jenu. Kako je pak zabilježio magazin Forbes, operativna dobit u drugom kvartalu ove godine je 51 posto iznad rezultata iz 2019. godine.

Prema podacima koje je kompanija do sada prijavila američkom regulatoru tržišta kapitala, u drugom tromjesečju su ulaganja u nove dionice iznosila 6,2 milijarde dolara, dok je u prvom tromjesečju Berkshire Hathaway investirao nevjerojatnih 51,1 milijardu dolara. U zadnjem tromjesečju je kompanija prodala dionica u vrijednosti 2,3 milijarde dolara.

Detalje o tome kako sada izgleda dionički portfelj saznat će se krajem ovog mjeseca kada Berkshire i ostali prijave investicije regulatorima, a prema do sada poznatom, Berkshire je povećao svoje ulaganje u energetsku kompaniju Occidental Petroleum.

Što se tiče samog poslovanja, div iz Omahe osjeća pritisak inflacije, ali veliki broj kompanija iz njegova sastava je uspio rast cijena prebaciti na klijente, bilježi FT. Tako je željeznička kompanija BNSF (Burlington Northern Santa Fe), primjerice, prijavila 15 posto rasta prihoda. S druge strane, osiguravajuća kuća Geico se žali jer su, kako kažu, znatno porasle cijene novih automobila i automobilskih dijelova pa su i njihovi osiguravajući troškovi znatno veći kad se klijentima dogode prometne nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:23