Posljedice pada

Zbog propasti Thomasa Cooka grčki turizam ostat će uskraćen za 500 milijuna eura

Thomas Cook je u Grčkoj upravljao s četiri hotela koja su zapošljavala ukupno 640 radnika
Gužve na zračnim lukama/ Avion Thomas Cook
 REUTERS

Stečaj britanske putničke tvrtke Thomas Cook najteži je udarac Grčkoj od financijske krize 2008. godine i mogao bi turističkom sektoru prouzročiti gubitke i do 500 milijuna eura, upozorili su u utorak grčki mediji.

Grčka je zauzimala treće mjesto na ljestvici popularnih destinacija Thomasa Cooka, piše poslovni dnevnik Naftemporiki, podsjećajući da je kompanija prošle godine u zemlju dovela 2,8 milijuna turista.

U turističkoj organizaciji SETE procjenjuju da bi gubici povezani sa stečajem britanske tvrtke mogli iznositi između 250 i 500 milijuna eura. U udruzi grčkih hotelijera (GTP) procjenjuju ih na 300 milijuna eura.

Thomas Cook je u Grčkoj upravljao s četiri hotela koja su zapošljavala ukupno 640 radnika. Njihova je budućnost neizvjesna.

Grčka je 2010. godine ušla u duboku financijsku krizu i bila je prisiljena provesti teške reforme kako bi dobila tri paketa financijske pomoći. Zadnji je paket zaključen prije nešto manje od godinu dana.

Grčko se gospodarstvo oporavilo u protekle dvije godine a glavni oslonac bio mu je upravo turizam. Udio turizma u grčkom BDP-u iznosi 23 posto, navodi dpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 01:20