PREMIJER PRIZNAO

Zemlja EU u opasnosti od gospodarskog kolapsa: ‘Kupujemo za 500 eura ono što smo prodali za 100 eura‘

Skok cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu "ubit" će gospodarstvo ako Slovačka ne dobije milijarde eura pomoći iz Bruxellesa, rekao je premijer

Bratislava

 /Shutterstock

Snažan rast troškova struje doveo je slovačko gospodarstvo u opasnost od "kolapsa", izjavio je premijer Eduard Heger u razgovoru za Financial Times, poručivši da će Slovačka, ako ne dobije pomoć, zadržati struju za domaća poduzeća i građane.

Skok cijena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu "ubit" će gospodarstvo ako Slovačka ne dobije milijarde eura pomoći iz Bruxellesa, rekao je premijer u intervjuu za FT.

Slovačka proizvodi puno struje, većinom u nuklearnim i hidroelektranama, ali njezin najveći proizvođač prodao je početkom godine višak trgovcima koji sada tu struju u terminskim ugovorima preprodaju Slovačkoj po tržišnim cijenama, višim i do pet puta, piše FT.

„Slovaci kupuju za 500 eura ono što su prodali za 100 eura”, rekao je Heger za FT, dodajući da zato plan Europske komisije o oporezivanju ekstraprotifa proizvođača struje neće funkcionirati u Slovačkoj.

"Ako hoćemo porez na ekstraprofit, moramo ga uvesti na europskoj razini", poručio je slovački premijer.

Prihod od europskog poreza trebao bi biti ravnomjerno raspoređen među svim članicama EU-a, što bi Slovačkoj donijelo oko 1,5 milijardi eura, procjenjuje.

Smatra i da bi Bruxelles trebao oslobodit pet milijardi eura nekorištenih sredstava iz fondova za regionalni razvoj za smanjenje energetskih računa u poduzećima.

„U suprotnom slovačke će se kompanije zatvoriti i zapravo bi moglo doći do urušavanja cijelog gospodarstva”, kazao je Heger.

Ako Bruxelles ne pritekne u pomoć, „onda ćemo morati zadržati struju za naše kompanije i kućanstva kako ne bi propali. Ne želimo to, ali ako ne bude druge pomoći, bit ćemo gurnuti prema tom rješenju”, kazao je slovački premijer.

Pozvao je Bruxelles da proširi porez na ekstraprofit i na posrednike, odnosno trgovce energijom, koji također zarađuju na visokim cijenama.

„Moramo uključiti trgovce zato što moramo shvatiti da su trgovci vlasnici ugovora (o opskrbi energijom)”, naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:11