Burza

Živo trgovanje: Cijena Podravke u jednom trenutku dosegnula vrtoglavih 724 kune za dionicu

Do 12 sati protrgovano je ukupno 11.761 dionica uz promet veći od 8,28 milijuna kuna
 Goran Mehkek/cropix

Zvijezda Zagrebačke burze danas je opet bila Podravka. Cijena dionice Podravke u jednom trenutku dosegnula je vrtoglavih 724 kune za dionicu. Da su se probudili apetiti i mašta burzovnih igrača koji se nadaju reprizi nadmetanja za Kraš dokazuje i činjenica da se do 12 sati trgovalo s 11.761 dionica uz promet veći od 8,28 milijuna kuna.

Već na otvaranju Burze cijena je bila 664 kune za dionicu koprivničke kompanije, no to je bila tek uvertira u daljnji skok. Prije 10 sati trgovalo se po cijeni od 720 kuna, da bi pola sata kasnije cijena bila na 722 kune za dionicu. Prosječna cijena do podneva bila je 704,76 kunu. Prvog dana rujna, čisto za ilustraciju, bila je 600 kuna.

Predsjednica Uprave Podravka Martina Dalić zamoljena u srijedu da komentira kupnju dionica Podravke od strane Mesne industrije braće Pivac istaknula je kako je Podravka jedna od domaćih tvrtki koja ima najviši free flow, odnosno udio dionica koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi je visok, premašuje 20 posto.

- Tako veliki free flow omogućava da se na Burzi zbiva i intenzivna trgovina. Ja mislim da je to dobro da se dionicama trguje, jer to pokazuje da postoji interes investitora, poslovne zajednice za Podravku. Mislim da smjer cijene, odnosno njezin rast pokazuje da investitori prepoznaju procese koji se događaju u Podravci i prepoznaju da su ti procesi zdravi za naš budući razvoj - kazala je.

U knjizi dioničara zasad nema promjena. Mirovinski fondovi imaju nešto više od 51 posto, država oko 25,2 posto, a na osmom mjestu to 10 dioničara je Mesna industrija braće Pivac s paketom od 226.578 dionica odnosno udjelom od 3,18 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 04:11