RAZLOG ZA ZABRINUTOST

Zvono na uzbunu: Broj proizvođača mlijeka srozao se ispod 3000, a prognoza je sve gora...

Proizvođači zbog neisplativosti prelaze na druge proizvodnje

Ilustrativna fotografija

 Marko Mrkonjic/Cropix

Broj proizvođača mlijeka srozao se ispod 3000, što je već sada zabrinjavajuće, a njihov će se broj smanjivati još više. Upozoravaju na to iz Hrvatske poljoprivredne komore, uz nastavak negativnog trenda u proizvodnji mlijeka i rasta troškova proizvodnje.

- Trend proizvodnje mlijeka i dalje je negativan i ona svake godine sve više pada - kaže predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar, navodeći da su prihodi farmi jako mali te da proizvođači zbog neisplativosti prelaze na druge proizvodnje.

Cijena mlijeka u posljednja tri mjeseca raste te se nadaju da će tako nastaviti.

- Kada je riječ o ulaznim troškovima proizvodnje, oni, nažalost, i dalje rastu i izuzetno su veliki dok se cijene žitarica i dalje ne smanjuju - ističe Rešetar.

Odbor za mljekarstvo predlaže izradu i konstantno praćenje kalkulacije koštanja litre mlijeka.

HPK u priopćenju navodi kako su iz Ministarstva poljoprivrede obećali da će poljoprivrednicima pokušati smanjiti administraciju. Primjerice, podatke o financijskim obvezama prema državnom proračunu Agencija za plaćanja će utvrditi razmjenom podataka s Poreznom upravom, a korisnik mora imati podmirene, odnosno uređene financijske obveze prema državnom proračunu na dan 10. veljače 2023. kako bi bio prihvatljiv korisnik mjere 22.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:18