Bugari kreću stopama Hrvata

Bugari kreću našim stopama po pitanju privatizacije, idu u reviziju i to s tajnom službom

Sve važnije političke stranke u Bugarskoj podržale su reviziju privatizacije.
Sofija, Bugarska
 Anton Chalakov / Alamy / Alamy / Profimedia

Glavni državni odvjetnik Bugarske Ivan Gešev najavio je reviziju kompletne privatizacije koja je provedena u toj članici Europske unije nakon sloma komunizma.

Način revizije privatizacije u Bugarskoj kako ga je izložio Gešev jako podsjeća na istovrsni proces koji je od 2000. do 2004. sproveden u Hrvatskoj, ali ima i značajnih razlika. Među ostalim, za razliku od Hrvatske gdje je reviziju pretvorbe i privatizacije provodio Državni ured za reviziju, u Bugarskoj će, kao je najavljeno, taj teret iznijeti Državno odvjetništvo uz pomoć tajnih službi.

Gešev je najavio 'češljanje' ugovora o prodaji poduzeća i druge imovine privatnicima, analiziranje što je od preuzetih obveza u tim ugovorima ispunjeno, a što nije, kao i raščlambu odluka državnih institucija u privatizacijskim postupcima kako bi se utvrdilo je li bilo pogodavanja kupcima. Isto je činjeno i u hrvatskim revizijskim postupcima.

Bugarsko državno odvjetništvo namjerava istražiti i tijekove kao i podrijetlo novca u privatizaciji. I u tom slučaju provjeravati će se jesu li nadzorna tijela u toj članici Europske unije provjeravala izvore kapitala prilikom prodaje državne imovine. Ni jedno ni drugo nije sprovedeno u hrvatskoj reviziji privatizacije.

S obzirom na protok vremena od razdoblja kada su odrađene privatizacije negdašnje državne imovine u Bugarskoj, državno odvjetništvo poručilo je kako računa s mogućnošću zastare kaznenih djela, ali da će i u tim slučajevima o svojim nalazima o kriminalu svejedno izvijestiti javnost.
Kada se utvrde sumnje na nepravilnosti i kršenja zakona u privatizaciji, Državno odvjetništvo će pokretati pretkaznene postupke, najavio je Gešev.

Kad je u pitanju angažman bugarske obavještajne službe Dans u reviziji privatizacije, bugarski mediji podsjećaju da je služba već angažirana na istraživanju skrivene imovine tamošnjih političara i sudaca u inozemstvu, ali, ističu, bez rezultata.

Sve važnije političke stranke u Bugarskoj podržale su reviziju privatizacije.

- Podržavamo ovu akciju jer, otkad smo u parlamentu, stalno upozoravamo da je država opljačkana na barbarski način. I sada svi oni koji su opljačkali državu govore o osiromašanju naroda i o tome da mirovine i plaće nisu dovoljne visoke – izjavio je Krasimir Velčev iz GERB-a, partije čiji je lider Bojko Borisov trenutni premijer Bugarske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:55