Bruna Kostelac Košir

Glavna direktorica za proizvode Mplusa: Uz prave vrijednosti i komunikaciju sa zaposlenicima ne trebamo se bojati izazova krize

Mplus je 2022. godine intenzivno radio na pripremi za 2023. - i znamo da smo spremni

Bruna Kostelac, M+ grupa

Iza nas su turbulentne tri godine koje su većini organizacija donijele mnoge izazove, ali i potaknule potragu za inovativnim rješenjima i novim načinima poslovanja.

Jesmo li dovoljno naučili o sebi samima i ekosustavu kako bismo se spremno uhvatili u koštac s 2023. pitanje je koje si, vjerujem, ovih dana postavljaju svi lideri.

Prema svim predviđanjima, 2023. godina donosi makroekonomske izazove u vidu usporavanja gospodarskog rasta na svim svjetskim tržištima, nastavak procesa tzv. deglobalizacije te preispitivanja fundamentalnih vrijednosti održivog razvoja. Vjerujem da će takve tržišne okolnosti, više nego inače, ogoliti stvarne temelje na kojima stoje ključni igrači na tržištu, odnosno pokazati snagu organizacijskih vrijednosti na kojima temeljimo svoja poslovanja.

Mplus je 2022. godine intenzivno radio na pripremi za 2023. - i znamo da smo spremni. Preispitali smo naše vrijednosti i kako ih živjeti u dinamičnom okruženju te brzom rastu koji nas očekuje i u predstojećoj godini. Uvjereni smo da su vrijednosti kojima smo rasli do 11 tisuća zaposlenika u 14 zemalja svijeta putokaz uspješnosti i kroz 2023., a to su: zajedništvo, poštivanje i odvažnost ili, kako mi to točnije zovemo, thinking big. Naš agilan pristup klijentima, za koje ćemo napraviti više nego što su i sami slutili da je moguće, doveo nas je do toga da danas uslužujemo vodeće globalne tvrtke iz područja logistike, e-trgovine, telekomunikacija, financija, a odnedavna i zelene energetike te javne infrastrukture na 58 svjetskih tržišta. Do toga smo došli jer smo bili koncentrirani na primjenu naših stvarnih vrijednosti u svakodnevnom poslovanju, u svim ključnim odnosima - s klijentima, partnerima i zaposlenicima.

Potpunu predanost temi održivosti na vrlo konkretan način pokazali smo upravo ove godine time što smo izdali prvu hrvatsku ESG obveznicu. U ovom povijesnom izdanju vrijednosnice za hrvatsko tržište kapitala obvezali smo se smanjiti svoje ugljične emisije za 25 posto te povećati zastupljenost žena u upravljačkim timovima na 51 posto. Znali smo da je hrvatsko tržište kapitala zrelo za ovako sofisticiran financijski instrument, a to se potvrdilo i činjenicom da su ulagači u obveznicu uložili čak 300 milijuna kuna. Veliko nam je zadovoljstvo kada našu predanost prepozna i netko izvana, kao što je ovih dana učinila Zagrebačka burza koja nam je dodijelila nagradu za doprinos razvoju tržišta kapitala. Bez lažne skromnosti mogu reći kako je nagrada posve zaslužena jer je Mplus tijekom protekle tri godine imao niz iznimno zapaženih iskoraka upravo na domaćem tržištu kapitala.

Podsjetimo samo na činjenicu kako je upravo Mplus prekinuo dugotrajnu sušu značajnih javnih ponuda svojom redovnom ponudom novih dionica 2019. godine te smo 2021. imali iznimno uspješnu sekundarnu javnu ponudu dionica, a 2022. ponovno bili prvi - izdavanjem prve hrvatske ESG obveznice.

Istodobno nastavljamo s konstantom promjenom i poboljšavanjem svih naših procesa, ne dopuštajući posustajanje ni u jednom trenutku. Kako bismo dodatno potvrdili naše vrijednosti, pokrenuli smo certifikaciju za antikorupcijski standard ISO 37001 koji trenutačno u Hrvatskoj ima samo mali broj poslovnih subjekata. Uvjereni smo kako će to biti još jedan znak našim klijentima i partnerima da nam mogu s povjerenjem prepustiti poslovne procese koji su izvan njihova core businessa.

Kada govorimo o procesu digitalizacije, tehnologiju stavljamo u službu čovjeka te nam je krajnji cilj stvarati i oblikovati iskustva koja oplemenjuju svaku interakciju s našim budućim i sadašnjim zaposlenicima, klijentima i njihovim krajnjim korisnicima. Budući da je fleksibilna politika rada rezultirala većom predanošću poslu, olakšala pristup zaposlenicima s invaliditetom te uklonila zapreku dugotrajnog putovanja na posao onima koji stanuju daleko od naših lokacija, nastavljamo s radom od kuće.

Krajem ove godine proveli smo i globalnu anketu o angažiranosti zaposlenika i nastavljamo u 2023. provoditi ciljane aktivnosti kako bismo dodatno unaprijedili sve važne faktore njihove angažiranosti.

Posebno smo ponosni na naš interni edukacijski program M Plus Akademija, koji je u Turskoj nagrađen vanjskim priznanjima. Istodobno zaposlenicima omogućavamo pohađanje raznih internih i vanjskih treninga, interni mentorski program, učenje i usavršavanje jezika, stjecanje renomiranih certifikata i brojne druge pogodnosti.

Ponovno se vraćamo na to da se jedino zajedništvom i međusobnim poštivanjem, radom na internacionalnim projektima te razmjenom ideja i znanja možemo nastaviti razvijati u globalnu kompaniju sa sjedištem u Zagrebu, a upravo je to i bila naša ambicija kad smo kretali od skromnih početaka. Uz prave vrijednosti i stalnu komunikaciju s klijentima i zaposlenicima ne trebamo se bojati izazova makroekonomske krize ili recesije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 08:48