BOLJA BUDUĆNOST

HT s 5G mrežom pokrio 100 gradova diljem Hrvatske i više od 2 milijuna ljudi

Kvalitetna optička infrastruktura i brzi Internet preduvjet su trenutačnog i budućeg razvoja te osiguravanja bolje kvalitete života građana

Ilustrativna fotografija

 /Shutterstock

U Hrvatskom Telekomu godinu na izmaku zaključuju kao još jedan izazovan poslovni ciklus u kojem kao da već nije bilo dovoljno problema koji su počeli s pandemijom, pa su stigli i neki novi, među kojima neviđen rast cijena energenata i rekordna inflacija. Kompanija i sama kaže da su gotovo zaboravili kako je to poslovati u nekriznom okruženju. HT je kao najveći privatni investitor u digitalizaciju naše zemlje i u ovoj neizvjesnoj godini treći kvartal zaključio organskim ulaganjima od 1,1 milijardu kuna, što predstavlja smanjenje od 4,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a ponajprije je odraz drukčije sezonalnosti razvoja mreže. I uz takav trend i dalje je riječ o najvećim ulaganjima u telekomunikacijskoj industriji u Hrvatskoj.

Potrebe za digitalizacijom

- Unatoč izazovnom makroekonomskom okruženju, inflatornim pritiscima i dosad nezapamćenim cijenama energenata, Hrvatski Telekom zabilježio je dobre poslovne rezultate. U prvih devet mjeseci 2022. godine dodatno smo poboljšali korisničko iskustvo, učvrstili lidersku poziciju mreže te smo predano nastavili sa svojim ulaganjima i gradnjom optičke i 5G mreže u cijeloj zemlji, pružajući potporu rastućoj potrebi hrvatskog društva i gospodarstva za digitalizacijom - poručio je Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma komentirajući rezultate za 3. kvartal.

Predsjednik Uprave HT-a očekuje da će s izazovnim okruženjem i inflatornim pritiscima dočekati i kraj ove godine, što će utjecati na profitabilnost kompanije. Očekuju da će godinu zaključiti na sličnim razinama kao 2021. - Međutim, zahvaljujući našim čvrstim temeljima, i u ovom turbulentnom i volatilnom okruženju nastavit ćemo uspješno upravljati poslovanjem i stvarati vrijednost za gospodarstvo, društvo i svoje dioničare - izjavio je Kostas Nebis.

Ovogodišnje investicije HT-a u digitalizaciju Hrvatske, među ostalim, uključuju projekte gradnje širokopojasnog pristupa sljedeće generacije (eng. Next Generation Access - NGA) na području deset županija. Time će do kraja 2023. gotovo 150.000 novih korisnika na područjima gradova, općina te suburbanih i ruralnih područja diljem naše zemlje dobiti brzi i ultrabrz širokopojasni pristup internetu. HT je 2020. s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave potpisao 13 sporazuma o partnerstvu u provedbi projekata gradnje mreže širokopojasnog interneta, kojima se obvezao do kraja 2023. sagraditi optičke mreže na području deset županija. Kvalitetna optička infrastruktura i brzi Internet preduvjet su trenutačnog i budućeg razvoja te osiguravanja bolje kvalitete života građana.

Stvaranje bolje budućnosti

- Kao najveći privatni investitor u digitalizaciju Hrvatske, kontinuirano radimo na povezivanju svih njezinih dijelova i gradimo mrežu u velikim i malim gradovima, prigradskim i ruralnim područjima. U sklopu tih projekata, omogućavanjem brzog Interneta u dijelovima zemlje u kojima on dosad nije postojao, za 150.000 korisnika osigurat ćemo preduvjete za jačanje gospodarske djelatnosti i stvaranje bolje budućnosti uz korištenje najmodernijih tehnologija današnjice - rekao je Boris Drilo, član Uprave HT-a i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

Realizacijom tih projekata unaprijedit će se korištenje digitalnih usluga kao što su e-Građani, e-škole, e-zdravlje, kao i ostalih gradskih, općinskih i mjesnih usluga, a velike brzine i dostupnost interneta pridonijet će daljnjem razvoju poduzetništva i lokalne gospodarske djelatnosti.

Uz povezivanje svih dijelova naše zemlje, HT je 2022. učvrstio svoj položaj vodeće mreže u Hrvatskoj osvajanjem dvije Umlautove "Best in Test" nagrade za najbolju mobilnu i fiksnu širokopojasnu mrežu. Kvaliteta mobilne mreže HT-a dodatno je potvrđena osvajanjem nagrade Ookla Speedtest za najbržu 5G mrežu. Nagrade su odraz sustavnog poboljšanja korisničkog iskustva kako mobilne, tako i fiksne širokopojasne mreže te najvećeg zadovoljstva korisnika. HT je i dalje usredotočen na ulaganja u razvoj mrežne infrastrukture, posebno optičke i 5G mreže, koje su okosnica digitalizacije hrvatskog društva i gospodarstva. U skladu s tim, HT-ova 5G mreža pokriva gotovo 100 naših gradova i više od 2 milijuna ljudi. Istodobno, HT-ova FFTH mreža ostvarila je stopu rasta od 17 posto u odnosu na prošlu godinu, čime je osigurano optičko povezivanje za pola milijuna kućanstava.

U HT-u 2022. zaključuju i kao jedan od europskih klimatskih lidera. Prema analizi uglednog Financial Timesa, među 4000 kompanija iz 33 zemlje HT je prepoznat po proaktivnom angažmanu oko klimatskih pitanja. Iz HT-a poručuju da sustavno provode strategiju održivog razvoja u cijelom svom ekosustavu s ciljem ostvarivanja ambicioznih ESG ciljeva te je drugu godinu zaredom osvojio nagradu Hrvatski indeks održivosti za 2022. za doprinose društvu i predanost održivom razvoju. Već gotovo dvije godine HT 100 posto svoje električne energije dobiva iz obnovljivih izvora te također učinkovitije upravlja mrežom, čime potiče održivo poslovanje u skladu s mjerama hrvatske Vlade te smjernicama EU za smanjenje potrošnje energije. Cilj HT-a je nastaviti pozitivno utjecati na sva ESG područja kako izravnim doprinosima, tako i upravljanjem cijelim lancem vrijednosti. ❏

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:14