TRANSFORMACIJA

Pametna rješenja u A1: Ključ razvoja je u ICT rješenjima te zelenoj i digitalnoj transformaciji

ICT rješenja postala su neizostavan dio poslovanja i preduvjet poslovnog rasta

A1 DATA Centar

Nestabilna gospodarska i društvena kretanja tijekom protekle dvije godine, poput pandemije, prekida u lancima opskrbe te globalnih političkih odnosa, drastično su utjecala na promjenu poslovnih i organizacijskih strategija i planova. Digitalna transformacija postala je glavni čimbenik u uspješnoj prilagodbi na promjene, bez obzira na veličinu, sektor ili lokaciju tvrtki. Time su i ICT rješenja postala neizostavan dio poslovanja i preduvjet poslovnog rasta jer unapređuju produktivnost, potiču inovacije i osiguravaju kontinuitet.

Također, vidljiv je i značajan utjecaj fondova EU te okretanje javnog sektora i gradova zelenim rješenjima u skladu s Nacionalnom razvojnom strategijom 2030. Europska komisija već dugo promiče digitalnu transformaciju kako bi poboljšala gospodarsku konkurentnost, istovremeno prepoznajući da digitalizacija može pridonijeti ciljevima održivosti i omogućiti promjene potrebne za pravednu zelenu transformaciju.

Pametna rješenja ključna

U A1 Hrvatska uspjeli su zadržati stabilne trendove zahvaljujući digitaliziranom poslovanju i brzom odgovoru na potrebe privatnih i poslovnih korisnika. Kao veliki potrošač električne energije, telekomunikacijski sektor posebno je izložen vanjskim utjecajima.

"Uz uštede u operativnom poslovanju, odlučili smo investirati tamo gdje smo procijenili da ulaganja mogu donijeti najveću vrijednost. Stoga smo nastavili s konsolidacijom poslovanja, dodatno optimizirali investicije te zabilježili rast korisničke baze i 20 postotno povećanje prihoda od ICT rješenja. Od samih početaka trudimo se izgraditi kvalitetan odnos s našim korisnicima i upravo zato smo posebno fokusirani na kvalitetu i partnerski pristup, a rješenjima po mjeri prilagođavamo se specifičnim potrebama korisnika", pojašnjavaju u A1 Hrvatska.

Dobar primjer prilagodbe potrebama poslovnih korisnika su pametna rješenja koja na krilima digitalne i zelene tranzicije potiču rast u javnom i privatnom sektoru. A1 Hrvatska nudi velik broj takvih rješenja, poput mjerenja kakvoće zraka u realnom vremenu, pametnije upravljanje sustavima otpada, javno praćenje dostupnih parkirnih mjesta u gradovima te niz različitih pametnih brojila, što umanjuje emisije CO2 i donosi značajne uštede gradovima i kompanijama.

Isto tako, usluge prepoznaju i privatni korisnici. Tako su prepoznali prednosti MOZAIK ponude i povezivanja fiksnih i mobilnih usluga. S više od 855 tisuća povezanih usluga, korisnici će ostvariti ukupno 115 milijuna kuna popusta na svojim računima samo tijekom ove godine. Povezivanjem usluga u MOZAIK štede do 30 kuna po svakoj od njih, pa tako mogu primjerice povezivanjem četiri usluge na dvije različite adrese mjesečno uštedjeti 120 kuna. Uz druge pogodnosti i ponudu usluga skrojenu prema potrebama korisnika, A1 ponuda je najkonkurentnija na tržištu.

Ulaganje u zelenu transformaciju

"U planiranju i gradnji naše mobilne i fiksne mreže posebno vodimo brigu o korištenju najmodernije i ekološki prihvatljive tehnologije kako bismo kao dio A1 Telekom Austrija Grupe postigli ugljičnu neutralnost do 2030. Zato nabavljamo električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, opremamo bazne stanice solarnim panelima te instaliramo energetski učinkovite mrežne komponente. Do kraja 2024. na naše bazne stanice postavit ćemo 120 solarnih panela i 200 energetski visoko učinkovitih sustava za hlađenje", najavljuju iz A1 Hrvatska.

Ukupna vrijednost tog projekta je 2,2 milijuna eura od čega je 55% sufinancirano iz programa LIFE Europske unije. Implementacijom solarnih panela i učinkovitijih sustava hlađenja kompanije godišnje smanjuje potrošnju energije za 1,7 milijuna kWh, a popratne emisije CO2 za više od 400 tona. Solarnu stanicu imaju i na kampusu u Zagrebu.

Sigurnost poslovanja

Kompromitacije informacijskih sustava su gotovo svakodnevne, a prijetnje poslovanju i građanima iz cyber svijeta su u kontinuiranom porastu. Koliko god se zaštitili, apsolutna sigurnost ne postoji jer je riječ o izrazito dinamičnom području u kojem su napadači sve inovativniji, a samim time i opasniji. Upravo zato razvoj i ulaganje u informacijsku sigurnost moraju biti kontinuiran proces, kako u kompaniji, tako i u ponudi prema korisnicima. Sigurnosni alati nove generacije koje A1 Hrvatska ima u ponudi za poslovne i privatne korisnike omogućuju kontinuiranu proaktivnu zaštitu i odgovor na prijetnje.

Upravo prateći aktualne industrijske trendove, u jeku pandemije krajem 2020. počela je gradnja A1 podatkovnog centra, najmodernijeg i jedinog u Hrvatskoj iz temelja sagrađenog prema Tier III kriterijima UpTime instituta, svjetskog lidera u standardizaciji performansi digitalne infrastrukture. Upravo je taj podatkovni centar dobio prestižni certifikat za sigurnost – PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard). Riječ je o globalno prihvaćenom skupu pravila i postupaka namijenjenim optimiziranju sigurnosti transakcija kreditnim i debitnim karticama te zaštiti vlasnika kartica od zloporabe njihovih osobnih podataka. Dobivanjem ovog certifikata A1 podatkovni centar postaje PCI (Payment Card Industry) usklađeni pružatelj usluga. To znači da u njemu druge kompanije i financijske institucije na siguran način mogu obrađivati i pohranjivati platne transakcije vlasnika kartica.

Digitalni partner

"Naša vizija i dalje je da budemo najpouzdaniji digitalni partner te omogućimo našim privatnim i poslovnim korisnicima jednostavnije i efikasnije poslovanje kroz transformaciju i primjenu ICT i pametnih rješenja. Odgovaramo na njihove potrebe kroz investicije u 5G mobilnu i najveću optičku mrežu u Hrvatskoj. Danas obuhvaćamo više od 600 tisuća kućanstava, a vlastitim sredstvima i uz pomoć fondova EU nastavljamo ambiciozno graditi u urbanim i ruralnim krajevima s ciljem da u narednom razdoblju obuhvatimo 800 tisuća kućanstava, odnosno da ih dva od tri u Hrvatskoj ima pristup A1 gigaBITNOJ optičkoj mreži", ističu iz kompanije.

Pozicioniraju se na tržištu s vrhunskim sigurnosnim i inovativnim pametnim rješenjima primjenjivim u svim industrijskim granama značajnim za gospodarski razvoj Hrvatske. Trendovi digitalizacije i transformacije korisničkog iskustva stavljaju telekomunikacijska i ICT rješenja u fokus organizacija, gdje A1 Hrvatska ima prirodnu partnersku poziciju za privatni i javni sektor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:59