KREŠIMIR BUBALO

Predsjednik Uprave Pevexa: Spremni smo za promjene, svaki izazov je prilika da se nešto promijeni na bolje

Ciljevi Pevexa su jasni, pratimo trendove i potrebe tržišta, a u 2023. radit ćemo i dalje ustrajno da ostanemo uspješna hrvatska kompanija

Kresimir Bubalo, Pevex

Godina 2023. sigurno će po mnogočemu biti sve samo ne tipična godina, ali ne možemo reći kako smo i u proteklom razdoblju imali mirne godine, bez izazova.

Jesmo li spremni kao kompanija za nove promjene, trendove? Sigurno da jesmo, kao što smo već i pokazali, jer je svaki izazov prilika da se promijeni nešto na bolje, radi angažiranije i motiviranije. Upravo takav rad očekujem da će Pevex nastaviti i u 2023. godini.

Posljednjih godina navikli smo na promjene koje su donijele ekonomske neravnoteže, poremećaje u lancima opskrbe, veće troškove itd. To je značilo brzo i efikasno prilagođavanje novom normalnom te još brže i učinkovitije provođenje odluka, zacrtanih planova i donošenje budućih uvjeta poslovanja. Uz to, Pevex se posljednjih godina snažno razvija i raste, što nas je obvezivalo, ali i dalje nam je dodatni poticaj da ispunimo očekivanja i opravdamo zadovoljstvo naših zaposlenika, kupaca i dioničara.

Naši ciljevi su jasni, pratimo trendove i potrebe tržišta, a u 2023. radit ćemo i dalje ustrajno da ostanemo uspješna hrvatska kompanija. Početak godine obilježit će nam euro. Pevex je potpuno za njega spreman. Jednako tako, svjesni smo da će jedno vrijeme trajati prilagodba kupaca na euro jer osim na izgled novčanica i kovanica, bit će im neobično što će samo jednom novčanicom moći platiti, primjerice, televizor.

Pevex je pokazao da se kao kompanija znamo nositi s izazovima, brzo reagiramo na promjene i nove okolnosti, ali možemo preduhitriti i moguće potencijalne rizike. Uz to, maksimalno koristimo potencijale i vlastite resurse, što se pokazalo kao neizmjerno važno te je potvrdilo, između ostalog, izvrsnu poslovnu suradnju s našim domaćim i inozemnim dobavljačima, kojih je nekoliko stotina, i poslovnim partnerima.

Unaprijedili smo u proteklom razdoblju sve razine poslovanja, optimizirali procese, automatizirali sistemske kontrole, dodatno osnažili odnose s dobavljačima i poslovnim partnerima, ali smo prije svega izgradili snažno povjerenje kupaca pa ovu godinu završavamo s rezultatima najboljima u povijesti kompanije. Kupci prepoznaju da im nudimo dobar omjer cijene i kvalitete te velik izbor proizvoda na jednome mjestu.

Do kraja godine otvaramo novi prodajni centar u Svetom Ivanu Zelini. Bit će to naša druga trgovina nakon Križevaca koja je manjeg formata, no kupcima nećemo uskratiti dostupnost bilo kojeg artikla koji mogu pronaći u našim prodajnim centrima velikog formata ili mrežnoj trgovini jer im svaki proizvod možemo dostaviti do prodajnog centra ili željene adrese. Uz to, nedavno smo redizajnirali stranice naše mrežne trgovine, sve u cilju većeg zadovoljstva kupaca, pa preko tog prodajnog kanala očekujemo daljnji dvoznamenkasti rast u idućoj godini.

Na standardizaciji naših 27 prodajnih centara također ustrajno radimo, imamo tri formata trgovina prilagođena geografskoj lokaciji i potrebama samih kupaca. Još bolja prodajna mjesta, energetski učinkovita i infrastrukturno suvremeno opremljena, ono je što ćemo sigurno kontinuirano unapređivati. Jačamo logističke operacije unapređivanjem najmodernijih programskih rješenja za upravljanje skladišnim poslovanjem, a u planu je i gradnja novog centralnog skladišta.

Na 12 prodajnih centara koji su u našem vlasništvu postavili smo solarne elektrane i racionalizirali rasvjetu. Nedjeljom smo zatvorili 11 prodajnih mjesta kako bismo štedjeli energiju, imali zadovoljne zaposlenike te odgovorili na tržišne okolnosti. Sigurno će nam to donijeti određene benefite, pa razmatramo daljnje mogućnosti ušteda potrošnje energije te rad nedjeljom, naravno u dogovoru sa zaposlenicima i u onim prodajnim centrima za koje se procijeni da kupci u konačnici neće biti zakinuti.

Nastavit ćemo s posebnom pažnjom pratiti tržišna kretanja, kako europska tako i svjetska. S trenutačnog gledišta mnogo će faktora utjecati na razvoj poslovanja tijekom iduće godine, a najznačajniji su inflacija, gdje očekujemo usporavanje, te općenito globalna kretanja. Možemo još očekivati i poneku kriznu situaciju, a nadamo se prestanku rata u Ukrajini.

Iduće godine Pevex planira organski i anorganski rast. Na zadovoljstvo kupaca već možemo potvrditi da planiramo otvoriti nove prodajne centre, među kojima i u Poreču. Kad je o zakonskim okvirima riječ, priželjkujemo promjene koje će stimulirati gospodarstvo da investira, odnosno izbjegavanje uvođenja bilo kakvih retroaktivnih poreznih nameta.

Nastavit ćemo ulagati i u zaposlenike, osiguravati im materijalna prava koja će ih dodatno stimulirati na ostvarivanje ciljeva, a u posljednjih pet godina njihova su primanja u prosjeku rasla više od 50 posto. Ove godine u nekoliko smo ih navrata stimulirali za dobre rezultate rada, a u odnosu na prošlu godinu udvostručit ćemo im božićnice.

Kad bih najkraće morao sažeti što očekujem od iduće godine, onda bih rekao da je to umjerena doza optimizma s prisutnim oprezom ili vremenskom terminologijom rečeno - slijedi nam pretežno vedro s povremenim padalinama. U tom slučaju kišobran treba uvijek biti spreman.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 23:32