NovacHR TOP25 startupa

Svaki sedmi najperspektivniji hrvatski startup u održivosti

Ugodno je iznenađenje da su domaći osnivači spremni izači iz laboratorija, povezati se s industriju i potražiti nova tržišta za plasiranje svojih inovacija - kaže Hermes Arriaga

Održivost nije ključna samo velikim kompanijama već su na nju fokusirani i startupi. Svaki sedmi najpotentniji startup u Hrvatskoj, među stotinu njih koji su kandidirani za popis NovacHR TOP25, fokusiran je na održivost, što izravno što neizravno. Na popisu tih šampiona održivosti su, primjerice, MIRET, Cidrani, MobilityONE, AGRIVI, TheGepek, Tribal Brand, Meddox, Nades design, SeaCras, Citygreens, E2O.GREEN, Green Energy Pal, Gruntek i NuoTwo.

Hermes Arriaga, suosnivač i direktor Impact HUB-a Zagreb, prvog koji je u Hrvatskoj počeo sa startupima raditi na održivosti, kaže da je zanimljivo to što su startupi koji su se fokusirali na ta pitanja toliko raznovrsni.

- Oni nude rješenja za najhitnije probleme u našem društvu poput neučinkovitosti prijevoza, lošeg praćenja zdravstvenih podataka ili boljeg korištenja satelitskih slika/podataka za praćenje svemira - kaže Arriaga.

Dodaje da to ukazuje da je Hrvatska s ostatkom svijeta vrlo jako međusobno povezana i da su poduzetnici ovdje svjesni globalnih političkih, kulturnih i društvenih trendova. To je, navodi Arriaga, posebno izraženo među novim generacijama. Oni razmišljaju i o pitanjima energetske i transportne učinkovitosti i održive poljoprivredno-prehrambene proizvodnje što je važno za šire gospodarstvo.

- I dok to iz perspektive branše nije iznenađujuće, ugodno je iznenađenje ipak razina tehnološke spremnosti osnivača u Hrvatskoj da izađu izvan istraživačkih laboratorija i povežu se s industrijom i potraže nova tržišta za plasiranje svojih inovacija - kaže Arriaga.

Navodi da to ukazuje da nova generacija poduzetnika ljestvicu drži visoko unatoč tome što ovdje imaju polufunkcionalni sustav podrške.

- Oni igraju bolju igru za koju se čini da može biti na auto-pilotu ako postoji pravi način razmišljanja i jak karakter. Ono čega nam sad nedostaje više je suradnja, više otvorenosti i zajedničkog stvaranja, manje birokracije i njegovanje skromnog načina razmišljanja - zaključuje Arriaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:23