INVESTICIJSKI CIKLUS

Veliki rast broja putnika u 2022., iduće godine očekuju se još bolji rezultati: posebna pogodnost za studente

Za oko 113.000 redovnih studenata osiguran je povoljniji prijevoz vlakom po cijeni od 75 kuna za mjesečnu kartu za neograničeno putovanje unutar HR

Ilustrativna fotografija

Tri nova elektromotorna vlaka za gradsko-prigradski prijevoz bit će puštena u promet do kraja prosinca. Vlakovi su proizvedeni u sklopu projekta Obnova voznog parka HŽ Putničkog prijevoza novim elektromotornim vlakovima koji se u 85-postotnom iznosu sufinancira iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020. Projekt obuhvaća nabavu 21 elektromotornog vlaka za gradsko-prigradski i regionalni prijevoz. Realizacija je to velikog investicijskog ciklusa HŽ Putničkog prijevoza.

Također, u sklopu Nacionalnog programa oporavka i otpornosti 2021. - 2026. HŽ Putnički prijevoz nabavlja dva baterijska vlaka koji će voziti na neelektrificiranim prugama i šest stabilnih energetskih priključaka za punjenje pogonskih baterija.

Ciklus investicija obuhvaća i nabavu sedam novih dizel-električnih motornih vlakova koji će voziti u regionalnom prijevozu, a u planu je i nabava šest dizel-električnih motornih vlakova koji će povezivati dva najveća grada - Zagreb i Split. Uz 40 novih vlakova koji su trenutačno u prometu, do sredine 2026. na prugama će voziti njih 76. Uz to, u planu je i nabava još 60 novih vlakova za neelektrificirane pruge.

Svi novi vlakovi putnicima će pružati udobnost i kvalitetniji prijevoz. Rampe za ulazak osoba u invalidskim kolicima, prostor za bicikle, besplatan pristup internetu, moderan audio i videosustav, videonadzor samo su dio opreme novih vlakova. Cilj je dodatno potaknuti građane na korištenje željezničkog prijevoza kao ekonomski najisplativijeg, energetski najučinkovitijeg i ekološki najprihvatljivijeg oblika prijevoza.

Nakon dvije pandemijske godine broj putnika kontinuirano raste. Tako će, prema procjenama, HŽ Putnički prijevoz u 2022. prevesti oko 18,6 milijuna putnika, što je za 37% više nego u 2021. godini.

Doprinijeli su tome i pilot-projekti koji se provode sukladno zaključcima Vlade RH. Prvi se odnosi na besplatan željeznički prijevoz djece i učenika osnovnih i srednjih škola na području RH. Provodi se od 1. listopada 2021. do 31. prosinca 2022., a obuhvaća neograničena svakodnevna putovanja vlakom od mjesta stanovanja do mjesta školovanja te povremena putovanja. U prvih 13 mjeseci provođenja pilot-projekta vlakom se koristilo 47.430 djece i učenika koji su ostvarili gotovo 6,1 milijun putovanja.

Drugi pilot-projekt vezan je uz studente. Za oko 113.000 redovnih studenata osiguran je povoljniji prijevoz vlakom po cijeni od 75 kuna za mjesečnu kartu koja im omogućava neograničeno korištenje željezničkog prijevoza na području Republike Hrvatske. Pilot-projekt provodi se od 1. listopada 2022. do 30. rujna 2023. godine.

image

Ilustrativna fotografija

Kako bi dodatno povećao broj putnika, HŽ Putnički prijevoz tijekom turističke sezone organizira sezonske međunarodne vlakove u suradnji s inozemnim željezničkim prijevoznicima. Sezonskim vlakovima putovali su turisti iz Češke, Slovačke, Mađarske i Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine prema obalnim destinacijama. Uz to, uvedeni su unutarnji sezonski vlakovi koji su povezivali istočnu i središnju Hrvatsku sa Splitom. Tijekom ljetne sezone 2022. prevezeno je više od 215.000 putnika u sezonskim vlakovima. U 2023. i godinama koje slijede HŽ Putnički prijevoz će dodatno unapređivati svoju ponudu te pružati još kvalitetniju uslugu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:51