NOVI KONCEPT

Dio trgovačkog centra WestGate City postat će uredi i javni sadržaji

Početkom 2023. godine pkrenuta je kompleksna preobrazba komercijalne nekretnine u ‘mali grad‘

WestGate

Westgate City najveći je trgovački centar Adria regije, s ponudom više od 150 različitih brendova u kategorijama odjeće i obuće, uređenja doma i opreme za bebe i djecu. Westgate City ima i bogatu ugostiteljsku ponudu s brojnim kafićima i restoranima, zatim zabavne sadržaje kao što su kuglana, dječja igraonica te karting centar i autopraonicu.

Od sljedeće godine - jedan dio trgovačkog centra prenamijenit će se u poslovne prostore za urede, skladišta, data centre i IT kampus. Stvorena sinergija trgovačkih sadržaja koji će ostati dio centra, javnih sadržaja kao što su banka, poliklinika i dječji vrtić te budućih poslovnih sadržaja - s jedne strane će povećati zadovoljstvo zaposlenika koji rade u poslovno-trgovačkom centru, a s druge će vratiti Westgate u profitabilno poslovanje.

Novi smisao i svrha

Sektor trgovine već dulje grca u problemima - troškovi rastu, a prihodi padaju, što je dovelo do toga da brojni trgovci smanjuju broj svojih poslovnica ili čak u potpunosti gase svoje poslovanje. Time su u probleme dovedeni i brojni trgovački centri koji se suočavaju s "praznim kvadratima".

To je potaknulo brojne developere da krenu u revitalizaciju trgovačkih centara dajući im novi smisao i svrhu. Prvi primjeri se događaju u SAD-u, a od pandemije sve je više takvih primjera i u Europi.

Ni Westgate nije imun na globalne izazove te je, prepoznavši trendove koji tek dolaze na europsko tlo, početkom 2023. godine pokrenuo projekt konverzije komercijalne nekretnine. Prvi korak u tome bila je promjena brendinga iz Westgate Shopping Cityja u Westgate City, čime se i u komunikacijskom smislu Westgate predstavlja kao grad - sa svim sadržajima koje jedan (mali) grad ima.

Nakon završetka procesa prenamjene, koji će trajati tri godine, Westgate City će se sastojati od već etabliranog trgovačkog dijela, a u sebi će imati i poslovne te uslužne funkcije, čime će u naravi postati najveća koncentracija prostora za rad i slobodno vrijeme na jednome mjestu.

Uskoro centar budućnosti

Prepoznavši problem manjka uredskih prostora velikih formata u Zagrebu, kao i činjenicu da sjeverozapadnoj Hrvatskoj, s naglaskom na Zagorje, nedostaju kapaciteti za manje i srednje formate ureda, koje rastuće gospodarstvo zagorskog kraja treba u svojoj sljedećoj fazi rasta i razvoja, Westgate je započeo proces implementacije strateškog redefiniranja nekretnine Westgate City te jačanja njenog dnevnog značaja stvaranjem Westgate Business Centra.

Upravo će Westgate Business Centar u budućnosti biti nukleus prostora za poslovne namjene u Westgate Cityju, dok će Westgate Shopping Centar ostati produktivan dio postojećeg centra koji će u svojoj srži, uz sadašnje i neke nove trgovine poboljšane segmentacije, dobiti i poboljšanu ponudu restorana i kafića. Osim toga, dodatna ponuda će uključiti medicinski, dentalni i sportski centar s velikim fitnesom te dječji vrtić. Nova ponuda će biti integrirana unutar samog shopping-centra površine 226.000 kvadrata, s ukupno 5000 parkirnih mjesta.

Westgate City će tako, uz trgovačku ponudu i integraciju socijalne infrastrukture, nuditi moderne urede te u centar dovesti integrirani, moderan kampus za velike korisnike s popratnim sadržajem konferencijskog centra i prostora za evente.

Iznimno kvalitetna arhitektonska koncepcija centra omogućava integraciju dodatnih sadržaja modularnim načinom gradnje u samom objektu, a tehnička opremljenost objekta omogućava zadovoljavanje najsofisticiranijih zahtjeva i potreba korisnika.

Sam objekt pruža mogućnost optičkih konekcija s preko šest MW struje, kao i zasebno distribucijsko dvorište s 11 rampi i sedam dokova u srcu centra, dostupnih kroz tunel ispod garaže. Ovakav koncept arhitekture omogućuje nesmetano spajanje različitih funkcija i tipova korištenja uz sinergiju koju daju lokaciji. Istovremeno, Westgate Shopping Center dobiva pojačanu dnevnu gravitaciju koju mu donose zaposlenici u Business Centru, dok zaposlenici poslovnih korisnika, smještajem u shopping-centru i s njegovom popratnom društvenom infrastrukturom, dobivaju niz sadržaja koji im postaju usputne stanice uz njihovo mjesto rada.

Niz tvrtki će svoje potrebe za modernim uredima riješiti upravo smještajem u Westgate Business Centru.

image

WestGate Business centar

Odlična prometna povezanost

Westgate City se nalazi na idealnoj prometnoj poziciji - direktno na čvoru autoceste i spoju s Alejom Bologne, svega nekoliko kilometara od administrativne granice grada Zagreba, u impulzivnom i rastućem Zaprešiću.

Dodatna posebnost lokacije je brza željeznička poveznica s centrom Zagreba kao najodrživiji oblik javnog prijevoza. Upravo je ova željeznička pruga i pozitivan primjer ulaganja u željeznicu jer je trasa pruge u protekle tri godine modernizirana i elektrificirana, čime se putovanje skratilo na manje od pola sata, uz vlakove koji prometuju svakih 45 minuta.

Ovakvom intenzivnom revitalizacijom postojeće nekretnine postižu se visoki ciljevi održivog poslovanja. Naime, s jedne strane dolazi do uštede resursa prenamjenom i dogradnjom postojećeg objekta, ali isto tako i iskorištavanjem garaže i parkinga kao centralnog rješenja za sve korisnike. Povećanjem gustoće izgrađenosti unutar postojećih struktura postižu se sva tri cilja ESG-a.

U suradnji s partnerima, od kojih je jedan i KINTO, dio automobilske tvrtke Toyota, razvili smo novi koncept mobilnosti i prijevoza zaposlenika u Business Centru, čime se doprinosi smanjenju emisije CO2 u dolasku do Centra za 35%, odnosno preko 200 tona CO2 godišnje!

Sam centar bit će certificiran s najvišim BREEAM ili DGNB certifikatima, ovisno o potrebi pojedinog korisnika.

image

Razvijen je novi koncept mobilnosti i prijevoza

Revitalizacija koja prati trendove

Sinergijom poslovnih sadržaja s trgovačkom ponudom, ali i javnim sadržajima kao što su pošta, banka, dječji vrtić i zdravstvena poliklinika, povećat će se atraktivnost Westgatea te će on ući u novo poglavlje. Dnevna frekvencija koja će implementacijom novih uredskih i poslovnih korisnika dodatno narasti doprinijet će stabilizaciji poslovanja trgovina. Naime, dosadašnja stabilna frekvencija od oko pet milijuna posjetitelja u budućim periodima sigurno očekuje osjetni gubitak posjeta zbog zabrane rada nedjeljom, ali i pad prometa zbog manje potrošnje u stacionarnoj trgovini uvjetovane rastom kupovine u online trgovinama.

Inače, implementacija uredskih prostora u Westgate Cityju nije nova, pa je možda zanimljivo napomenuti da se već godinama u Westgateu nalazi regionalna centrala KIK-a s uredima na preko 1000 kvadrata, kao i niz drugih ureda manjih formata trgovačkih subjekata. Također, u posljednjih godinu dana u Centru je smješten i centralni arhiv za digitalizaciju arhivske građe Zagrebačke županije. Protekli mjesec je otvoren i karting centar, a uskoro se otvaraju i autopraonica s viskom kvalitetom usluge i detailinga, kao i vulkanizerski centar i hotel za gume.

Zabavni sadržaji u kombinaciji s društvenom infrastrukturom jak su oslonac tvrtkama koje kod nas useljavaju svoje urede. U današnje vrijeme wellbeing i sadržaji za zaposlenike, kao i blizina niza funkcija, uključujući vrtić i liječnika mjestu rada, u situaciji zagušenosti gradskog prometa Zagreba postaju sve veći faktor privlačenja i zadržavanja zaposlenika. Sve su to prednosti kojima se podiže kvaliteta života i work - life balansa. Upravo se ovakvim razvojem na neki način približavamo ciljevima 15-minutnog grada na realan i održiv način te je takav koncept, odnosno cilj tog koncepta moguće implementirati u Hrvatskoj.

Sadržaj nastao u suradnji s WestGateom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:53