NEPREKIDNA TEŽNJA INOVACIJI

Gordan Kolak, predsjednik Uprave Končara: Zakoračili smo u budućnost industrije

Zelena energetska tranzicija Europe povijesna je prilika za gospodarski iskorak cijele hrvatske i Končar - imamo znanje, referance i ljude za potrebnu konkurentnost

Gordan Kolak

U malo više od posljednje tri godine u gospodarskim su krugovima primat zauzele teme globalnih nestabilnosti, u kojima vladaju nesigurnost i sve veći rizici. Ipak, upravo smo se u ovim okolnostima osvjedočili o presudnoj važnosti daljnjeg razvoja elektroenergetskog sustava, što će nedvojbeno i u sljedećem razdoblju biti tema koju jednostavno ne smijemo zanemariti.

Prilika za daljnji rast i tehnološki razvoj ne nedostaje jer Europa je itekako ozbiljna u namjeri da postane prvi klimatski neutralan kontinent, zbog čega naši kupci traže proizvode i rješenja koji će im pomoći da to i ostvare. Neosporan rezultat zelene tranzicije u Europi je nikad veća potražnja za transformatorima, koji predstavljaju jednu od najsnažnijih karika Končareva proizvodnog portfelja. Govoreći upravo o tome, važno je istaknuti kako djelujemo u industriji u kojoj cjelokupna konkurentnost ovisi o brzini prilagođavanja i sposobnosti učinkovitog istraživanja i razvoja inovacija. Stoga moramo neprekidno težiti razini inovativnosti i operativnosti koja nam omogućava da budemo ti koji postavljaju trendove, umjesto da ih pratimo. Končar je po prirodi svoje djelatnosti i prije zelene tranzicije svoje poslovanje temeljio na održivosti i odgovornom postupanju. Sebi smo postavili visoka očekivanja da u tom segmentu budemo još uspješniji te da zadržimo tržišni položaj regionalnog lidera u području zelene elektroenergetike, tračničkog prijevoza te digitalnih rješenja i platformi. Ovaj snažan zamah, predvođen misijom ostvarenja ugljične neutralnosti, u fokus stavlja intenzivnu digitalnu transformaciju i značajan rast kapaciteta obnovljivih izvora energije. Područja su to u kojima Končar, kao regionalni lider u elektroenergetici, tračničkom prijevozu i digitalnim rješenjima, ima vrlo snažne reference na čak 130 tržišta, na svim kontinentima.

I ovu smo poslovnu godinu nastavili sa značajnim rastom prihoda i dobiti u svim poslovnim segmentima, poglavito u području prijenosa i distribucije električne energije. U tom području Končar uspješno održava status relevantnog europskog proizvođača visokotehnoloških proizvoda i rješenja za provedbu zelene energetske tranzicije na razini čitave Europske unije. Uz ostvarene odlične rezultate, posebno smo ponosni na iznos novougovorenih poslova koji je s trećim kvartalom premašio milijardu eura, i to pretežno na izvoznim tržištima. Ostvarili smo izuzetne iskorake na vrlo zahtjevnim tržištima Njemačke, Švedske i Austrije, što nam daje snažan vjetar u leđa za daljnje jačanje izvoza. Tako će ova godina svakako ostati za pamćenje, kako po poslovnim rezultatima, tako i po simboličkoj prekretnici. Do kraja godine očekujemo da će prihodi nadmašiti planirane razine te sa sigurnošću možemo reći da smo debelo zakoračili u budućnost hrvatske industrije.

Donošenjem Europskog zelenog plana svjedočimo da naši partneri i investitori očekuju detaljne odgovore i prikaz relevantnih podataka iz ESG područja. Uredbom o taksonomiji u cijeloj se Europskoj uniji uspostavio zajednički klasifikacijski sustav kojim se određuje koje se djelatnosti mogu smatrati održivima. Ona sigurno predstavlja znatan iskorak u razvoju zajedničkog sustava klasifikacije za održive gospodarske aktivnosti, međutim, taj je sustav nužno proširiti kako bi uključio aktivnosti i sektore koji neizravno, ali ipak značajno doprinose niskougljičnom društvu. Nedostatak je to koji je EU već priznala, a predstavlja problem i ostalim proizvođačima u industriji elektroenergetike. Krajnji cilj trebao bi biti zajednički globalni sustav klasifikacije održivih aktivnosti koji je sveobuhvatan, vjerodostojan i relevantan za cijeli svijet.

Osim geopolitičkih rizika uzrokovanih velikim svjetskim sukobima, najveći izazov vidimo u osiguravanju dovoljnih proizvodnih kapaciteta koji bi održali naše stope rasta i nahranili nikad veće potrebe EU u energetskoj tranziciji. Iz tog razloga planiramo nastaviti sa značajnim investicijskim ulaganjima u proširenje kapaciteta, ali i u digitalizaciju proizvodnih pogona i procesa. Ne treba zanemariti ni negativna demografska kretanja kojih smo svjedoci te sve teži pronalazak kvalificiranih i kvalitetnih radnika.

U sljedećoj godini očekujemo da će se pozitivni trendovi u poslovanju regionalnih igrača u elektroindustriji nastaviti, no taj bi se tempo mogao usporiti zbog recesije u dijelu eurozone. Ipak, ne očekujemo da će to značajnije utjecati na naše poslovanje s obzirom na to da će tržište i dalje tražiti odgovore na sve rizike klimatskih promjena.

Vodeći se svim navedenim činjenicama, čvrsto vjerujemo da upravo nadolazeće razdoblje sve intenzivnije provedbe zelene energetske tranzicije na području Europske unije i šireg područja Europe predstavlja povijesnu priliku za gospodarski iskorak cijele Hrvatske, koji će u vremenima što slijede uvelike definirati naš nacionalni imidž i položaj na europskoj gospodarskoj karti. Kao tvrtka, ali i zemlja, posjedujemo potrebno znanje, vrhunske visokoobrazovne institucije te kvalitetne i sposobne ljude, a tijekom povijesti smo bezbroj puta dokazali svoju konkurentnost na zahtjevnim tržištima diljem svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:35