NADOGRADNJA RAFINERIJE NAJVEĆE ULAGANJE

Ina nastavlja s dobrim rezultatima i daljnjim ulaganjima

Daljnji koraci k održivosti i pametne investicije bit će glavni naglasci poslovanja i u 2024. godini

INA bušotina u Velikom Rastovcu

Ina će pamtiti 2023. kao još jednu uspješnu poslovnu godinu, može se već sada zaključiti na temelju svih dostupnih pokazatelja, a na prvome mjestu rezultata poslovanja za prvih devet mjeseci. Glavni trendovi koji su obilježili poslovanje bili su stabilizacija cijena ugljikovodika i snažne investicije. U ranijoj, 2022. godini preklopilo se više tržišnih i geopolitičkih anomalija koje su rezultirale rekordnim rezultatima čije ponavljanje nije izgledno u ovoj godini, s obzirom na stabilizaciju makroekonomskog okruženja. Međutim, kada se podvuče crta na kraju godine, za očekivati je da će rezultat snažan. Samo u prvih devet mjeseci neto prihod od prodaje iznosio je 2,9 milijardi eura, dok je EBITDA bila na razini 341 milijun eura. Neto dobit u prva tri tromjesečja iznosila je 159 milijuna eura.

Inine investicijske aktivnosti u porastu su u 2023. godini, pa su tako kapitalna ulaganja u prvih devet mjeseci na razini od 228 milijuna eura, odnosno 11 su posto viša u odnosu na isto razdoblje lani.

Projekt od 630 milijuna eura

Najznačajniji investicijski projekt je nadogradnja Rafinerije nafte Rijeka, najveća pojedinačna investicija u povijesti kompanije, a ujedno i najveće aktualno industrijsko ulaganje u Hrvatskoj. Projekt je vrijedan 630 milijuna eura, na njemu trenutno radi više od tisuću radnika i premašio je 80 posto ukupne dovršenosti. U Ini očekuju da će projekt u idućoj godini biti potpuno dovršen, a pridonijet će jačanju sigurnosti opskrbe hrvatskog i regionalnih tržišta naftnim derivatima. Nadograđena rafinerija ujedno će biti i održivija jer će se iz sirove nafte sada dobivati veća količina na tržištu traženog dizela.

image

INA Virje

Glavni generator novca u kompaniji i dalje je djelatnost Istraživanja i proizvodnje nafte i plina, koja bilježi očekivani prirodni pad proizvodnje na domaćim poljima, ali povećava proizvodnju na koncesijama u Egiptu, što uključuje i puštanje u proizvodnju nove bušotine na području koncesije East Damanhur u delti Nila, zajedno s partnerima. Ujedno, nastavljena su snažna ulaganja u istraživanje u Hrvatskoj koje je nedavno rezultiralo i dobrim plinskim otkrićem koje je Ina ostvarila nedaleko od Grubišnog Polja. Tu su i kontinuirani projekti optimizacije poput remontnih radova na postrojenjima i bušotinama koji pomažu u ublažavanju očekivanih trendova proizvodnje.

I u djelatnosti Usluge kupcima i maloprodaja izvršena su značajna kapitalna ulaganja, u prvom redu u širenje maloprodajne mreže. Prema najnovijim podacima, Ina ima ukupno 507 maloprodajnih mjesta, od čega ih se 390 nalazi u Hrvatskoj. U prvih devet mjeseci ova je djelatnost zabilježila prodaju goriva na razini milijun i 68 tisuća tona, što je 22 posto više nego u istom razdoblju prošle godine. Značajno je porasla marža na ne-goriva, za 31 posto, što je posljedica kontinuiranog razvoja ponude i usluga. Također, u porastu je broj lokacija gastronomskog koncepta Fresh Corner, koji je osvojio kupce ukusnim hotdogovima i uvijek izvrsnom kavom. Kupci se s povjerenjem okreću Ininim maloprodajnim mjestima, koja postaju prepoznata kao lokacije na kojima je dostupna privlačna ponuda robe široke potrošnje.

image

INA benziska stanica

Marko Pigac/mp Produkcija/pigac./

Nova formula vjernosti

Izrazito značajan motiv za posjećivanje Ininih maloprodajnih mjesta je popularnost nove, unaprijeđene formule goriva Class Plus Expert. Prodajne aktivnosti kontinuirano se unapređuju, a INA Loyalty je u samo tri godine postao jedan od najpopularnijih programa vjernosti u Hrvatskoj, s više od 570 tisuća članova koji koriste sjajne pogodnosti.

Od niza značajnih investicija tijekom 2023. godine svakako treba spomenuti zajedničko ulaganje Ine i MOL-a u kupovinu OMV-a Slovenija. Ina je sada vlasnik 33 posto nove, zajedničke kompanije koja raspolaže mrežom s više od 130 benzinskih postaja. Ovih se dana prve već brendiraju Ininim prepoznatljivim vizualnim identitetom, a u Ininim bojama poslovat će ih ukupno 27 u Sloveniji. Ova akvizicija svakako djeluje sinergijski s nadogradnjom Rafinerije nafte Rijeka, koja će biti ključni dobavljač za sve benzinske postaje u Sloveniji u vlasništvu MOL Grupe.

Strateški promišljajući o našoj zajedničkoj budućnosti, Ina sve veći naglasak stavlja na jačanje zelenih i održivih investicija. Ove godine Ini su na javnom natječaju dodijeljene dozvole za istražne aktivnosti u dva geotermalna istražna područja, Leščan i Međimurje 5. Novi je to iskorak u obnovljive izvore energije, nakon što je Ina u pogon stavila svoju prvu komercijalnu solarnu elektranu na lokaciji u Virju, a slijedi i puštanje u rad one na lokaciji u Sisku.

image

INA Fresh Corner, Vedran Ćorluka

Brojne su i Inine aktivnosti u korist šire zajednice u kojoj djeluje, pa je tako u 2023. realiziran niz projekata iz sfere društvene odgovornosti. U suradnji s lokalnim zajednicama i udrugama Ina već 10 godina provodi vlastiti projekt "Zeleni pojas s ciljem ozelenjivanja Hrvatske". Namijenjen je sufinanciranju ekoloških projekta u lokalnoj zajednici poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacija o ekologiji i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša. Dosad je kroz "Zeleni pojas" Ina uložila više od 367 tisuća eura za 134 projekta odabrana od strane stručne komisije. Zasađeno je više od 11.700 sadnica na površini od više od 120.000 metara kvadratnih. Svakako treba spomenuti i već 12 godina aktivan Inin klub volontera, koji je do sada zajednici podario više od 42 tisuće sati korporativnog volontiranja. U dijelu donacija, samo u posljednjih 11 godina Ina je u zdravstveni sustav Republike Hrvatske donirala više od milijun eura te će nastaviti činiti sve što je potrebno za bolje liječenje pacijenata, osobito onih najmlađih, kao i za njihov ugodniji boravak u zdravstvenim ustanovama.

U istom smjeru Ina nastavlja i dalje. Daljnji koraci k održivosti i pametne investicije bit će glavni naglasci poslovanja i u 2024. godini.

Sadržaj nastao u suradnji s tvrtkom Ina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:05