50 MILIJUNA EURA ULAGANJA

Podravka - nastavak snažnog investicijskog ciklusa i u 2024.

Otvorit će se tvornica tjestenine u Koprivnici, tvornica za preradu rajčice u Varaždinu te novi logističko-distributivni centar

Nova tvornica tjestenine

Snažan investicijski ciklus Grupe Podravka nastavit će se i u 2024. godini, nakon što je tijekom 2023. uloženo oko 50 milijuna eura, više od 20 posto više nego godinu prije. Prioritet investicijskog ciklusa su ulaganja u modernizaciju, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, podizanje efikasnosti i energetske učinkovitosti te daljnje unapređenje uvjeta rada.

Daljnja tržišna ekspanzija Podravke temelji se na tehnološkoj modernizaciji i povećanju efikasnosti proizvodnje. U planu za 2024. godinu tako je završetak izgradnje novog logističko-distributivnog centra. To je ujedno i najveća investicija, vrijedna 48 milijuna eura, koja je planirana u sklopu Strategije poslovanja Grupe Podravka do 2025. Radovi koji obuhvaćaju 26.000 četvornih metara bruto tlocrtne površine ili veličine dva nogometna igrališta počeli su u ožujku 2023., trenutno se odvijaju planiranom dinamikom pa se završetak očekuje u drugom dijelu 2024. godine.

POTREBE ZA DESET GODINA

Na mjestu radova u industrijskoj zoni Danica u Koprivnici posebno se ističe samonosiva regalna konstrukcija visokoregalnog skladišta u koje će se stavljati čak 56 tisuća paleta. Novi logističko-distributivni centar zamijenit će više manjih, postojećih skladišta koja se trenutačno nalaze na različitim lokacijama, te će zadovoljiti očekivane potrebe za skladišnim prostorom na tržištu Hrvatske u sljedećih deset godina. S obzirom na lokaciju u neposrednoj blizini Podravkinih tvornica, omogućit će povezanost s postojećim izvoznim skladištem i značajno smanjiti potrebu za internim transportom te time doprinijeti smanjenju emisije CO₂.

image

Nova tvornica tjestenine

Podravka prepoznavanjem potreba suvremenog potrošača stalno lansira proizvodne inovacije i visokokvalitetne proizvode kojima se pozicioniraju kao predvodnik prehrambene industrije. Inovacije se očekuju i iz dvije nove tvornice čiji se dovršetak i puštanje u pogon planiraju tijekom 2024.

SURADNJA S KOOPERANTIMA

Uz investiciju od 14 milijuna eura u tijeku su završni radovi na proširenju tvornice juha i Vegete u Koprivnici te se početak rada nove tvornice očekuje početkom 2024. Podravka će tom investicijom osigurati proširenje kapaciteta proizvodnje juha te stabilnost i sigurnost u raspoloživost industrijske tjestenine kao strateške sirovine u proizvodnji juha. Uz to, dodatno će se osigurati vlastita proizvodnja tjestenine, modernizirati tehnološki proces proizvodnje te osigurati daljnji rast kategorije i razvoj novih proizvoda. Sve to biti će moguće rastom kapaciteta na oko 3,5 tisuća tona industrijske tjestenine i 2,8 tisuća tona tjestenine za maloprodajno tržište koliko će godišnje izlaziti iz tvornice.

Sredinom 2024. godine očekuje se i završetak gradnje tvornice u sklopu postojeće tvornice Kalnik u Varaždinu, čime će se modernizirati i povećati kapacitet primarne prerade svježe rajčice u kontinentalnoj Hrvatskoj. Investicija će osigurati povećanje kapaciteta primarne prerade svježe rajčice i kontinuitet vlastite proizvodnje. U širem smislu, investicija uključuje i ulaganje u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje koje je nužno za neometano obavljanje primarne proizvodnje. Za potrebe nove tvornice Podravka će organizirati proizvodnju rajčice na vlastitim površinama i kod kooperanata, ukupne veličine oko 400 hektara.Iz Podravke su najavili da će zbog većih kapaciteta nove tvornice u Varaždinu širiti suradnju s kooperantima, a kooperantsku proizvodnju nastaviti će i u Istri.

Suradnja s kooperantima za proizvodnju rajčice dio je revitalizacije kooperantske suradnje Podravke s poljoprivrednicima. To je, uz modernizaciju industrijske proizvodnje i prerade voća i povrća, strateški cilj Podravke. Poljoprivredu u kompaniji vide kao jednu od ključnih strateških grana uz snažnu potrebu za pokretanjem moderne poljoprivrede u Hrvatskoj. Temeljni je cilj povećanje samodostatnosti industrijskog povrća i voća za potrebe vlastite proizvodnje što se pokazalo ključnim tijekom posljednjih poremećaja na globalnom tržištu nabave sirovina, rasta cijena i troškova proizvodnje.

Kad je riječ o investicijama Podravka je i tijekom ove godine dovršila brojne projekte. Među najvećim realiziranim investicijama je novi moderni sustav za sterilizaciju proizvoda u pogonu mesnih konzervi. Uvođenjem novog sustava kapacitet sterilizacije povećat će se za 25 posto i ostvarit će se značajne uštede u toplinskoj energiji. U usporedbi s dosadašnjim sustavom sterilizacije, potrošnja vode smanjit će se za čak 70 posto.

image

Proizvodnja tjestenine u novoj tvornici

Pokrenuta je i realizacija druge faze ulaganja u sunčane elektrane, a završetak se očekuje tijekom 2024. godine. Tako će se solarni paneli postaviti i na objektima na lokaciji Belupo i novoj tvornici tjestenine, koji nisu bili obuhvaćeni prvom fazom. Podravka je za projekt gradnje najveće integrirane sunčane elektrane u Hrvatskoj u srpnju 2023. dobila prestižnu nagradu Hrvatskog energetskog društva "Hrvoje Požar" u kategoriji za realizirani projekt racionalnog gospodarenja energijom i unapređenje kvalitete okoliša.

ZAVRŠEN ZAOKRET ŽITA

Na lokaciji poslovnog sjedišta Podravke je, nakon završetka radova na rekonstrukciji i modernizaciji upravne zgrade, pokrenuta i obnova uredskih prostora. Obnova uključuje informatičku i energetsku rekonstrukciju te ukupnu modernizaciju zahvaljujući kojoj će se značajno poboljšati uvjeti rada zaposlenika i smanjiti potrošnja energije.

Uz to, Podravka je uspješno privela kraju projekt "Zaokret Žita" s ciljem restrukturiranja poslovanja i modernizacije proizvodnje. Zaokret je proveden kroz pet stupova unapređenja poslovanja, a to su rast proizvodne efikasnosti i tehnološka modernizacija, aktivno upravljanje portfeljem, pojednostavljenje organizacijske strukture Grupe Žito, restrukturiranje prodajne organizacije i maloprodaje te standardizacija procesa s procesima Podravke. Investicije uključuju novu proizvodnu liniju za kruh u Viču, automatizaciju linija u Mariboru te proširenje kapaciteta skladištenja smrznutih proizvoda u Mariboru. Tako je i za Žito cilj daljnje, snažnije pozicioniranje u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i na izvoznim tržištima zapadne Europe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:32