KOSTAS NEBIS

Digitalizacija i digitalizacija… alternative nema

Moramo visoko postaviti ciljeve, jer će se brzi tempo inovacija samo i dalje ubrzavati, a mi u Hrvatskom Telekomu nastavit ćemo približavati snagu digitalizacije svima u Hrvatskoj

Kostas Nebis

 Biljana Blivajs/Cropix

Zanimljivo je da su prije 23 godine, u pokušaju da bolje razumiju digitalni svijet i točnije rangiraju vjerodostojnost svake web stranice, "googleovci" pokušali downloadati cijeli internet. U međuvremenu se fizički i digitalni svijet jako isprepleo što je dovelo do toga da 80 posto današnjih korisnika doživljava svijet podjednako analognim i digitalnim, a od digitalizacije očekuju da potakne inovacije i osigura budućnost s većim i boljim mogućnostima za sve. Pandemija koronavirusa značajno je ubrzala upotrebu digitalnih alata, podižući istodobno svijest o mogućnostima koje digitalizacija može ponuditi, kao i o nužnosti digitalizacije. A, to će se s vremenom samo povećavati – eksponencijalno i nezaustavljivo.

Stavljajući stvari u perspektivu, procjenjuje se da ljudi dnevno kreiraju 1,145 bilijuna megabajta podataka, a predviđanja govore da će 2022. godine 70 posto globalnog BDP-a biti digitalizirano. Takvi trendovi vrijede i u Hrvatskoj, tako da je primjerice podatkovni promet u mobilnoj mreži HT-a porastao 100 posto u protekle dvije godine, s tendencijom rasta za dodatnih 200 posto do kraja 2025. što nam daje jasnu sliku o tome kako, čak i u svijetu koji se stalno mijenja, postoji jedna čvrsta konstanta – a, to je da su digitalizacija i digitalna infrastruktura ne samo potrebni, već i ključni. Bez njih nema napretka, nema rasta, nema konkurentnosti, dok predanost ostvarenju ovih ciljeva otvara vrata obećavajuće budućnosti za gospodarstvo i društvo.

To je nešto u što u Hrvatskom Telekomu vjerujemo i na čemu intenzivno radimo. Uz najbolju fiksnu mrežu, naša mobilna mreža iz godine u godinu ne samo da je prepoznata kao najbolja u Hrvatskoj nego je i jedna od deset najbržih u Europi. Biti među 10 najboljih u Europi u bilo kojem pogledu – poslovnom, sportskom ili nekom trećem, a kamoli u nečem tako progresivnom kao što je ICT, velika je stvar i nešto na što možemo biti ponosni. Zavrijediti ovakav status zahtijevalo je velika ulaganja s naše strane. Dapače, mi danas ulažemo više od ostatka tržišta zajedno te više od 20 posto naših prihoda svake godine, što je među najvećim takvim omjerima u usporedbi sa svjetskim operatorima.

Imamo najveću i najbržu optičku mrežu u više od 60 gradova kojom pokrivamo 435 tisuća kućanstava, što je 34 posto više nego prošle godine te daleko više od bilo koga na tržištu, a drugu godinu zaredom smo ostvarili i rekord u uvođenju optike. Gradimo po cijeloj Hrvatskoj, ne samo u velikim gradovima, i s time ćemo nastaviti s ciljem da u sljedeće dvije godine na optiku spojimo još 150 tisuća kućanstava u ruralnim dijelovima, a čime ćemo omogućiti veće internetske brzine u dijelu zemlje kojem je to nužno za gospodarski i društveni razvoj i rast. Naš je stav kako u ovoj digitalnoj revoluciji nitko ne smije biti zapostavljen, nego svi trebaju biti dijelom transformacijskog putovanja. Jedan aspekt koji će ovdje definitivno doći još do izražaja je 5G jer njegova široka primjena pruža zanimljive mogućnosti svim industrijama kao i veću kvalitetu života svih. U proteklih 12 mjeseci učvetrostručili smo i unaprijedili našu 5G mrežu. Ona je daleko najveća i najbrža u zemlji, kako po pokrivenosti - pokrivajući 76 gradova, 50 posto Hrvatske i 2 milijuna stanovnika - tako i po brzini. Prvi smo uveli gigabitne brzine nakon što smo osvojili najviše novog 5G spektra na ovogodišnjoj aukciji. Kako se podatkovni promet u našoj mreži udvostručuje svake dvije godine, bitno je da HT stalno ulaže i razvija mrežu. Tu je uloga dostupnog spektra ključna jer što je više spektra, to je bolji kapacitet, a što izravno dovodi do bolje kvalitete mreže i usluga. Ovime smo ispunili sve preduvjete za daljnje jačanje naše vodeće pozicije što je odlična vijest za naše korisnike i cijelu državu.

Nedavno smo također prvi predstavili funkcionalnu 5G+ mrežu, a 2022. godine definitivno ćemo nastaviti postavljati industrijske 5G standarde, inovirati, omogućavati nove poslovne modele i pomoći državi da podigne razinu industrijalizacije. Pod time mislim na robotiku, AI, automatizaciju, Industriju 4.0, utilizaciju IoT-a. To će se odvijati u fazama, tijekom narednih godina i bit će ključni pokretač za Hrvatsku da poboljša svoj DESI indeks osiguravanjem 100% gigabitne i 5G pokrivenosti, pri čemu će 75 posto poduzeća koristiti cloud, big data i AI tehnologiju. Budite uvjereni da će HT učiniti svoj dio posla kako bi Hrvatska to ostvarila, jer cilj nije samo dovesti državu na razinu prosjeka EU, već ga pokušati i nadmašiti. No, za nadmašiti, što je ambiciozan, ali ostvariv cilj, potrebno je okruženje koje je pogodnije za ulaganja u infrastrukturu, kao i daljnja digitalizacija javnih usluga. Nadamo se kako će se regulativa uskoro prilagoditi i aktualnoj tržišnoj situaciji u vidu: smanjenja iznimno visokih naknada prava puta koje su bez presedana u EU, prilagodbe regulative cijena fiksnog interneta uvjetima slobodne tržišne utakmice prema kojoj HT ne smije snižavati cijene ispod trenutne razine, te ostvarivanja napretka u legalizaciji infrastrukture, a što sve usporava napredak digitalizacije.

Godina 2021. bila je vrlo uspješna godina za nas, s pozitivnim trendovima u poslovanju, s rastom fiksnih i mobilnih telekomunikacija te ICT-ja u privatnom i poslovnom segmentu, s daljnjim jačanjem naše pozicije vodeće mreže, s najvećim zadovoljstvom zaposlenika i korisnika te predvođenjem agende održivosti u cijelom našem ekosustavu. Otvorili smo vrata digitalnih mogućnosti čemu svjedoči napredak u DESI-evoj kategoriji "Povezivosti" gdje je Hrvatska napredovala za pet mjesta, a što je u velikoj mjeri rezultat naših rekordno visokih ulaganja u optiku i mobilnu mrežu tijekom posljednjih nekoliko godina. Ovo su temelji na kojima namjeravamo graditi dalje – u 2022. i narednim godinama. Pritom je sjajna stvar kod moderne tehnologije to što je ona bez ograničenja, a neograničena povezivost omogućuje neograničene mogućnosti i dopušta nam da kreiramo uzbudljivu budućnost s brojnim prilikama. Budućnost s modernim industrijama, pametnim gradovima i boljom kvalitetom života za sve. Kako bismo u tome uspjeli, moramo razmišljati dugoročno. Moramo biti ambiciozni i visoko postaviti ciljeve, jer brzi tempo inovacija koje digitalizacija omogućava samo će se i dalje ubrzavati, a mi u Hrvatskom Telekomu nastavit ćemo približavati snagu digitalizacije svima u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:07