KOPRIVNICA

Grad prijatelj malih i srednjih poduzetnika

Grad tradicionalno prepoznat kao jako industrijsko središte posljednjih godina provodi niz projekata kojima stimulira razvoj inovativnih mikropoduzeća
Koprivnica enter

Gospodarska kriza izazvana koronavirusom teško je pogodila hrvatsko gospodarstvo, praktički ne postoji sektor koji nije okrznut, no i u tim izvanrednim okolnostima postoje oni koji su pronašli znanje, energiju i nove ideje potrebne da bi gospodarstvo i društvo u cjelini lakše taj teški period prebrodili. Dapače neki od njih krizu su i prepoznali kao razdoblje u kojem je moguće postaviti temelje novog ciklusa gospodarskog rasta. Grad Koprivnica tradicionalno je prepoznat kao jako gospodarsko, ali prije svega industrijsko središte. Ipak, koprivnička gradska vlast provodi niz projekata kojima stimulira poduzetništvo, te malim poduzetnicima olakšava početak ili proširenje njihovih djelatnosti. Po broju zaposlenih Koprivnica je 15. od svih gradova i općina u RH, a radno aktivno je preko 70% stanovništva. Kao pozitivan primjer, u ovoj kriznoj godini, broj aktivnih obrtnika povećao se za 8% u odnosu na prošlu godinu, a bilježi se i blagi porast poduzetnika.

U Koprivnici danas djeluju poslovne zone Dravska veličine 38 hektara s 23 poslovna subjekta i Radnička veličine 41 hektara s 20 poslovna subjekta. Parcele su u potpunosti opremljene komunalnom infrastrukturom, a cestovno su povezane s podravskom magistralom. Od donošenja mjere poduzetničke su zone gotovo popunile svoje kapacitete. 

Nadalje, prije godinu dana, uz postojeći, zaživio je novi inkubator kreativnih industrija, zamišljen kao prostor za razvoj inovativnih i kreativnih ideja, u listopadu je proslavio godinu dana rada. O uspješnosti rada govori činjenica da su svi prostori za najam popunjeni. Svakodnevno je poduzetnicima na raspolaganju i najsuvremenija tehnologija: hologramska i VR oprema, 3D pisač, gaming postaja i telekonferencijska dvorana. U cilju povezivanja, dijeljenja znanja i suradnje mjesečno se organiziraju online DevCafe događaji, što omogućava svim zainteresiranima da se uključe neovisno o tome gdje se nalazili. Namijenjeni su svima koje zanimaju teme iz područja marketinga, novih tehnologija, dizajna i IT-a.  Projekt izgradnje Inkubatora kreativnih industrija je vrijedan 13,5 milijuna kuna i sufinanciran sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Njime, kao i Poduzetničkim inkubatorom upravlja poduzetnička potporna institucija Enter Koprivnica, koja provodi i nekoliko nacionalnih i međunarodnih projekata. U sklopu projekta ECOS4IN radi se na uspostavi Digital Information Huba koji će služiti kao glavno mjesto za informiranje cijelog ekosustava te malih i srednjih poduzeća koja djeluju na području županije, ali i šire s obzirom da Enter Koprivnica jako dobro surađuje s Tehnološkim parkom Varaždin i Tehnološko inovacijskim centrom Međimurje unutar Digital Innovation Huba. Skorašnji plan je uspostaviti baze stručnjaka koja će biti na raspolaganju svim malim i srednjim poduzetnicima zainteresiranima za proširenje poslovanja i digitalizaciju. Na taj će način MSP-ovima biti olakšan pristup znanju, tehnologiji i mogućnostima financiranja. Enteru Koprivnica odobren je i projekt SCALing up in the creative industries for SMEs and self-employed kojemu je cilj razviti posebne alate za osposobljavanje zaposlenih u sektoru kreativnih i kulturnih industrija koji će im pružiti potporu kako bi poboljšali svoje kompetencije i vještine potrebne za jačanje konkurentske prednosti ovog sektora.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancira se i projekt Usluge za MSP-ove putem PPI Enter Koprivnica u sklopu kojeg se organiziraju događaji za poduzetnike iz županije s ciljem olakšavanja pristupa poslovnim znanjima. Sve to nabrojano, u kombinaciji s nizom mjera koje je Koprivnica osmislila za poticanje poduzetništva prava su pozivnica svim malim i srednjim poduzetnicima da svoje poslovanje razvijaju baš u tom gradu.

“Povijest gospodarstva u Koprivnici pokazuje snažnu okrenutost velikim gospodarskim sustavima i tu se stvorila drugačija struktura gospodarstva nego u nekim drugim krajevima Lijepe naše. No, svjesni značaja koje u suvremenoj ekonomiji nosi obrtništvo i malo i srednje poduzetništvo, već nekoliko godina intenzivno radimo na mjerama upravo za njih i danas imamo vidljive rezultate i promjene u trendovima. Pritom, treba naglasiti i kako je Sveučilište Sjever sa sjedištem u Koprivnici već nekoliko godina za redom na vrhu je najatraktivnijih programa preddiplomskog, diplomskog i postdiplomskih studija, a suradnja s realnim sektorom pokazala se kao okosnica uspjeha. Također, naše poduzetničke mjere pokazale su se punim pogotkom i doprinijele realizaciji ugovora u dvjema poduzetničkim zonama. Vjerujem da smo s tim mjerama pomogli i velikim gospodarskim subjektima da počnu ozbiljnije realizirati investicije na području grada. Poduzetničke zone su zamalo i rasprodane, a imamo i prve dizalice. Imamo snažno gospodarstvo, a najbolje o tome govore i podaci o novootvorenim obrtima i broju radnih mjesta u Koprivnici, gdje smo nadmašili brojke koje smo imali prije one velike krize od prije 10- ak godina. I po tome smo rijedak primjer u zemlji”, poručuje gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Što Koprivnica nudi poduzetnicima?

Građenje

Za gradnju poslovnog objekta umanjuje se plaćanje obaveze komunalnog doprinosa u poduzetničkim zonama i to u zoni Dravska 100 posto za male i mikro poduzetnike, 75 posto za srednje poduzetnike, 50 posto za velike poduzetnike, a u zoni Radnička 75, 50 odnosno 25 posto. Investitori koji grade farme namijenjene proizvodnoj djelatnosti ostvaruju poticaj u visini 100 posto jedinične vrijednosti komunalnog doprinosa.

Komunalna naknada

Pravne osobe sa sjedištem ili fizičke osobe s prebivalištem u Koprivnici, koji počinju s obavljanjem poduzetničke djelatnosti oslobađaju se plaćanja komunalne naknade i to 100 posto umanjenja komunalne naknade u prvoj godini obavljanja djelatnosti, 75 posto u drugoj godini, 50 posto u trećoj godini i 25 posto u četvrtoj godini obavljanja djelatnosti. 

Pravnim i fizičkim osobama koje imaju građevine i obavljaju djelatnost u poslovnim zonama koje oprema Grad umanjit će se komunalna naknada obračunata u skladu s Odlukom o komunalnoj naknadi za 50 posto.

Osobe s invalidnošću

Osobe s invaliditetom koje počinju obavljati poduzetničke djelatnosti radi samozapošljavanja, oslobađaju se plaćanja komunalne naknade od 100 posto u prve tri godine obavljanja djelatnosti i 50 posto umanjenja komunalne naknade od četvrte godine obavljanja djelatnosti i sve dok obavljaju navedenu djelatnost.

Cijene zemljišta

Kupoprodajna cijena dodatno se umanjuje ovisno o broju novozaposlenih djelatnika i to 15 posto za pet novozaposlenih djelatnika, pa sve do 95 posto za više od 100 novozaposlenih. Cijena građevinskog zemljišta umanjuje se od 50 do 100 posto ako je gospodarski objekt sagrađen prije isteka roka od 48, odnosno 24 mjeseci od sklapanja ugovora o pravu građenja.  

Nepovratne subvencije

U okviru Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva subvencionira se uvođenje IT sustava i aplikacija u poslovanje, troškove poduzetnika početnika, troškovi izrade projektnih prijedloga za sufinanciranje iz fondova Europske Unije, nabava i ugradnje strojeva i opreme, izlaganje na sajmovima, razvoja tradicijskih, odnosno umjetničkih obrta...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:46