BUSINESS OUTLOOK PARTNER

Investicijski bum u Osječko-baranjskoj županiji

Županijski projekti osnažuju gospodarstvo i otvaraju nova radna mjesta

os 1

U protekle četiri godine u Osječko-baranjskoj županiji pokrenut je veliki investicijski ciklus, a samo se iz europskih fondova danas realiziraju projekti vrijedni 6,67 milijardi kuna. Gospodarski pokazatelji rastu, sve je više novootvorenih tvrtki i obrta, smanjena je nezaposlenost, povećana zaposlenost te se bilježi i trend povratka mladih obitelji u Slavoniju i Baranju, čemu u prilog govori i zanimljiv podatak - u prošloj je godini na području Osječko-baranjske županije rođeno čak 100 beba više nego godinu prije.

Županijske investicije potaknule su prije svega građevinski sektor jer su do sada dovršene 54 energetske obnove javnih zgrada, vrijedne oko 180 milijuna kuna, dovršen je projekt dostupnije primarne zdravstvene zaštite te je u završnoj fazi gradnja nove Srednje škole u Donjem Miholjcu.

REGIONALNI DISTRIBUCIJSKI CENTAR

Najznačajnije investicije, kako u financijskom, tako i u gospodarskom smislu, svakako su gradnja Regionalnog distribucijskog centra (RDC) za voće i povrće te gradnja Gospodarskog centra.

image

os 1

Gradnja RDC-a, strateškog projekta za razvoj poljoprivrede i pokretanje gospodarskih aktivnosti u Osječko-baranjskoj županiji i na istoku Hrvatske, planirana je u tri faze. U prvoj fazi predviđena je gradnja skladišnih kapaciteta za voće i povrće sa sortirnicom, pakirnicom i laboratorijem za praćenje kontrole kvalitete proizvoda, linija za proizvodnju soka, potrebnih upravnih i pomoćnih prostorija, a u iduće dvije faze gradit će se i dodatni skladišni kapaciteti, kao i tehnološki inkubator. Jedini u Hrvatskoj imat će posebnu liniju za preradu ekološki proizvedenih proizvoda jer Osječko-baranjska županija kao županija s najviše ekološki pokrivenih poljoprivrednih površina želi i infrastrukturom i svojim potporama poticati ekološku proizvodnju. Dovršetak prve zgrade Regionalnog distribucijskog centra očekuje se tijekom jeseni iduće godine.

Kada RDC bude sagrađen, poljoprivrednici će dobiti mogućnost skladištenja voća i povrća do trenutka kada se na tržištu stvore bolji uvjeti za plasman robe. Također će dobiti stručnu podršku za razvijanje i brendiranje proizvoda.

GOSPODARSKI CENTAR

Osijek kao središte istoka Hrvatske uskoro će dobiti i novi sajamski prostor. Riječ je o Gospodarskom centru koji se gradi na ulazu u Osijek, a za cilj će imati razvoj nove poslovne infrastrukture koja će podići gospodarsku vidljivost regije i unaprijediti poduzetničku klimu, osigurati prostore za gospodarske manifestacije i sajmove i kongresne događaje te time povećati gospodarsku aktivnost Osječko-baranjske županije, a i šire. Inicijator i nositelj projekta je Osječko-baranjska županija u partnerstvu s Gradom Osijekom.

Gospodarski centar gradit će se najvećim dijelom europskim novcem, a prostirat će se na površini od 128.000 četvornih metara zemljišta, odnosno 56.000 kvadrata neto poslovnog prostora, koji će činiti kompleks od pet sajamskih hala, poslovni centar, kongresni prostor, multifunkcionalna zgrada i garaža s 500 parkirnih mjesta.

Trenutno se gradi multifunkcionalna zgrada te se uređuje vanjski izložbeni prostor, procijenjene vrijednosti 64 milijuna kuna, a projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije.

Osječko-baranjska županija krenula je u projekt revitalizacije OLT-a. Riječ je o brownfield investiciji također financiranoj europskim novcem. No, najznačajniji projekt na istoku Hrvatske je gradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, za koji se priprema projektna dokumentacija, a njegova se ukupna vrijednost procjenjuje na otprilike 2 milijarde kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:27