CEO OTP banke d.d.

Nema povratka na staro normalno

Samo povećanim ulaganjem u obrazovanje, istraživanje i razvoj te inovacijama možemo učiniti našu ekonomiju trajno otpornijom na eksterne šokove i znatno manje monokulturnom
Balázs Békeffy
 Goran Mehkek/Cropix

Proteklu 2020. godinu teško da će itko od nas zaboraviti. Prvi put se cijeli svijet našao u jednoj zajedničkoj borbi s protivnikom koji ne bira ni stupanj ekonomskog razvoja zemlje, ni geografski položaj. Jedina oružja koja je svijet imao u toj borbi su disciplina, inovativnost i brzina prilagođavanja promjenama. Dobre vijesti o cjepivu protiv covida u svima nama su probudile nadu da ćemo u nekom trenutku 2021. godine početi živjeti i raditi kako smo navikli, ali uvjeren sam kako nema povratka na “staro normalno”. Ovo nas je sve promijenilo i sigurno će život i nakon cjepiva biti drugačiji od onoga na koji smo navikli te, tko zna, možda i bolji. Ipak, još ćemo neko vrijeme morati živjeti i raditi u danim uvjetima vođenim epidemiološkom slikom svijeta, a posljedično i naše zemlje.

Ova nam je godina, sa svim neugodnim iznenađenjima, donijela i sposobnost da se suočimo s neizvjesnošću te svijest da samo oni spremni na brze prilagodbe mogu osigurati održivost svojeg poslovanja. Pandemija nam je postavila iste izazove kroz koje prolaze i naši klijenti. Trendove je bilo gotovo nemoguće predvidjeti i zato smo morali biti spremni sagledati različite scenarije, ubrzano prilagođavati proizvode i usluge te razvijati nove modele suradnje. S velikim zadovoljstvom mogu istaknuti kako smo mi u OTP banci u tome bili uspješni u najizazovnijem vremenu. Prije svega, moram spomenuti fokus na zaštitu zdravlja naših klijenata i zaposlenika, uz istodobno zadržavanje dostupnosti i kvalitete usluga, kao i pomoć gospodarstvu da prebrodi aktualne probleme putem odobravanja moratorija građanima koji su se našli u financijskim teškoćama, kao i ugroženim djelatnostima. Cijelu smo ovu godinu nastavili i aktivno financiranja naše ekonomije, čemu najbolje svjedoči povećanje tržišnog udjela u segmentu kreditiranja pravnih osoba za više od 0,5 posto tijekom 2020. godine.

Presudan je bio prelazak na sustav rada od kuće za velik broj naših zaposlenika kojima posao to dopušta i poticanje klijenata da aktivnije koriste digitalne bankarske kanale. Inovativnost, okrenutost prema digitalizaciji i brzinu reagiranja dokazali smo kada smo 1. travnja postali prva banka koja je građanima omogućila online prijave za moratorije putem naše internetske stranice.

U razdoblju potpunog zatvaranja gospodarstva uspjeli smo održati otvorene i funkcionalne gotovo sve naše poslovnice. Ovdje želim naglasiti posvećenost i predanost svom poslu svih naših djelatnika u poslovnicama, koji cijelo vrijeme ove epidemiološke situacije rade s klijentima omogućujući im istu kvalitetu i razinu usluge na koju su naviknuti.

Odmah nakon razornog potresa u Zagrebu donirali smo 1,5 milijuna kuna stradalim bolnicama, a svim građanima Zagreba i okolice čija je imovina stradala u potresu omogućili moratorije na otplate kredita. Dodatnih 1,4 milijuna kuna donirali smo za sedam bolnica diljem Hrvatske kako bismo im pomogli u borbi s ovom opakom epidemijom. Uz pomoć naših zaposlenika koji su u svojim lokalnim zajednicama prepoznali institucije i udruge koje u vrijeme pandemije na različite načine pomažu najugroženijim skupinama društva, od prijevoza u bolnicu do nabavljanja hrane ili pružanja psihološke pomoći, donirali smo u akciji Zeleno svjetlo za one koji pomažu 30 udruga iz svih krajeva naše zemlje.

U ovoj godini smo zajedno s našim partnerom Mastercardom pokrenuli i veliki humanitarni, ali i inovativni program “OTP Zaokruži”, koji svim našim klijentima nudi mogućnost doniranja dječjim odjelima i rodilištima u hrvatskim bolnicama. Sve je to bilo ostvarivo zbog naše spremnosti da se snažnije posvetimo digitalizaciji. Princip je vrlo jednostavan: na donaciju od milijun kuna, koju smo inicijalno uplatili Mastercard i OTP banka, svi korisnici Mastercard kartica OTP banke mogu odabrati opciju zaokruživanja svojih računa na sljedeću kunu i zaokružene lipe se automatski prebacuju na donacijski račun. Ponosni smo na činjenicu da nam je magazin Global Finance u sklopu svoga novog programa, u kojem odaje priznanje financijskim institucijama i kompanijama diljem svijeta za način vođenja poslovanja u uvjetima pandemije, dodijelio priznanje za iznimno upravljanje krizom vrednujući odnos prema klijentima, zaposlenicima, ali i cjelokupni odnos prema zajednici u kojoj djelujemo.

Iduća godina u jednom će svom dijelu nositi iste izazove i prilike kao i 2020., ali duboko se nadamo da će nam već drugi kvartal 2021. donijeti značajan oporavak ekonomske aktivnosti. S iščekivanjem pratimo razvoj cjepiva i nadamo se da ćemo se za koji mjesec početi osjećati sigurnijima. Budu li trendovi suzbijanja virusa pozitivni, možemo očekivati da će se naša nada za boljom gospodarskom slikom i ostvariti. Pogotovo se nadam da će oni sektori koji su dosad bili najviše pogođeni pokazati zadovoljavajući oporavak. Maksimalno korištenje svih sredstava koje nam nova omotnica EU pruža i Vladine mjere mogu biti ključni da hrvatsko gospodarstvo dočeka taj trenutak bez trajno velikih posljedica. Vjerujemo da će i središnja vlast nastaviti s olakšavanjem fiskalnog tereta, kao i raznih parafiskalnih nameta.

No, ne bismo smjeli u ekonomskom smislu riječi zaboraviti sve pouke pandemijskog vremena u kojem duboko živimo i radimo. Pritom mislim na nastavak trenda i zadržavanje, zbog pandemije, provedene digitalizacije jako velikog broja javnih usluga, ali i digitalizacije i modernizacije gospodarstva. Svijest o tome da samo povećanim ulaganjem u obrazovanje, istraživanje i razvoj te inovacijama možemo učiniti našu ekonomiju trajno otpornijom na eksterne šokove i značajno manje monokulturno, treba što prije sazreti u našem društvu.

Na nama je da tome damo svoj doprinos, prateći i dalje aktivnosti naših klijenata, ali i osluškujući pažljivo potrebe zajednice u kojoj živimo, trajno dokazujući našu društvenu odgovornost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:41