predsjednik Uprave AZ mirovinskog fonda

Nova normala uz daljnju digitalizaciju u 2021.

Iduću godinu vidimo kao kombinaciju daljnjih procesa digitalizacije poslovanja, a u mirovinskim fondovima i kao nastavak diverzifikacije portfelja i ulaganja u dobre projekte hrvatske privrede
Kristijan Buk
 Marko Todorov/Cropix

Kada smo prošle godine u ovo vrijeme razmišljali kakva nas godina očekuje, sigurno je da nitko nije mogao ni približno predvidjeti kakva će 2020. godina zaista i biti. Zato smo svi dodatno oprezni u prognozama i očekivanjima za sljedeću godinu, svjesni da nas čeka još barem nekoliko teških i nesigurnih mjeseci, ali mi u AZ fondu smo umjereno optimistični.

Umjereni optimizam temeljimo i na rezultatima koje smo ostvarili u ovoj zaista izazovnoj i nepredvidivoj godini u svakom pogledu. Naša konzervativna i konzistentna investicijska politika ostavila nam je dovoljno likvidnosti da negativne učinke pada vrijednosti financijske imovine u većoj mjeri amortiziramo, ali i dodatno iskoristimo prilike koje su se ukazale na globalnim dioničkim tržištima u prvoj polovici godine. Prinosi naših fondova pod upravljanjem nisu ostali imuni na kretanja na tržištima kapitala, a ovisno o pojedinoj strategiji ulaganja, rizičniji fondovi bili su jače pogođeni tržišnim kretanjima. No, bez obzira na trenutačni manji negativni predznak prinosa u ovom dijelu godine u našim rizičnijim fondovima, dugoročni prinosi i dalje su dobri i na razinama koje premašuju očekivanja na samom početku rada mirovinskih fondova. Dodatno, u naša dva mirovinska fonda B i C kategorije, u kojima se nalazi više od 99 posto imovine AZ obveznih mirovinskih fondova, i u ovoj kriznoj godini ostvarili smo pozitivne prinose za naše članove.

Na domaćem tržištu mirovinski su fondovi u prvom dijelu godine investirali 500 milijuna kuna u fond za stabilnost sa svrhom stabiliziranja tržišta državnih obveznica. Također smo cijelo vrijeme krize bili proaktivni u predlaganju projekata za pomoć oporavka gospodarstva, a koji su kompatibilni našem primarnom cilju - zaštiti imovine i ostvarivanja održivih prinosa za članove.

U godini koja je pred nama najvažnija odrednica kretanja ekonomije bit će rješenje zdravstvene krize prouzročene pandemijom, ali i prilagodba na novo normalno u kojem će se, uz sve ostalo, preispitivati dosadašnji modeli rada i dalje razvijati oblici rada na daljinu, koji smo uspješno uveli u ovoj godini. Vjerujemo da će se rješenjem zdravstvene krize prouzročene pandemijom u idućoj godini oporaviti industrije koje su pretrpjele najveće gubitke i da ćemo pratiti povratak na visoke razine aktivnosti u turizmu kao našoj vodećoj gospodarskoj grani te svim komplementarnim djelatnostima - avioprijevozu i ostalim djelatnostima vezanim uz prijevoz, poljoprivredi te uslužnim i proizvodnim djelatnostima koje prate ovaj segment. Očekujemo i nastavak aktivnosti u građevinskom sektoru.

Međutim, očekujemo i daljnji razvoj nekih sektora i djelatnosti, koji su se pokazale inventivni i prilagodljivi te su u novonastalim okolnostima našli svoju priliku i svima nama olakšali poslovanje u ovim drugačijim prilikama. Vjerujemo također da smo svi zajedno u ovim novim prilikama, u kojima smo se brzo snašli i uspjeli organizirati svoje poslovanje tako da sve funkcionira i na daljinu i uz veći stupanj digitalizacije poslovanja, otvorili novo poglavlje u ubrzavanju daljnjih procesa digitalizacije u svim segmentima društva. Vjerujemo da se radi o nepovratnim procesima koji će dovesti do daljnje digitalizacije i razvoja od kojeg svi zajedno možemo imati koristi.

U situaciji iznimno niskih kamatnih stopa na obveznice, trenutačno niskog rizika od pojave inflacije i izražene volatilnosti dioničkih tržišta, AZ mirovinski fondovi, a vjerujem i ostatak industrije, i dalje će aktivno raditi na pronalaženju novih projekata iz sfere dopuštenih alternativnih ulaganja kao što su ulaganja u infrastrukturne projekte, nekretninske projekte, private-equity fondove, venture fondove i slično.

Navedena ulaganja u budućem razdoblju zasigurno će predstavljati značajniji udio u portfeljima mirovinskih fondova, koji će postati kompleksniji i zahtijevati dodatna znanja i eksperte u pojedinim visokospecijaliziranim područjima. Svakako ćemo, kao i dosad, biti oprezni u dodavanju rizika koje takva ulaganja mogu donijeti u portfelj fondova sa željom da se po svaku cijenu ostvare prinosi na koje smo navikli u posljednjih deset godina. To možda neće biti moguće ako želimo prije svega optimalnim sastavom portfelja prije svega očuvati sigurnost ulaganja i imovine pod upravljanjem.

Uz pronalaženje prilika na inozemnom tržištu, spremni smo i dalje ulagati u dosadašnje, kao i nove projekte na domaćem tržištu, uz pretpostavku da su dobro pripremljeni i predstavljaju dobre ulagačke prilike za naše članove.

Uskoro bi trebao zaživjeti fond "težak" milijardu kuna za ulaganja u mala i srednja poduzeća u kojem će AZ fondovi značajno participirati. Vjerujemo da će, osim ovog fonda, uskoro slijediti i realizacija drugih projekata koji su mirovinskim fondovima kao velikim institucionalnim ulagačima interesantni, a doprinose razvoju hrvatskoga gospodarstva. To su prije svega infrastrukturni projekti, dokapitalizacije i privatizacije te se nadamo da će takvi projekti zaživjeti u budućem razdoblju.

Nadolazeća godina je godina u kojoj AZ mirovinski fondovi obilježavaju 20 godina od početka rada i u tom razdoblju ispunili smo dva temeljna cilja. Prvi i najvažniji je ostvarivanje dobrih prinosa za članove naših fondova pod upravljanjem, a drugi je značajan doprinos u razvoju hrvatskoga gospodarstva.

I u nadolazećem razdoblju ta dva cilja bit će nam primarna nit vodilja, a svako potencijalno ulaganje mora prije svega ispuniti kriterij dugoročnog ostvarivanja prinosa za naše članove.

Novu normalu u idućoj godini vidimo kao kombinaciju daljnjih prilagodbi rada na daljinu i daljnjih procesa digitalizacije poslovanja u svim segmentima, a u mirovinskim fondovima i nastavak diverzifikacije portfelja i ulaganja u dobre projekte u hrvatsko gospodarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:54