Prijetnje samoizolacijom

Čarter ugrožavaju stroge europske mjere: 'U cijeloj priči veliku ulogu igra i politika'

Mi smo tradicionalno dobro popunjeni u rujnu, a sezona traje sve do listopada, dakle sada smo na pola sezone
Ilustracija, čarter kompanija
 Vojko Basic / CROPIX

Čarter sezona bilježi relativno dobre brojke, ali mogle bi je ugroziti restriktivne mjere koje uvodi sve veći broj europskih zemalja, kao i nedostupnost organiziranog testiranja na koronu za goste u našim marinama. Specifičnost čartera je da sezona traje sve do listopada, što znači da je sada u punom zamahu, no mjere koje se donose na emitivnim tržištima prijete naglim odlaskom turista, stoji u priopćenju HGK.

Kako bi se to izbjeglo, čarteraši razmatraju rješenja; ili kroz dostupnost organiziranog testiranja gostiju ili da sami osiguraju ranije odlaske gostiju koje bi im osiguralo dovoljno vremena da naprave test u svojoj zemlji prije povratka za posao.

- Mi smo tradicionalno dobro popunjeni u rujnu, a sezona traje sve do listopada, dakle sada smo na pola sezone i zabrinjavaju nas najave i mjere koje se uvode diljem Europe. Jasno je da države žele zaštiti svoje gospodarske interese i osigurati relativno siguran početak školske godine, ali mi na to moramo spremni. Gostima koji su unatoč svemu došli ili tek žele doći, a njihove matične zemlje im uvjetuju testiranje po povratku, moramo omogućiti efikasno i jeftino testiranje na koronavirus. Cijene testova variraju od 650 do čak 1850 kuna, a u pojedinim županijama lokacije za testiranje su ograničene - istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK.

Primjerice, u nekim se županijama testiranja vrše samo ponedjeljkom, srijedom i petkom u montažnom objektu, a može se očekivati i do 1000 ljudi koji žele obaviti testiranje. Također je problematično što se rezultati testova, ovisno o gradu, čekaju i po dva dana. Iz Udruženja HGK preporučuju da zbog stranih gostiju na lokacijama testiranja budu dostupni i prijevodi na vise jezeika s uputama.

Iz HGK napominju da u cijeloj priči veliku ulogu igra i politika jer neke zemlje koje se zatvaraju i stavljaju Hrvatsku na crvene liste imaju puno lošiju epidemiološku sliku od nas. Stoga se trenutno vode diplomatski pregovori koji će utjecati na krajnji ishod mjera koje države donose.

- Neke zemlje ne prihvaćaju test i traže 14 dana samoizolacije po povratku. To je tema oko koje intenzivno pregovaramo i lobiramo za to da, ako bude dodatnih zatvaranja, negativan test bude dovoljan - kazao je pomoćnik ministrice turizma i sporta Robert Pende.

Struka traži i blaže filtere za državnu pomoć tvrtkama iz branše koja bi im omogućila da ostanu likvidni do iduće sezone. - Koliki god pad na kraju sezone bio, mi smo u problemima. Zato se nadamo da će se olabaviti kriteriji za mjere pomoći i potpore jer one trenutno na nas nisu primjenjive - upozorio je Klisović.

Pende je pak rekao kako kreće novi krug pregovora i dogovora s s HBOR-om i HAMAG BICROM kako bi se osigurali bolji uvjeti za kreditiranja, ponajviše u kontekstu što bržeg rješavanja zahtjeva. Što se tiče EU novca, iz novog fonda za oporavak EU nakon koronakrize, kriterije za njegovu preraspodjelu donijet će Europska komisija tek u rujnu pa Hrvatska tek nakon toga može definirati i svoje kriterije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:55