Digitalizacija javnog sustava

Domaći startup razvio aplikaciju za nadzor trošenja javnog novca

Iako je cijeli sustav prije svega nastao kao pomoćni alat sportskim udrugama, brzo se pokazalo kako se on može primijeniti i na sve udruge
Milan Gudeljević i Lorenzo Gašparić
 Privatni album

Domaći startup Fortis Labor razvio je aplikaciju namijenjenu gradovima i udrugama za nadzor trošenja javnih sredstava. Nova je to nadogradnja njihove aplikacije 'Sustav obavještavanja mailom', poznatije kao SOM. Iako je cijeli sustav prije svega nastao kao pomoćni alat sportskim udrugama, brzo se pokazalo kako se on može primijeniti i na sve udruge, ali i da može poslužiti kao alat za transparentnije praćenje raspodjele i trošenja namjenskih sredstava isplaćenih iz gradskog proračuna.

Glavna mu je odlika, ističe osnivač Lorenzo Gašparić što se aplikaciji može pristupiti s bilo kojeg uređaja bilo da je riječ o mobitelu, tabletu ili laptopu.

- Putem ovog sustava grad u svakom trenutku ima uvid u to kako i na koji se način troši javni novac. Do sada to nije bilo moguće. Naime, grad bi na početku godine raspisao javni natječaj na koji bi se javile udruge kojima bi zatim bio dodijeljen određeni dio sredstava. One bi potom utrošeni novac gradu pravdale tek na kraju godine podnošenjem cjelogodišnje izvještaja. Na ovaj način putem nekoliko klikova udruge odmah mogu unijeti podatke, odnosno priložiti račun za utrošena sredstva, a te su informacije zatim svima vidljive i dostupne u realnom vremenu – objašnjava.

Osim lakšeg i bržeg unosa računa, udruge putem sustava imaju uvid u preostala sredstva, dok gradovi dobivaju sve podatke na jednom mjestu, te transparentniji način poslovanja uz smanjenu papirologiju.

Kroz šalu, Gašparić dodaje kako je ovaj sustav uistinu nemoguće prevariti jer čak i ako netko dobije sredstva za jednu stavku, a utrošeni novac pokušava pravdati s računom za nešto sasvim drugo, uvijek je putem sustava vidljivo tko je prihvatio taj račun.

- Stavimo to ovako. Ako je udruga dobila sredstva za održavanje terena, a umjesto tog računa priloži onaj iz restorana i netko to prihvati kao važeće opravdanje, kasnije prilikom provjere netko vas opet može uhvatiti u prijevari. U sustavu ostaje zapisano koja je osoba odobrila potvrdu, a sumnjam da će se u tom trenutku netko igrati s vlastitom karijerom - pojašnjava.

Trenutno njihov sustav koristi 200-tinjak pretežno sportskih udruga iz Bjelovara, Siska, Vodnjana i Rovinja, dok je Vrbovec prvi odlučio ovaj sustav iskoristiti za praćenje rada 89 sportskih i nesportskih udruga na području grada.

- U pregovore s gradovima krenuli smo početkom godine, a sada imamo još pet gradova koji žele koristiti naš sustav. Naravno, ti su razgovori sad zbog korone stopirani, ali cilj nam je našu aplikaciju ponuditi svima. Smatram da je tek sad, nakon pandemije postalo jasno koliko je važno transparentno i digitalno poslovanje – kazao je.

Inače, vrijednost cijelog projekta iznosi 1,3 milijuna kuna, od čega je 80 posto sredstva došlo iz fondova Europske unije, čime je ovo već drugi projekt mladog zagrebačkog startupa koji je financiran na taj način. Iz Fortis Labora ističu kako neplaniranu stati samo na tome. Sljedeće godine gradovima planiraju ponuditi sličan program putem kojeg bi digitalizirali prijavu na javne natječaje. Na taj bi način novi sustav povezali s postojećim i tako gotovo iskorijenili tešku i suhoparnu birokratsku papirologiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:37