Hrvatski RWE postao E.ON

Drugi najveći domaći trgovac strujom i plinom promijenio ime

Dio Innogyja, kojeg je lani u Njemačkoj kupio E.ON, bile su i RWE-ove tvrtke u Hrvatskoj
Karl Kraus, predsjednik Uprave RWE-a Hrvatska, sve više diverzificira portfelj
 Relatio, RWE

Drugi najveći domaći trgovac strujom RWE Energija od Nove godine posluje pod novim imenom E.ON energija. Posljedica je to E.ON-ovog preuzimanja tvrtki iz sastava njemačke grupacije RWE na inozemnim tržištima.

- Kao jedan od vodećih opskrbljivača električnom energijom i plinom u Hrvatskoj te vodeći pružatelj inovativnih energetskih rješenja na našem tržištu, postali smo dijelom međunarodne E.ON grupe, jednog od najjačih operatora europskih energetskih mreža i infrastrukture povezane s energijom te pružatelja naprednih rješenja za više od 50 milijuna kupaca diljem Europe – priopćeno je iz E.ON Energije čije će sjedište i dalje biti u Zagrebu.

Pod novim imenom poslovati će i donedavne RWE-ove tvrtke za projektiranje i izgradnju solarnih elektrana. Kad su u pitanju tvrtke za opskrbu i distribuciju plinom iz negdašnjeg sustava RWE, Montcogim i Koprivnica plin zadržati će sadašnja imena dok je RWE Plin, treći najveći opskrbljivač plinom u zemlji, odnedavno E.ON Plin.

Njemački energetski div E.ON objavio je u rujnu prošle godine kupnju 76,8 posto dionica kompanije Innogy od RWE-a. Dio Innogyja bile su i RWE-ove tvrtke u Hrvatskoj koje je osnovao 2009..

Dogovor E.ON-a i RWE-a o spomenutoj prodaji postignut je još u proljeće 2018., no pripadajuće transakcije trebale su 'zeleno svjetlo' njemačkih regulatora i Europske komisije. Prodaja Innogya dio je većeg 'deala' dvaju njemačkih energetskih divova, koji je, uz kupoprodaju dionica, uključivao i međusobni prijenos imovine.

Riječ je o jednome od najvećih preslagivanja na energetskom tržištu Europe, samo za isplatu malih dioničara Innogyja E.ON je pripremio pet milijardi eura. Procjenjuje se da je dogovor dvaju divova posljedica zaokreta E.ON-a prema opskrbi strujom, a RWE-a prema proizvodnji struje iz obnovljivih izvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 12:53