NAJBOLJU EU PROJEKT 2022.

Koprivničko-križevačka županija: prijavljen je projekt Biciklistička staza Europska Amazona

Ukupna vrijednost projekta bila je 1.305.818 kuna

Biciklistička staza Europska Amazona

Amazon of Europe Bike Trail projekt je kojeg je u kategoriji Doprinos prekograničnoj suradnji predložila u izbor za najbolji EU projekt PORA – Razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije.

Biciklistička staza Europska Amazona nalazi se na području petdržavnog UNESCO-ovog rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav te je podijeljena u dvije staze – Sjevernu (550 km) i Južnu (700 km) – duž kojih se nalaze brojne turističke znamenitosti i jedinstveni riječni krajolik. Svaka staza, podijeljena je u dnevne etape – 11 na Sjevernoj stazi te 16 na Južnoj, ukupno 27 dnevnih etapa. Biciklističke staze opremljene su zajednički dizajniranom infrastrukturom (odmorišta, info točke), što rezultirati s više od 1000 km zajedničke biciklističke staze uz obje strane Mure, Drave i Dunava.

image

Najbolji EU projekt 2022.

Projekt se je provodio od lipnja 2018. godine do listopada 2021. godine, a ukupan vrijednost projekta bila je 1.305.818 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 1.305.780 kuna, a vlastita sredstva 195.860 kuna.

Vodeći partner bio je Institut Iskriva iz Slovenije, a partneri Općina Velika Polana iz Slovenije, Turistička udruga regije Bad Radkersburg, WWF Austrija i Trail Angels iz Austrije, Turistička zajednica Međimurske županije, Javna ustanova za zaštićene dijelove prirode i ekološka mreža Virovitičko-podravske županije, WWF Adria, Razvojna agencija Osječko-baranjske županije i Koprivničko-križevačka županija iz Hrvatske, Balaton-felvidéki National Park, West Pannon i Poduzetnički centar Somogy županije iz Mađarske, te Općina Apatin i Grad Sombor iz Srbije.

image

Biciklistička staza Europska Amazona

Početak biciklističke staze je u austrijskom gradu Murecku (u blizini Graza), a završava u mađarskom gradu Mohaču (u blizini Pečuha). Ruta bicikliste vodi kroz prekrasne krajolike netaknute prirode i pruža gostu uživanje u lokalnom gostoprimstvu, ugostiteljskoj ponudi i enogastronomiji kontinentalnog dijela Hrvatske i uključenih regija. Rezervirajući svoj odmor na ovoj stazi gost direktno podržava zaštitu prirode te očuvanje ugroženih vrsta i njihovih staništa. Biciklistička avantura vodi putnika kroz svjetski poznata zaštićena područja, koja su dom rijetkih vrsta poput orla štekavca i crne rode.

image

Pokrovitelji Najboljeg EU projekta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:19