NAJBOLJI EU PROJEKT 2022.

Međimurska županija: prijavljen je projekt ‘Med dvemi vodami‘

Ukupna vrijednost bila je 12.112.419,89 kuna

Med dvemi vodami

 Davorin Mance/

U kategoriji Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA prijavila je projekt Med dvemi vodami. Kroz projekt se je uložilo u rekonstrukciju i opremanje Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, rekonstrukciju i opremanje edukacijsko-istraživačkog centra Matulov grunt u Frkanovcu te u uređenje Eko-turističke poučne pješačko i biciklističke staze Svetomartinska Mura.

image

Najbolji EU projekt

Nositelj projekta bila je Javna ustanova za zaštitu prirode, a partneri Međimurska županija, REDEA, Turistička zajednica Međimurske županije te Općina Sveti Martin na Muri.

Provedba projekta počela je u srpnju 2018. godine, a završila u ožujku 2021. godine., iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 9.858.059,14 kuna, a vlastita sredstva 2.254.360,75 kuna.

U prvoj godini nUkupna vrijednost bila je 12.112.419,89 kunaakon otvaranja objekata u Križovcu, Frkanovcu i Svetom Martinu na Muri predviđalo se je najmanje 12.500 posjetitelja, što je značajno premašeno te ih je u godinu dana bilo gotovo dvostruko više, točnije, 24.173.

image

Med dvemi vodami

image

Med dvemi vodami

Davorin Mance/

Kroz rekonstrukciju i opremanje Centra za posjetitelje Med dvemi vodami u prizemlju su postavljane dvije moderno opremljene galerije sa stalnim interpretacijskim postavom i suvenirnicom te ulaznim info pultom. U okolišu Centra nalazi se interpretacijska brvnara Moj hrast Adam te dječje igralište Rječica. Rekonstruirana je i prenamijenjena stara „hiža‟ u Frkanovcu, građena prije više od stotinjak godina u duhu tradicije međimurskog kraja čime predstavlja dobro očuvani primjer seoske arhitekture Međimurja. Prenamijenjene su i pripadajuće gospodarske zgrade i gruntišta te je napravljen edukacijsko-istraživački centar posvećen leptirima i značajnim staništima biljnih i životinjskih vrsta gornjeg Međimurja.

image

Med dvemi vodami

Davorin Mance/
image

Med dvemi vodami

Uređena je Eko-turistička poučna pješačko i biciklističke staza Svetomartinska Mura duljine 5 km, uz stazu su uređene šumske učionice, a kroz dvadeset edukativnih tabli postavljenih uz stazu može se saznati i niz zanimljivosti iz domene prirodne baštine.

Kvaliteta dizajna Centra za posjetitelje Med dvemi vodami prepoznata je 2021. godine na natjecanju Big SEE – where life is creativity u kategoriji Tourism design – Architecture and design as experience gdje je osvojena prva nagrada.

image

Pokrovitelji najboljeg EU projekta

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 02:30