GLAS PARTNERA

Povijesni projekt koji je ujedinio 4 grada i 10 općina: Devet tisuća besplatnih priključaka za vodu za istok Zagrebačke županije

Iako je ovo dosad najveći projekt tvrtke Vodoopskba i odvodnja Zagrebačke županije, on nije jedini, niti posljednji

Tomislav Masten

Ljudsko pravo na pitku vodu jedan je od temelja za život i zdravlje. Upravo se zato četiri grada i deset općina s istoka Zagrebačke županije ujedinilo kako bi to pravo što prije ostvarili svi njihovi stanovnici. Zahvaljujući EU projektu vrijednom više od 707 milijuna kuna, od čega bespovratna sredstva iznose gotovo pola milijuna kuna, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o. uspjela je osigurati oko devet tisuća besplatnih priključaka za stanovnike Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline, Vrbovca, kao i općina Brckovljani, Rugvica, Kloštar Ivanić, Križ, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Preseka, Rakovec i Bedenica. Radi se o povećanju priključenosti od 44,1%.

Sufinanciran sredstvima iz Kohezijskog fonda, "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb – istok" povijesni je projekt iz više razloga. Ovo je prvi put da su se male općine i gradovi, koji vlastitim proračunima nikad ne bi sami mogli izgraditi vodovod i osigurati svojim stanovnicima besplatne priključke i sigurnu pitku vodu, ujedinile na ovakav način. Preuzimanjem poslovnih udjela u društvu VIOZŽ, koje im je bez naknade ustupila Zagrebačka županija koja je ovo društvo i osnovala, navedene općine i gradovi postavili su standarde i primjer drugim malim sredinama u Hrvatskoj. S obzirom na opseg radova, ovaj je projekt ujedno i jedan od najvećih vodoopskrbnih EU projekata u Hrvatskoj. Proglašen je strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske radi doprinosa postizanju većeg standarda isporuke i dostupnosti vodnih usluga. Njegovom izvedbom podiže se ukupna razina sigurnosti i kvalitete života građana na području istočnog dijela Zagrebačke županije, te stvaraju uvjeti za zapošljavanje većeg broja ljudi. Sufinanciranje dijela nacionalne komponente projekta odnosi se na sredstva Investitora, Hrvatskih voda i sredstva Državnog proračuna.

Ovo je dosad najveći projekt VIOZŽ-a, no nipošto nije jedini, niti posljednji: "Osigurali smo sredstva za još dva projekta - Aglomeraciju Rugvica-Dugo Selo, koja je u fazi realizacije, i Aglomeraciju Vrbovec. Kada tome dodamo i ugovor za naš četvrti EU projekt, Aglomeraciju Ivanić-Grad, imat ćemo preko 1,3 milijarde kuna investicija u vodno-komunalnom sektoru u istočnom dijelu županije. Da spadamo među najbolje tvrtke u Hrvatskoj koje se bave vodoopskrbom i odvodnjom, pokazujemo ne samo na investicijskom planu, nego i kroz naše redovito poslovanje. Prošle smo godine imali gubitak na mreži od samo 28%, dok je hrvatski prosjek ‘debelo‘ iznad 50%", istaknuo je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije.

Osnovna namjena projekta "Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb – istok" je osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji, u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu. Uz izgradnju vodocrpilišta Kosnica kapaciteta 450 l/s, 316 222 m novih cjevovoda, kao i rekonstrukciju jedne i izgradnju 15 novih crpnih stanica, na istoku Zagrebačke županije sada će biti i 5 novih vodotornjeva. Projekt uključuje i rekonstrukciju 108 152 m vodoopskrbnih cjevovoda i jedne crpne stanice. Osnovni dobavni sustav uključuje izgradnju magistralnih vodoopskrbnih cjevovoda u ukupnoj dužini od 27,7 km, uz nabavu opreme za njegovo održavanje, te izgradnju nadzorno-upravljačkog sustava.

Uvođenjem nove tehnologije i sanacijom postojeće infrastrukture očekuje se i smanjenje vodnih gubitaka na sustavu u prosjeku sa 29,2% na ukupno 18,6%, kao i povećanje pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti čitavog sustava javne vodoopskrbe. Radovi na projektu krenuli su sredinom 2019., odvijaju se po planu, a finalizacija se očekuje krajem 2023. godine.

image

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije

image

Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. ožujak 2024 08:22