GLAS PARTNERA

Projekt ‘Susret s rijekom‘: Atraktivna biciklicističko-pješačka šetnica uz obalu Korane

U mjestu iznad ponora rijeke Dobre može se doznati da u Đulinu ponoru živi ogulinska špiljska puzavica, odnosno slijepi virnjak, bez pigmenta, koji živi na dnu vodotoka i endem je ogulinskog područja

Stari grad Ozalj na lijevoj obali Kupe

 CROPIX

Biciklističko-pješačka šetnica uz desnu obalu rijeke Korane u Karlovcu, od Aquatike do drvenog mosta, postala je omiljeno odredište mnogim Karlovčanima i njihovim gostima. Postavljena je i ambijentalna rasvjeta na drvenom mostu, a na šetnici su klupe i multimedijalni info punktovi. Riječ je o mobilnim interaktivnim ekranima koji nude multimedijalne sadržaje, višejezični su i prilagođeni i osobama s poteškoćama vida ili sluha.

Karlovac se tako susreo s jednom od svojih rijeka, Koranom.

Ozalj se, pak, susreo s Kupom. Naime, u središtu grada uređen je, donedavno zapušten, prilaz gradskom kupalištu. I tu su multimedijalni sadržaji, dvije pametne klupe, rasvjeta na mostu. U Ozlju su turistima i domaćima na raspolaganju i dva električna bicikla, kojima se mogu uputiti, recimo, do Starog grada Ozlja.

Novi izgled

Na drugom kraju županije, u Ogulinu, susret s Dobrom. Đulin vrt, mjesto iznad ponora rijeke Dobre, Ogulincima poznatiji kao Park izviđača, ima posve novi izgled. To mjesto u centru Ogulina, nova je turistička atrakcija, s amfiteatrom, sjenicama, ali i edukativnim pločama i multimedijskom opremom.

Primjerice, ovdje možete doznati da u Đulinu ponoru živi ogulinska špiljska puzavica, odnosno slijepi virnjak, bez pigmenta, koji živi na dnu vodotoka i endem je ogulinskog područja; njegovo jedino poznato nalazište je špiljski sustav Đulin ponor.

Svi ti novi turističko edukacijski sadržaji u Karlovcu, Ozlju i Ogulinu dio su velikog projekta “Susret s rijekom”. Nositelj projekta je Karlovačka županija, a partneri su Grad Karlovac, Grad Ozalj, Grad Ogulin, Javna ustanova Natura Viva, Javna ustanova Razvojna agencija Karlovačke županije, Turistička zajednica Grada Ogulina i Turistička zajednica područja Kupa. Projekt provodi Javna ustanova Razvojna agencija Karlovačke županije.

Ukupna vrijednost projekta je 9,210.371,03 kn, od čega je 7,828.815,37 kn sufinancirano bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020.”, a 70 posto vlastitog udjela sufinancirano je sredstvima Fonda za sufinanciranje provedbe projekata na lokalnoj i regionalnoj razini u iznosu od 942.894,25 kuna, što znači da prijavitelj i partneri sufinanciraju samo 4 posto ukupnih troškova projekta.

image

Stari grad Ozalj na lijevoj obali Kupe

CROPIX

Biološke vrijednosti

U sklopu projekta u tri grada Karlovačke županije sagrađena je nova turistička infrastruktura: mobilni interpretacijski centri na otvorenom, multimedijski sadržaji, turistička signalizacija, pješačko-biciklističke staze i šetnice, edukativne ploče. Na taj način predstavlja se cijelo zaštićeno NATURA 2000 područje uz rijeke Koranu, Dobru i Kupu.

Osim gradnje turističkih sadržaja, izrađene su i stručne studije s podacima o biološkim vrijednostima ovog područja te plan upravljanja posjetiteljima. Održano je i niz radionica i tribina s ciljem edukacije i podizanja svijesti o važnosti očuvanja biološke ravnoteže i održivog korištenja prirodnih resursa područja NATURA 2000 uz rijeke Karlovačke županije.

Osim sjajne podloge za razvoj održivog turizma, ovaj je projekt pokazao koliko se toga može postići zajedno.

Karlovačka županija spremna je i dalje inicirati i poticati slične projekte”, rekla je županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin jer, ističe, njegova je važnost, među ostalim, u regionalnoj suradnji i zajedništvu županije i triju gradova.

image

Stari grad Ozalj na lijevoj obali Kupe

CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 11:15