ENERGETSKA UČINKOVITOST

Energetskom obnovom škole Josipovo Sopje smanjena potrošnja energije za 50 posto godišnje

Projektom je podignuta svijest građana o energetskoj učinkovitosti u zgradama, a njime se pridonosi i ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti
 Press/

Energetska obnova zgrade Područne škole Josipovo Sopje pri Osnovnoj školi Eugena Kumučića Slatina projekt je prijavljen u izboru za najbolji EU projekt unutar kategorije Doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici. Projekt je predložen od strane Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, a provodio se od travnja 2019. i trajao dvije godine. Nositelj projekta bila je Virovitičko-podravska županija.

Ukupna vrijednost projekta bila je 514.608,75 kuna, iznos isplaćenih bespovratnih sredstava 253.838,95 kuna dok su vlastita bila 260.769,80 kuna.

image
Press/

Projektom je osigurano smanjenje potrošnje energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini od najmanje 50 posto u odnosu na godišnju potrošnju energije za grijanje/hlađenje prije provedbe projekta, smanjena je i emisija štetnih plinova CO2 u okoliš te stvoreno zdravije okruženje i ugodniji boravak u školi.

Energetska obnova je obuhvaćala zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom tavanu, toplinsku izolaciju vanjskih zidova, izvedbu novog krovišta te uvođenje učinkovitijeg sustava grijanja. Prije radova, energetski razred zgrade škole je bio G, a završetkom projekta energetski razred zgrade škole je C. Sama ušteda na energiji je 63,41 posto. Energetskom obnovom zgrade osnovne škole u Josipovu osigurani su uvjeti za spomenuto smanjenje potrošnje energije što je u konačnici dovelo do ušteda u troškovima energije zgrade i doprinijelo njenoj održivosti.

image
Press/

Samim projektom podignuta je svijest građana o energetskoj učinkovitosti u zgradama, a njime se i pridonosi ostvarenju ciljeva Direktive o energetskoj učinkovitosti, Dugoročne strategije za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrade Republike Hrvatske i Trećeg Nacionalnog akcijskog plana energetske učinkovitosti. Završetkom projekta popravljena je slika mjesta kao sredine koja je ugodna za življenje, popravljena je razina socijalne uključenosti, pojačana društvena i kulturna povezanost i aktivnost, što je preduvjet za bolji razvoj sredine.

image

EU projekt 2023

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 04:21