EU SMO MI

Na ulazu kompleksa pozivaju u Teslin um: U ‘Nikola Tesla Experience Centar‘ će se djeci i mladima dogoditi iskra inspiracije

U prizemlju ovog futurističkog centra su infopult te chill zona, u kojoj su radni stolovi s levitirajućim tabletima

Nikola Tesla Experience Center

 Robert Fajt/Cropix

Nikola Tesla imao je jedan od najgenijalnijih umova u ljudskoj povijesti. Sagraditi građevinu, pa na ulazu pozvati posjetitelje u Teslin um - izazovan je, hrabar, ali i vrlo originalan potez. Realiziran je jer je njegova vrijednost prepoznata u Europskom fondu za regionalni razvoj, koji je u okviru ITU mehanizma sufinancirao s 23 milijuna kuna, dok su ostatak do njegove ukupne vrijednosti od 32 milijuna namaknule Karlovačke županija i Grad Karlovac koji su ga i realizirali.

Nikola Tesla bio je karlovački đak, iz Smiljana i preko Gospića došao je u karlovački kvart Rakovac kod tetke te, u Gimnaziji Karlovac, koja se tada zvala Kraljevska viša realna škola, pohađao tri razreda i maturirao 1873. godine. Tamošnji profesor Martin Sekulić na njega je ostavio velki dojam, nekoliko puta je to istaknuo u svojim pisamima, isto kao i dobru opremljenost škole koja mu je omogućila eksperimentiranje i usmjerila ga u njegov životni poziv.

Vodič za početnike: 10 pitanja i odgovora o EU fondovima koji nam poboljšavaju kvalitetu života

Tik do njegove škole bila je smještena prizemnica, kasnije će u njoj živjeti Ivan Goran Kovačić, a onda će dugo godina biti derutna i napuštena. Srušena je prije tri godine i na tom mjestu nastao je "Nikola Tesla Experience Centar". U završnoj je fazi opremanja, za mjesec i pol bi bio otvoren da s nije dogodila nestašica čipova na svjetskom tržištu, pa će se taj svečani trenutak malo prolongirati. No, već i sada se itekako može doživjeti poruka ovog znanstveno-turističkog, pa i futurističkog kompleksa, stvorenog od kuće naizgled tradicionalne gradnje koja je dograđena apstraktnim dijelom zgrade. Ili, lijeva i desna hemisfera mozga, jedna dominantna za znanstveno, logičko i matematičko procesuiranje, a druga za osjećaje i intuiciju.

image

Nikola Tesla Experience Center

Robert Fajt/Cropix
image

Nikola Tesla Experience Center

Robert Fajt/Cropix

Na ulazu nas čeka Martina Marušić Britvec, ona je direktorica Poduzetničke zone Korana, koja će upravljati s ovim prostorom. Njezin posao će biti na najbolji način pomoći posjetiteljima da dožive Teslu, da se djeci i mladima dogodi dogodi iskra inspiracije i da moguće krenu putevima velikoga znanstvenika. Ukoliko se to dogodi baš tamo, u Tesla Centru imat će odmah pri ruci prostor u kojemu će se im se naći i stručna pomoć za razradu ideje, pravi mali start up, dok će oni koje takva iskra ne pogodi moći uživati u najmodernijoj multimediji. Osobe s invaliditetom, slabovideće ili s oštećenim sluhom neće biti uskraćene za doživljaj.

image

Martina Marušić Britvec

Robert Fajt/Cropix

- U prizemlju imamo infopult te chill zonu, u kojoj su smješteni radni stolovi s levitirajućim tabletima. Na njima će biti edukativni sadržaji i kvizovi. Na putu prema stepeništu za prvi kat bit će velika statua Nikole Tesle, on će se projicirati na zidu. Posjetitelji će moći stisnuti njegov prst i onda ih pozdravlja - laganim strujnim udarom - govori direktorica Martina. Možda je ovo podsjetnik i da se Tesla grozio fizičkog dodira.

Na pvom katu je radni prostor s 12 radnih jedinica s fokusom na STEM djelatnosti, odmah dalje ured savjetnika. Prostori će biti unajmljeni mladim poduzetnicima koji su u razvoju svojih poslova i ideja došli u fazu kada im njihovi postojeći prostori više nisu dostatni, a doći će u okruženje ljudi koji su u istom fahu.

- Dolazimo do interpretacijskog dijela, prolazimo kroz Teslin život, tu fokus nije na njegovim izumima, već na njemu kao osobi. Izazovi, specifičnost, čime je bio opsjednut, čega se užasavao, sve će se tu moći doživjeti. Ovdje prezentiramo i njegovu poveznicu s Karlovcem i Gimnazijom - kaže direktorica.

Otkriva zanimljivosti iz Teslina života koje su utkane u zdanje, poput njegove opsjednutosti brojem tri i trokutom, kakve su prozori dobili oblike. Bit će prezentirani i gradovi koji su značajni za njegov život i rad, sve interaktivno i multimedijski. Slijedi osjetilna komora u kojoj se sadržaj prati sa svim osjetilima i sala za sastanke, a na gornjoj etaži je velika terasa. S nje se vidi i parking, također jedinstven i multifunkcionalan.

- Već se kroz njega ulazi u ovu priču. Ima 56 mjesta, do svakoga vode signalne upute, sva potrebna energija za to, pa i za rasvjetu se crpi iz fotonaponskih ćelija. Ispod njih se nalaze pametne klupe te videozid, kao i punionice za električne automobile, bicikle i romobile - objasnila je direktorica Martina Marušić Britvec.

image

Nikola Tesla Experience Center

Robert Fajt/Cropix
image

Nikola Tesla Experience Center

Robert Fajt/Cropix
image

Nikola Tesla Experience Center

Robert Fajt/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:13